Gyújtogatás a szombathelyi reptér mellett - 10 nap 5 tűzeset

Bár a tűzoltók nem mondhatják, mi megelőlegezzük, hogy szándékosan lobbantja valaki lángra a volt honvédségi gyakorlóterületet a repülőtér mellett. Tíz nap alatt ötször kellett vonulniuk a lánglovagoknak.

Amikor tavasszal telefonon erős füstöt jelentenek a repülőtér irányából, akkor a tűzoltók már tudják, ismét a száraz fű ég nagy területen Söpte és a reptér között. A földalatti objektumokkal megszórt volt katonai területen jelenleg csak birkákat legeltetnek. Az újra és újra fellobbanó tűz a tavalyi száraz füvet és kórót emészti fel. Néhány rózsabokor és egy-két fa áll még a gyakorlótéren, ezek minden évben átélnek hasonló tüzeket. Mert érdekes módon ez a terület minden évben kigyullad. Az idén kiadós esőt követő napon is felcsaptak a lángok, szunnyadó parázsról így nem beszélhetünk.

Tíz nap alatt ötször gyulladt ki a volt katonai gyakorlótér Szombathelyen
Tíz nap alatt ötször gyulladt ki a volt katonai gyakorlótér Szombathelyen
Tánczos Mihály

Titkos katonai kísérletekre azonban nem kell gondolni és a gyerekcsíny sem tűnik valószínűleg olyan mélységben, ahol felcsapnak a lángok. A tűz nagy precizitással ott jelenik meg, ahonnan a szél a még száraz füves területek felé fújhatja. Persze lehet teóriákat gyártani, kinek az érdeke, hogy eltűnjön a száraz kóró és a félméteres zörgő, száraz fű, amit egy haszonállat sem esz meg szívesen, de amíg nincs tettenérés, vagy nincs terhelő bizonyíték, addig vádaskodni sem lehet.

Boszorkánytölcsér
Boszorkánytölcsér
Tánczos Mihály

A mostani állapot viszont nagyon nem szerencsés. Mert semmi garancia nincs rá, hogy amíg a tűzoltók kétnaponta a reptéren kergetik a tűzkakast három darab fecskendős járművel, addig a körzetükben semmi komoly tűzeset nem történik, ahová azonnal nagy erőkkel kell vonulniuk. Mire ugyanis a járművek kizötyögnek a földalatti bunkerekkel, lövészárkokkal, "tankcsapdákkal" és egyéb akadályokkal teli területről, addig értékes percek telnek el, vagy akár negyed óra, ez pedig fájdalmas időveszteség.

Föld alatti bunkerek nehezítik a tűzoltóautók mozgását
Föld alatti bunkerek nehezítik a tűzoltóautók mozgását
Tánczos Mihály

Nyilvánvaló, hogy a helyzettel kezdeni kell valamit. Egyeztetni pl. a természetvédelmi hatóságokkal egy ellenőrzött, tél végi égetésről, amikor a bogarak, rovarok még téli dermedtségükben pihennek a föld alatt. A területen található néhány fa körbeásással védhető lenne, ugyanúgy, ahogy előrelátóan a repülőteret is széles felszántott földsáv védi a tűztől, mint ahogy az galériánkban is látszik. A másik, tapasztalatunk szerint kevésbé reális lehetőség a terület folyamatos gondozása lenne, hogy ne legyen fél méteres fű ősszel, ami elszáradhat. Ennek akadálya a pénz hiánya és a már említett sok tereptárgy.

A repülőteret széles felszántott sáv védi a tűztől
A repülőteret széles felszántott sáv védi a tűztől
Tánczos Mihály

Korábban katonák "tartották karban" a területet harckocsikkal, illetve a hadtáp birkáival, most a volt laktanyaépületben rabok kaptak helyet. Őket pedig a biztonsági kockázatok miatt nem lehet ilyen nyílt és búvóhelyekben gazdag területen dolgoztatni. A kérdésre az ünnepek után még visszatérünk, akkor igyekszünk majd megszólaltatni az illetékeseket is, ők milyen megoldást javasolnának az évente visszatérő kérdésre.

Levél a szerkesztőségnek

Söptei Olvasónk, Barki László egy levelet juttatott el a nyugat.hu szerkesztőségének. Íme:

A napokban szinte majdnem mindennapos volt a katonai gyakorlótér tűzesete. Száraz aljnövényzet égett. A tűz nem keletkezik csak úgy, szándékos gyújtogatásra gyanakszunk! Ezúton szeretnénk mindenki segítségét kérni, közzétenni egy felhívást, hogy ha valaki valamit tud az esetekről, szemtanúja volt valaminek, aminek köze lehet a tüzekhez, akkor jelentkezzen! Március 30-án az északi oldalon keletkezett tűz szinte 3 perc alatt elért a déli oldalra, ez pedig lehetetlen, mert erős-viharos DNY-i szél fújt. Jó 1 km-t ment a tűz széllel szemben!

Söptei Olvasónk képei a gyakorlótéren fellobbant tűzről
Olvasónk Söptéről örökítette meg a gyakorlótéren égő tűz füstjét
Barki László, Söpte

Biztos, hogy szándékos gyújtogatás történt, ráadásul az egyik egyidőben a Csaba útnál történt balesettel és két egymástól független gócpontban lobbant fel a tűz. Jó lenne, ha kiderülne, hogy mi folyik itt. Ez nagyon bűzlik! Ráadásul eső után is kigyullad?!?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló