Ezek az ország halálútjai

A legveszélyesebb a 4-es út, de 8-ason és a 86-oson is az átlagnál jóval több a baleset.

Az Index gyűjtötte össze az ország legveszélyesebb útjainak kistáját, a balesetek számai alapján. A listán nem szrepelnek az autópályák, mert, mint írták, azok teljesen más szintet képviselnek.

A listákhoz az elmúlt hat évben, azaz 2013-2018 között történt baleseteket vették alapul.

Halálos baleset a 8-ason Jánosházánál, 2018 júniusában
Tánczos Mihály

A 4-es főúton történik a legtöbb baleset

 • A lista első helyén a Budapest-Szolnok-Debrecen között haladó 4-es főút áll, itt az elmúlt hat évben 1188 baleset történt.
 • Második az 1-es Budapest-Győr-Hegyeshalom között (693),
 • harmadik a Budapesttől Miskolc felé haladó 3-as (679),
 • negyedik a 47-es (661), egy tiszántúli másodrendű főút is, amely három megyét és azok megyei jogú városait köti össze: Hajdú-Bihart, Békést és Csongrádot.
 • ötödik a Veszprém irányába tartó 8-as út (606).
 • A 86-os út a lista tizedik helyén van, hat év alatt 413 balesettel.

  Mint írják, ezek az adatok még nem adnak pontos képet, hiszen a forgalmasabb utakon több a baleset, ezért az utakat forgalomarányosan (az út hosszát is figyelembe vevő forgalmi teljesítményt alapul véve) hasonlították össze.

  Azaz megnézték a halálos baleseteket évente, átlagosan, egymillió autónak megfelelő járműre vetítve.

  A legveszélyesebb utak

  A kisebb forgalmú 6-os út (40 baleset évente) megelőzi a 4-es utat (39,4), feljebb jön a tiszántúli főút, a 47-es (37,9), és bejön a képbe a 61-es másodrendű főút is (37,3), ami Dunaföldvárt köti össze Nagykanizsával Dombóvár és Kaposvár érintésével.

  Az évi 30 balesetnél többet felmutató utak tízes listájába még bekerült a 7-es út (36,9) és az 1-es út (36,9), a 3-as út (33,1) és az 5-ös út (33), valamint a BAZ-megyei másodrendű 25-ös út (30).

  A leghalálosabb utak

  Halálos balesetek évente, átlagosan, egymillió autónak megfelelő járműre vetítve az elmúlt hat év baleseti statisztikái alapján:

  Forrás: Index
  Forrás: Index

  Csak két olyan főút van az országban, ahol az elmúlt hat évben nem történt halálos baleset.

  Forrás: Index
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Sokkoló