Gyurcsány Szombathelyen: tömeg, erős rendőri készültség, szelfik és dödölle

Volt még Gyurcsány-simogató, és pár percig a pártelnök dödöllehordozója voltam.

Az, hogy a levegőben volt a balhé lehetősége, világosan látszott az első pillanattól, amikor a Domus üzletközpont előtti kis térre értünk. Alapja, mondjuk volt, hiszen korábban Gyurcsány Ferenc, a DK elnökének megjelenéseinél nem voltak ritkák a kormánypárti provokátorok, akik rendre megzavarták a politikai fórumokat, annyira, hogy a DK megígérte A DK videóklipet készített a "fizetett fideszes" provokátoroknak 2021. June 27. 11:39 , videóklipet csinál azokról, akik megzavarják a rendezvényeiket.

Sok ember, sok rendőr

A Domus parkolójában rendőrségi busz állt, nagyjából tucatnyi egyenruhás rendőrt láttunk a tér körül, és bőven voltak civilruhások is.

Gyurcsány Ferenc Szombathelyen
Rendőrök mindenütt, Még sok képünk van, kattints!
Mészáros D. Zsolt

De nagyon értődött, hogy itt lesz valami, fél órával Gyurcsány érkezése előtt már száznál is többen várakoztak, a DK aktivistái pultokat szereltek, hangosítást próbáltak, kijelölték a rendezvény határait.

Komolyan, mint egy koncerten, ahogyan közeledett a fél hét, úgy nőtt a tömeg, és fokozódott a hangulat. Persze, látszott, hogy vannak olyanok is, akik nem éppen Gyurcsánnyal szimpatizálnak, több csoportban is láttunk fiatalokat, akik látványosan elkülönültek a tömegtől.

Gyurcsány Ferenc Szombathelyen
Tömeg
Mészáros D. Zsolt

A rendőrök közben dolgoztak. Arrébb egy szelfibottal, telefonnal élőző srácot igazoltattak, majd engedtek el, aztán jött a hír, hogy az épület másik oldalán megállítottak valakiket, akik nagy transzparenssel érkeztek, de mire odaértünk, eltűntek. Elég komoly volt a sajtóérdeklődés is, a Pesti TV stábját is láttuk, de belevesztek a tömegbe. Azért azt hallottuk, hogy kaptak néhány keresetlen mondatot közben.

A Domus épületének teraszán is rendőrök álltak, láthatóan onnan irányították a lentieket rádión. Szerencsére nem volt sok dolguk.

Gyurcsány, a rocksztár

A kezdésre jó 300-350 főre duzzadt a tömeg, ami egy koncerten is szép a mai állapotoknál. Gyurcsány úgy is érkezett meg, mint egy rocksztár.

Gyurcsány Ferenc Szombathelyen
Rocksztár
Mészáros D. Zsolt

Egyedül jött, a Domus emeletéről, le a lépcsőn, fekete Tom Tailor pólóban, farmerben, sportcipőben. Elsőre azt sem látta, hova kell mennie, de aztán segítettek neki, és el is kezdődött a Gyurcsány-show.

A DK elnökének sok fórumán voltam, többször is készítettem interjút vele, így nem lepett meg, hogy Gyurcsány tud beszélni, tömören, érthetően, és láthatóan érzelemdúsan. Az elején, persze, Czeglédy Csabát is maga mellé hívta, Czeglédy a DK jelöltje a szombathelyi válaszkerületben az ellenzéki előválasztáson.

Keményen kiállt Czeglédy mellett

A pártelnök politikai koncepciós eljárásnak nevezte, ami Czeglédyvel történik, igaz, megjegyezte, hogy amivel a szombathelyi politikust vádolják, ahhoz nem ért. Viszont ismeri Czeglédyt, és hisz abban, hogy ártatlan.

Gyurcsány Ferenc Szombathelyen
Czeglédyvel
Mészáros D. Zsolt

Azt emelte ki, hogy Czeglédy hajlandó és képes küzdeni a Fidesz támadásai ellen, van benne erő, és a jövő évi kormányváltáshoz, majd a kormányváltás utáni teendőkhöz ilyen emberekre van szükség.

Beszélt arról is, hogy a migránsokról más volt ugyan a véleményük, mint az ország többségének, de elfogadják, hogy a magyarok többsége nem akarja, hogy más kultúrájú és más szokásokkal bíró emberek költözzenek az országba, így senkinek nem kell attól félnie, hogy egy kormányváltás után elözönlenek bennünket a migránsok.

Gyurcsány Ferenc Szombathelyen
Beleteszi, mit kell
Mészáros D. Zsolt

A határon túli magyarok szavazati jogáról is mást gondolnak, a DK szerint nem illeti meg őket a szavazati jog, de a többi ellenzéki párt elfogadta már ezt, így nem nyitják ki a vitát erről. Mert most az egységes fellépés és a kormányváltás a fontos.

Gyurcsány és a verőlegények

Gyurcsány szerint a Fidesz készül a vereségre, ezért vitték ki az egyetemeket és a jelentős közvagyont magánalapítványokba, és ezért akarják 35 évre koncesszióba adni az autópályákat.

Gyurcsány Ferenc Szombathelyen
Távolabbról
Mészáros D. Zsolt

Közben volt némi bekiabálás a hangsúlyosan elkülönülő fiatalok részéről, de semmi különös, a pártelnök meg is jegyezte, hogy más helyszíneken hangerővel akarták elnyomni a fórumokat, ki is jelentette, verőlegényekkel nem lehet demokráciát teremteni.

Kitért az elszámoltatásra is, amihez okosan megfogalmazott jogszabályok, bátor politikai akarat kell, és az, hogy az ügyészség és a bíróságok élén megnyissák ehhez az utat. De nem revansot akarnak venni, hanem tisztességes országot építeni. Leszögezte, hogy a Fidesszel nem alkudnak meg, szó sem lehet olyan mutyiról, hogy ti is loptatok, mi is lopunk.

Gyurcsány Ferenc Szombathelyen
Aláírás
Mészáros D. Zsolt

Jöttek a közönségkérdések, a fiatal csoport láthatóan át akarta venni az irányítást, nem sikerült, de két kérdésükre válaszolt Gyurcsány. Az egyik arról szólt, hogy a 2008-as világgazdasági válságkor miért nem vezettek be hitelmoratóriumot, mint most.

A pártelnök szerint az akkori és a mostani válságok alapvetően különböztek egymástól. Akkor kevés volt a pénz, ki kellett segíteni a bankokat, a mostani válságban van pénz, viszont a pandémia miatt kereslet nincs. A két, eltérő válságot más eszközökkel kell kezelni.

Himnusz és szivárványos zászló

A másik kérdésük az volt, hogy mi a véleménye arról a vitáról, hogy az Eb-n voltak olyan csapatok, amelyek letérdeltek, és voltak, amelyek nem. És, hogy provokációnak tekinti-e, hogy a magyar csapat egyik meccsén szivárványszínű zászlóval rohant be játéktérre egy szurkoló.

Gyurcsány Ferenc Szombathelyen
Szelfi 1.
Mészáros D. Zsolt

Gyurcsány diplomatikus volt, az mindenkinek a saját döntése, hogyan ad tiszteletet másoknak. De egyik nemzet himnuszát sem szabad kifütyülni, ez nem elfogadható senkitől sem. A stadionban sem és az utcákon sem szabad más népeket gyalázni, senkinek sem. A berohanó szurkoló a véleményét akarta kifejezni, feltűnést akart kelteni, éppúgy, mint akik bekiabálnak egy rendezvényen, ezt ő nem tartja olyan jelentős dolognak és nagy bűnnek.

Gyurcsány Ferenc Szombathelyen
Szelfi 2.
Mészáros D. Zsolt

De arról is beszélt, hogy a homofób törvénnyel a kormány más ügyekről akarja elterelni a figyelmet, például arról, hogy közben törvényt fogadtak el arról, hogy a Diákvárosnak szánt területet a kínai Fudan egyetem kapja meg.

Gyurcsány-simogató

A kérdések után volt egy fél óra arra, hogy aki akarta, az szelfit készíthetett Gyurcsánnyal. Sokan éltek a lehetőséggel, némi tanakodás után a már említett fiatalok is. Szorosan körbevette a tömeg a pártelnököt, de semmi atrocitás sem történt. Közben készült néhány fotó vele és Czeglédyvel, ekkor hirtelen valamilyen dödöllét kezdett el keresni.

Gyurcsány Ferenc Szombathelyen
Dödölle
Mészáros D. Zsolt

Kiderült, hogy valaki hozott neki házi dödöllét, amit az egyik szervezőnél meg is talált. Majd a fotózásnál ismerős arcot keresett, így végül az én kezembe nyomta a dödöllét, azzal, hogy vigyázzak rá. Majd szigorúan vissza is kérte.

Így lettem Gyurcsány dödöllehordozója.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet