„Hajrá, apa!” – nemzetközi tűzoltóverseny Szombathelyen

Te ki tudnál vinni egy 80 kilós embert a tűzből? Látványban és izgalmakban nincs hiány a Fő téren. Este koncertek lesznek.

Tegnap már sejteni lehetett, hogy valami nagy dolog készül a szombathelyi Fő téren.

Az arra járókat – és a padokon ücsörgő lányokat - láthatóan erősen lekötötte, amint tűzoltók lázasan dolgoztak egy magas fémszerkezeten.

Legerősebb tűzoltó
Mészáros D. Zsolt

Mindennek a magyarázata, hogy péntek reggeltől egészen késő estéig családi- és gyermekprogramokkal tarkított tűzoltóversenyt rendeznek Szombathelyen.

A korai kezdés ellenére viszonylag sok embert érdekelt már a reggeli fél kilences megnyitó is, ahol beszédet mondott Nemény András polgármester és Bognár Balázs a megyei katasztrófavédelem igazgatója is.

A versenynek egyébként most először ad otthont Szombathely, azon belül is a Fő tér, amelyet elleptek péntek délelőttre az országból, illetve a külföldről érkező tűzoltók.

Délután kettőig látványos akadálypályákon versenyzik egymással az a 100 női és férfi tűzoltó. Köztük vannak magyar jelentkezők, de két év kihagyás után ismét érkeztek versenyzők Horvátországból, Ausztriából, Szlovákiából és Romániából is.

Legerősebb tűzoltó
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Az eseménynek különleges hangulatot ad, hogy a versenyzők sok esetben magukkal hozták családjukat is, akadt olyan, ahol az egészen kicsik kreatív megoldásokkal igyekeztek édesapjukat biztosítani arról, hogy drukkolnak nekik.

Egyik kisfiú például „Hajrá, apa!” felirattal biztatta apukáját, ami bizonyára hatásos támogatás.

Legerősebb tűzoltó
Mészáros D. Zsolt

Az esemény narrátora elmondta, a napos, de nem túl meleg időjárás azért kedvez a versenyzőknek, mert téli felszerelésben, speciális tűzoltó öltözetben kell végig menniük a pályán, ahol többek között egy 80 kilogrammos élethű bábu vár rájuk, amit a nem túl rövid pálya egyik végéből a másikba kell elvonszolniuk.

Legerősebb tűzoltó
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Kiegészítő programok

A versenyek végezte után sem áll meg az élet ma a város főterén, ahol 16 órától jön az eredményhirdetés, ezután egészen este tízig különböző ingyenes programok várják az oda látogatókat.

Előbb Bánhegyi Adrienn és Bánhegyi Kata kötélugró világbajnokok és a Szombathelyi Kötélugró Klub közreműködésével egy Kötélugró Show veszi kezdetét, amelyet a Tűzmadarak-Freak fusion csapatának zsonglőr showja követ.

Ahogy megy le a nap, annál jobban indulnak be a zenei programok, ahol először az LGT Emlékzenekar kap helyet, amely után Szikora Róbert és az R-GO lép majd fel a nap zárásaként.

A koncertek mellett bemutatókkal, gyermekprogramokkal, illetve egy kisebb vásárral is várják a szervezők a ma ide látogatókat, de fellép a délután folyamán a Katasztrófavédelem Központi Zenekara is.

Ezzel párhuzamosan, néhány száz méterrel odébb zajlanak a Bloomsdays programjai is.

A TFA-ról

A vetélkedőt 2018 óta rendezik Vas megyében, azóta minden évben Bükfürdő adott otthont a rendezvénynek, ahová a koronavírus okozta járvány miatt az utóbbi két évben nem érkeztek külföldi versenyzők, idén azonban már semmi nem gátolta őket abban, hogy ismét megmérettessék magukat a TFA (Toughest Firefighter Alive), azaz az ország legerősebb tűzoltóinak versenyén.

Frisítés - Eredmények

A férfiak között a 30 év alattiak versenyében Popa Ioan (Románia) bizonyult a legjobbnak, a 30-40 év közötti kategóriát Avram Mihai (Románia) nyerte, a 40 évnél idősebbeknél pedig Adrian Ficik (Szlovákia) futotta a legjobb időt. A nőknél 30 év alatt Rácz Andrea (Bátaszéki ÖTE) hódította el az elsőséget, a 30-40 közötti korosztály legjobbja dr. Ódor-Sápi Csilla (FKI XI. kerületi doktorszolgálat) lett, míg a 40 évnél idősebbek között Komáromi-Raisz Borbála (Szentendre Város ÖTE) nyerte el az első helyet. A magyar győztes címet a hivatásosok kategóriájában Csernák Zsolt tűzoltó őrmester (Kiskunhalasi HTP) nyerte el. Az abszolút kategória magyar győztese pedig ifjabb Bodó László (Kötél Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület) lett, így ő vehette át a vándorkupát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely