Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathelyen nem lesz hiány gyermekorvosokból, egyelőre

Az országban viszont tíz éven belül megszűnhetnek a gyermekorvosi praxisok.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tíz éven belül az ország nagy részében megszűnhet a gyermekgyógyászati alapellátás, mivel lassan nem lesz, aki az idős házi gyermekorvosok praxisát átvegye - hívta fel a figyelmet a problémára Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a múlt héten.

A fiatalokat nem vonzza a gyermekorvosi pálya

A házi gyermekorvosok átlagéletkora az idén 59 év volt, a praktizálók 46 százaléka elmúlt hatvan, de 140 hetven év feletti és kilenc 80 év feletti gyermekorvos is dolgozik még. Országszerte 1498 házi gyermekorvosi praxis működik, ebből ötszázban 50 és 60 év közötti életkorú az orvos. Az elmúlt hét-nyolc évben legalább száz praxis szűnt meg. Póta György szerint a házi gyermekorvosi praxis nem csak az alacsony jövedelem miatt nem vonzó a fiatalok számára, sokakat elkedvetlenít a sok időt és energiát követelő adminisztráció is - írta a Magyar Nemzet.

Képünk csak illusztráció
Reuters

Szombathelyen jelenleg nyolc rendelőben 16 házi gyermekorvosi praxis van . Megkérdeztük a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetét (GESZ), milyen tendenciákat látnak, vannak-e olyan veszélyek, mint országosan.

Vigné Horváth Ilona igazgató válasza szerint a városban nincs betöltetlen praxis, a gyermek háziorvosok átlag életkora Szombathelyen 56,9 év. Minden praxist vállalkozó háziorvosok töltenek be, így nyugdíjba vonulási szándékról nincs információja a GESZ-nek.

Tehát a szombathelyi házi gyermekorvosok átlagéletkora két évvel alacsonyabb, mint az országos átlag. Ez azért nem túl sok, de a GESZ bizakodó. Pár év múlva meglátjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra