Halálra gázolta az érettségiző az idős asszonyt a 85-ösön (videóval)

Sötét ruhában akart átkelni a 85-ös úton egy 72 éves asszony, amikor az érkező autó fékezés nélkül elgázolta. Az idős nő a párja temetését intézte, a fiatalok érettségire indultak.

Halálos baleset történt csütörtökön késő este a 85-ös főúton, a bágyogszovátai elágazónál. A nyugat.hu információi szerint a Győr felől Csorna irányába tartó buszról négy utas szállt le a főút melletti buszmegállóban. A távolsági járat továbbment, három utas pedig átkelt a teljesen kivilágítatlan úton, a túloldali öbölben várakozó Kisalföld Volán járathoz.

Munkában az igazságügyi szakértő
Munkában az igazságügyi szakértő
Tánczos Mihály

Tudtam, hogy kellene utasnak lennie, de senki nem várt, amikor megérkeztem. Feltételeztem, hogy egy szerencsétlenül járt kamion kimentése miatt késik a másik járat, ezért várakoztam a buszmegálló öbölben. Két perc múlva érkezett is a másik busz és többen leszálltak róla. Hárman felszálltak az én buszomra és mondták, hogy még egy néni jön. Visszanéztem, hogy megkeressem, hol tart az úttesten, amikor egy hatalmas csattanást hallottam. Nem láttam, mit ütöttek el és az autó is továbbment, ami éppen a busz mellett haladt el. Leszálltam megnézni, mi történt, de láttam, hogy több autó is megáll a kereszteződésen túl

- mondta el a rendőröknek a baleset után a busz vezetője. Nem sokkal arrébb egy szétszóródott táska, egy esernyő és fél pár cipő hevert. A sofőr akkor már tudta, hogy nagy baj van.

Az Opel Vectra Ravazdra tartott. Fertődön lakó Győrben érettségiző diákok utaztak benne, akik a Győrhöz közelebbi településről akartak reggel iskolába indulni. Egészen pontosan az emelt szintű német érettségire. Az autót vezető 19 éves nő semmit nem látott, fékezés nélkül ütötte el az úton átkelő, információink szerint Bodonhelyre tartó 72 éves asszonyt. Az elütött gyalogos óriási erővel csapódott a motorháztetőre, majd a szélvédőt bezúzva a tetőre fordult. Több mint 100 méterrel arrébb esett le az úttestre az autóról. A sofőr - feltehetőleg az ijedtség miatt - csak lassan tudta megállítani az autót. Utasa a fröccsenő üvegektől megsérült. Mindkettőjüket kórházba szállították.

Sem zebra, sem világítás a forgalmas átkelőben - naponta sok gyalogos kockáztatja itt az életét
Sem zebra, sem világítás a forgalmas átkelőben - naponta sok gyalogos kockáztatja itt az életét
Tánczos Mihály

A néni semmit nem szenvedett, az ütközés pillanatában meghalt, nagyon súlyos sérülései voltak

- mondta egy kamionsofőr, aki másodpercekkel a baleset után ért a helyszínre.

A busz utasai megrendülten mondták, hogy az idős áldozat éppen párja temetését intézte, aki néhány nappal korábban hunyt el. Emiatt volt fekete ruhában. Kora miatt csak lassabban tudott átkelni az úttesten.

Több mint 100 méterre az ütközés helyszínétől esett az úttestre az autóról az idős asszony
Több mint 100 méterre az ütközés helyszínétől esett az úttestre az autóról az idős asszony
Tánczos Mihály

A rendőrség igazságügyi szakértő bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit. A helyszínen láthatósági tesztet is végeztek. A roncsot visszatolták a busz mögé, majd felkapcsolt lámpákkal elkezdték tolni a kereszteződés felé, ahol egy, a néni mozgását szimuláló gyalogos is mozgott az úttesten, ott, ahol a gázolás történt.

A nyugat.hu tudott beszélni a Vectrát vezető lány édesapjával, akitől megtudtuk, hogy a lánya az út jobb oldalán, a buszöbölben álló buszra figyelt, nehogy valaki kilépjen előle. A sötét ruhás gyalogos azonban éppen a másik irányból, a teljesen sötét oldalról érkezett, ahol akkor már nem állt busz.

A reggeli kamionbalesetkor készült képünk - az esti kiemelés miatt is késtek a buszok
A reggeli kamionbalesetkor készült képünk - az esti kiemelés miatt is késtek a buszok
Tánczos Mihály

Azt már a helyiek mondták, hogy sem kivilágítás, sem zebra, sem figyelemfelkeltő előjelzés nincs a kereszteződés előtt, ahol a környékbeliek rendszerint az életük kockáztatásával jutnak át az úton. Ezen a szakaszon a személyautók rendszerint 100 km/h feletti tempóban közlekednek és a kamionok kilométerórája is a megengedett legmagasabb értéket mutatja.

A 21 óra körül történt baleset helyszínelése és a láthatósági teszt 0.30-ig tartott. A Magyar Közút embereinek ezután még az útra folyt olajat is el kellett távolítaniuk. A forgalom 0.45-kor indulhatott meg az adott szakaszon.

Tanácsok

Minden évben több hasonló balesettel is találkozunk. Ugyan mindet kivédeni lehetetlenség, de a gázolás esélyét jelentősen lehet csökkenteni. Mivel az idősebb, fokozottan veszélyeztetett emberek ritkán olvasnak internetes tartalmakat, ezért hozzátartozóikat kérjük, fontolják meg az alábbiakat. Azok, akik rendszeresen utaznak úgy, hogy közben forgalmas úton kell átkelniük rossz látási viszonyok között mindenképpen ügyeljenek arra, hogy láthatóak legyenek. Ma már gyerektől a felnőtt méretig lehet fényvisszaverő csíkokkal ellátott kabátokat vásárolni. A legegyszerűbb azonban a benzinkutakon és boltokban pár száz forintért megvásárolható fényvisszaverő szalag , amit nagyon egyszerűen lehet felhelyezni a karra, amíg szükség van rá. Ez az apró kiegészítő messziről jelzi az autósnak, hogy valami van az úton, így akár másodpercekkel korábban reagálhat a sofőr. Tapasztalatból tudjuk, hogy sok idős ember butaságnak, felesleges "flancolásnak" tartja ezeket az eszközöket, de ha érzik, hogy szeretteik értük aggódnak, akkor talán mégis hajlanak a fényvisszaverő viselésére.

Fontos lenne jobban odafigyelni a mozgásukban korlátozott, vagy idős emberekre a forgalmas utak mellett. Nem szégyen, ha valakit átkísérnek az úton. Ha látjuk, hogy idős ember akar átkelni, ajánljuk fel a segítségünket és kísérjük át!

Az autósoknak pedig csak a szokásos tanácsokat tudjuk adni, fokozott óvatossággal közelítsenek meg minden buszmegállót, amiben busz áll. A mostani eset is jól példázza, gyalogosra nem csak a busz felől lehet számítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló