Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vasi ugródeszkáról az országos politika krémjébe: ismerkedjünk Gulyás Gergellyel!

A Fidesz 32 éves üdvöskéje most a kijelölt amerikai nagykövetet oktatta ki. Vas megyei listáról jutott a parlamentbe, de a megyében nem sokat látni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt hét egyik nagy híre volt, amikor Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője levélben oktatta az Egyesült Államok kijelölt budapesti nagykövetét. Colleen Bell korábban, szenátusi meghallgatásán azt mondta, védelmezni fogja a demokratikus értékeket, és sürgeti, hogy a magyar partnerek együttműködjenek nemzetközi partnereikkel és a civil társadalommal. Kitért arra is, hogy aggodalomra ad okot a szélsőséges pártok megerősödése, ezért fontosnak tartja a tolerancia védelmét és előmozdítását.

Gulyás keménykedett és gyurcsányozott

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Gulyás erre levelet írt, ebben tájékozatlansággal vádolta a nagykövetet, és azzal, hogy pártpolitikai álláspontot képvisel, ami megnehezíti a nagyköveti feladatok ellátását, különösen Magyarországon, ahol

a jobbközép kormánnyal szemben alkalmazott kettős mérce egyre erősödő ellenérzéseket vált ki

.

A szombathelyi megyeházán vette át parlamenti mandátumát
Mészáros Zsolt

Gulyás megjegyezte, a demokráciáról folytatott párbeszédre készen állnak, de ehhez a tények ismerete is szükséges. Hozzátette, Gyurcsány Ferenc pártja is komoly veszélyt jelent a demokráciára, és örül, hogy a szélsőségekkel szembeni küzdelemben számíthat a nagykövet támogatására.

Torgyán volt a kedvence

A levél persze felháborodást keltett, épp úgy, mint amikor annak idején, az első Orbán-kormány alatt tíz fideszes képviselő, köztük Selmeczi Gabriella, levélben akarta befolyásolni a leendő amerikai nagykövet kinevezését. De nézzük meg, ki is az a Gulyás Gergely, aki képes arra, hogy kioktassa az Egyesült Államok nagykövetét. Épp azokkal a kijelentésekkel, amelyeket pártja évek óta hangoztat az Európai Unió vezetőivel szemben, és még arra is odafigyel, hogy legyen benne egy kis gyurcsányozás is.

Bebes István és Ágh Péter mellett
Mészáros Zsolt

Gulyás Gergely a budapesti Lónyai utcai református gimnáziumban érettségizett, évfolyamtársa volt például Kocsi Máté, aki most a Fidesz egyik szóvivője. Református vallású, de a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanult tovább, állítólag azért, mert ott jó volt a tanári kar. Ott oktatott Sólyom László, későbbi köztársasági elnök is, talán ennek tudható be, hogy 29 évesen magával Orbán Viktorral is vitába szállt, amikor Orbán Sólyom helyett Schmitt Pált javasolta államfőnek.

Saját bevallása szerint gyerekkorában Torgyán József volt a kedvenc politikusa, azért, mert a parlamentben jól odamondogatott az MSZP-SZDSZ-kormánynak. Persze, jogi pályára lépett, édesapja ügyvéd, nem volt ebben vita. 2005-ben társaival megalapította a Budapesti Ügyvédi Kamara ügyvédjelölti tagozatát, egyszer azt mondta, ez volt az első közéleti szerepvállalása.

Helyeselte a kordonbontást

Gulyás nem a Fidelitasban kezdett politizálni, hanem a Fidesz ifjúsági tagozatában, amit Kövér László kezdeményezésére az a Loppert Dániel hozott létre, aki most a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója. Loppert azzal szerzett nevet magának, hogy még 2004-ben kétszer is nyilvánosan lehazaárulózta Medgyessy Péter akkori miniszterelnököt.

Hende Csaba társaságában egy alkotmányügyi vitán
Mészáros Zsolt

Gulyásnak egy cikk hozta meg az igazi áttörést, 2007-ben a Magyar Nemzetben írt a Fidesz-képviselők Kossuth téri kordonbontásáról, azt hangsúlyozva, nem a kordon lebontása, hanem annak felállítása volt törvénysértő. Ezt követően Szájer József meghívta őt a Szabadság Körbe, ahol többek között tag volt Balog Zoltán, jelenlegi miniszter, Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője, Gyürk András EP-képviselő, Győri Enikő, aki ma államtitkár.

2009-ben Szájer József közölte vele, hogy felteszik a Fidesz európai parlamenti listájára, a kampányban barátkozott össze Lázár Jánossal. A lista 21. helye nem hozott neki EP-mandátumot, de mint később mondta, már a szereplés is megtiszteltetés volt, ezért a helyért is sokan vetélkedtek a pártban.

Vasban nyert, majd alkotmányozott

2010-ben szintén listákra került fel. A Fidesz országos listáján nem kapott befutó helyet, a Vas megyei listán viszont igen. A jelölést Balog Zoltán közölte vele, és nagyon pontosan kiszámolták, hogy a lista harmadik helye biztos bejutást jelent.

Schiffer Andrással vitázott Kőszegen
BZ

A parlamentbe jutva hamar megbízásokat kapott, ő lett például az előző kormányok alatt történt jogsértéseket vizsgáló albizottság vezetője. Megállapították, hogy 2006 őszének politikai felelőse Gyurcsány Ferenc, a büntetőjogi felelősséget nem vizsgálták, ezért a Jobbiktól éles kritikákat kapott. Később alelnöke lett a nemzetbiztonsági bizottságnak.

Aztán alelnök lett az alkotmány-előkészítő bizottságban is. Az általuk készített koncepciót a kormánypártok nem fogadták el, de aztán egyike lett annak a három embernek, akit megbíztak az alaptörvény megfogalmazásával. Szájer József és Salamon László mellett dolgozott. Az alaptörvényről folytatott parlamenti vitában ő volt a Fidesz vezérszónoka.

Felveszi a pótlékot

Gulyás a 2010-es választások óta alig néhányszor járt a megyében, pedig elvileg ő Vas megye képviselője, és mint ilyen, fel is veszi a választókerületi pótlékot Vasi is meg nem is, jár is neki meg nem is? - Gulyás Gergely képviselő hatszázezre 2011. February 23. 13:36 . Szombathelyen vette át parlamenti mandátumát Elég ritka mostanság az MSZP-s megbízólevél 2010. May 11. 14:11 , aztán itt volt egy, az új alaptörvényről rendezett vitán Amikor a 11-est 8 méterről rúgják - Fórum az alkotmányról 2011. April 16. 16:39 és egyszer-kétszer megjelent a megyebálon is. Ennyi.

Illetve, a nyári kőszegi Tranzit fesztiválok állandó szereplője, tavalyelőtt Schiffer Andrással vitázott Mi legyen a diktatúra ügynökeivel? 2012. August 25. 13:21 egy barátit az ügynöklistákról. Mi azért néha ránézünk a vagyonbevallására Befagyasztott képviselői vagyonok 2013. February 04. 16:51 , ha már egyszer vasi listáról jutott az országgyűlésbe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Mi legyen a diktatúra ügynökeivel?

Erről vitatkozott két országgyűlési képviselő péntek este Kőszegen. Gulyás Gergely (Fidesz) és Schiffer András (LMP) egyet is értett, meg nem is.

Amikor a 11-est 8 méterről rúgják - Fórum az alkotmányról

Széles mosolyok, poénok és konszenzus - ki hinné, hogy így is tudnak politikusaink vitatkozni az alkotmánytervezetről. Egy fórumon jártunk.

Vasi is meg nem is, jár is neki meg nem is? - Gulyás Gergely képviselő hatszázezre

Az alkotmányozásban érdekelt képviselő, Gulyás Gergely jogtalanul veszi fel a választókerületi pótlékot – jelentette ki az MSZP szóvivője, a Fidesz szerint mindez törvényes. De az is igaz, hogy a fiatal képviselőt semmi sem köti Vas megyéhez.

Elég ritka mostanság az MSZP-s megbízólevél

Átvették megbízóleveleiket a Vas megyében megválasztott országgyűlési képviselők. Figyelmeztették őket, hogy a kétharmad komoly felelősséggel jár.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés