Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

De mi lesz a Haladás adósságával?

Azért nem egy tündérmese, hogy Mészáros Lőrinc veje megmenti a Haladást.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A ma déli órákban végigsöpört a hír a szombathelyi médián: kész a megállapodás, a Szombathelyi Haladás Kft. több mint háromnegyedét birtokló Halmill Kft. (ennek tulajdonosa Illés Béla és Halmai Gábor) elajándékozza üzletrészét a Haladás Vasutas Sportegyesületnek. Ezek szerint a korábbi szombathelyi városi közgyűlésen Illés Béla által mondott 1 Ft-os vételárból még engedtek is a tulajdonosok...

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Szombathelyi Haladás Kft. üzemelteti a Haladás labdarúgócsapatát. A zöld-fehérek májusban tíz szezon után kiestek a legmagasabb osztályból, és a 2019/2020-as bajnokságot az NB/II-ben kénytelenek tölteni. Az üzemeltető cég – csak az utolsó két naptári évet tekintve – súlyosan veszteséges. 2017-ben 306 millió, 2018-ban 200 millió Ft-os veszteséget halmozott fel. 2018. december 31-i állapot szerint a Kft. saját tőkéje mínusz 390 millió Ft.

Mészáros Zsolt

Az üzletrész elajándékozása sok-sok kérdést vet fel. Milyen alkut köthettek a felek az óriási mértékű tartozásról? Lesz-e bármilyen következménye annak, hogy ekkora mínuszt halmozott fel a klub? Dönthetett-e ilyen horderejű kérdésről a Haladás VSE elnöksége, vagy ehhez küldöttgyűlési döntésre lett volna szükség? Tudja-e valaki: van-e pénz a kasszában a focistáknál, milyen megállapodások vannak a tartozások kiegyenlítésére, annak ütemére, és valójában mennyi a Haladás labdarúgócsapatát működtető társaságnak a tartozása?

A Haladás VSE, mint új tulajdonos rendelkezik-e kompetenciákkal a felnőtt labdarúgás területén? Tudja-e valaki ott, hogy mennyibe kerül egy NB II-es szezon? Hát egy NB I-es? Lehet-e célokat megfogalmazni? Belegondolt-e bárki, hogy a Haladás VSE – ahol tucatnyinál is több szakosztályban mintegy ezren sportolnak – mekkora "púpot" vesz a hátára? Lehet-e bármilyen hatása a HVSE sportolóira a most megköttetett szerződés?

A város pénzére (a mi pénzünk) továbbra is szüksége van a labdarúgóklubnak.

Sőt, az "új tulaj" is további összegeket kér a megyeszékhelytől, nyomást helyezve a város közgyűlésére. Arra a közgyűlésre, amely majdnem egyhangúan hozott döntést arról, hogy az átláthatóság érdekében milyen feltételekkel ad oda 150 millió Ft-ot (ez 62 évi nagyon jó nettó átlagfizetés) a labdarúgóknak. Született egy észszerű döntés, aminek a célja az volt, hogy ne egy feneketlen kút legyen a Haladás-futball, hanem érezhetően legyen súlya annak, hogy egy gazdasági társaság (amelyben van tulajdonrésze a városnak) közpénzt kap.

A szurkolókban kettős érzések tombolnak. Van, aki örülök a legalább NB II-nek, van akinek csak az jelenthetett volna megnyugvást, ha Illésék végleg távoznak, és a megyei I. osztályban megtisztulva indulhatott volna a Haladás. Az Illés Béla-féle vezetés saját magát utáltatta meg, az elmúlt bő félévben az "Illés takarodj" és az "Illés Béla tedd vissza a pénzt" rigmusok ugyanolyan gyakran hangzottak el, mint a "Hajrá Hali!". Az, hogy ők kilépnek a profi labdarúgócsapatból nem jelenti a szombathelyi távozásukat, hiszen az Akadémia éppen most bővül, tehát a labdarúgó-palánták gondozása továbbra is velük fog történni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sport

Hirdetés