Kis város, kis mutyi – visszacsorgatások önkormányzati munkákért Szombathelyen?

"A hálapénz nem az enyém lesz, ebből kell ajándékokat venni azoknak a jó embereknek, akiknek köszönhetőek a nagy pénzek…"

Ez is olvasható abban az elektronikus beszélgetésben, amiről Czeglédy Csaba, a szombathelyi közgyűlés MSZP-SZTKE frakciójának vezetője beszélt a csütörtöki közgyűlésen. Czeglédy szerint a beszélgetés egyik résztvevője Cseszkó Tamás, aki fiatal kora ellenére az egyik szombathelyi internetes portál főszerkesztője, egyúttal a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány kuratóriumának tagja.

Tamás hálapénze

A frakcióvezető a közgyűlésben elmondta, több olyan dokumentum került hozzájuk, ami azt bizonyítja, hogy a Cseszkó Tamáshoz köthető cég az önkormányzattól, és más városi szervezetektől, cégektől több megrendelést és nagyobb összegű pénzeket kapott. A megrendelések olyan munkákra szóltak, amelyek teljesítését nehéz ellenőrizni, gyanítható, hogy jó részüket csak papíron végezték el.

Mészáros Zsolt

Cseszkó a tavaly decemberi elektronikus beszélgetésben részletezi is a cég bevételeit és költségeit. A költségek között szerepel egy sor, ami a „Tamás hálapénz” nevet viseli, és 150 ezer forintról szól. Eközben a cég bevétele 821 ezer forint volt. És itt jön a sor magyarázata, amit a bevezetőben már idéztünk:

„A hálapénz nem az enyém lesz, ebből kell ajándékokat venni azoknak a jó embereknek, akiknek köszönhetőek a nagy pénzek, hogy ilyenek továbbra is legyenek” – írja.

Már decemberben elosztották

A frakció birtokába került dokumentumok szerint a cég egyik legnagyobb megrendelése a városi drogprevenciós naphoz kapcsolódik, ami azért érdekes, mert bár a rendezvény az idén februárban volt, az ebből származó bevételt már a tavalyi beszélgetésben elosztották. A számla végösszege 680 ezer forint, ebből például kisfilmek készítésére 13 ezret, dal hangszerelésre és rögzítésre 72 ezret, rádiós reklámra 110 ezret, internetes reklámra 21 ezret költöttek. A számlát a polgármesteri hivatal nevére állították ki az idén februárban.

De nem csak ezek a kifizetések történtek. A cég egyik állandó megrendelője a Savaria Szimfonikus Zenekar. Az idén weboldal-szerkesztésre 102 ezret fizetett ki a zenekar a kft-nek, de ennél jóval nagyobb a pr-tevékenység és kommunikáció címszó alatt kifizetett 342 ezer forint. (Ezek nettó összegek.)

A cég a Savaria Történelmi Karnevál Közalapítványtól bruttó 63 ezret kapott weboldal-szerkesztésért, az Agora Kulturális Központtól mintegy 50 ezret előadóművészi tevékenységért, a Savaria Turizmus Kft.-nek hangosítási munkákat végzett 25 ezerért.

Vizsgálódnak

Czeglédy a közgyűlésben kijelentette, több dokumentum is van a birtokukban, ezeket átadja a város aljegyzőjének azzal a kéréssel, hogy vizsgálja meg a kifizetések jogosságát. A polgármestert pedig arra kérte, hogy ha felmerül a bűncselekmény gyanúja, tegyen feljelentést. Puskás Tivadar ezt meg is ígérte.

A történet minden bizonnyal folytatódik.

Cseszkó Tamás nyilatkozata

A közgyűlési sajtótájékoztatókat követően Cseszkó Tamás egy nyilatkozatot adott ki a sajtónak. Ezt mi is közöljük

"Az MSZP frakcióvezetője a tegnapi közgyűlésen egy számomra érthetetlen történetet adott elő egy állítólagos levelezésről. Ezúton hangsúlyozom, hogy soha semmilyen hálapénzről nem leveleztem senkivel.Természetesen a szükséges jogi lépéseket megteszem, a lelkiismeretem tiszta, az igazság ki fog derülni."


Ezt kaptuk

Időközben szerkesztőségünk megkapta a Facebook-beszélgetés Word-dokumentumba lementett, 389 oldalas változatát, melyből kiemeltük a már többször idézett mondatot, mely 2012. december 14-én íródott le. A pontos időpont a lementett képernyőképen is látható, Cseszkó Tamás - vélhetően akkor a szöveg lementésekor aktuális Facebook-profilképével, mivel ma már mást használ.

Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet