Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Három évet kapott az autós, aki tavaly ittasan okozott halálos balesetet Szombathelyen

Az utas halt meg az oszlopnak csapódott autóban a Zanati úton.

Három év börtönbüntetésre ítélte a Szombathelyi Járásbíróság az autót vezető férfit, négy év hat hónapra a járművezetéstől, három évre közügyektől is eltiltották.

A baleset Ittas sofőr okozott halálos balesetet Szombathelyen 2019. October 18. 14:14 tavaly október 6-án, vasárnap hajnalban történt a szombathelyi Zanati úton. A férfi által vezetett autó belváros felé tartott az a KIA, amelynek vezetője egy enyhén balra ívelő kanyar után a jobb oldali padkára hajtott, majd az autó egy villanyoszlopnak ütközött.

Az autót vezető középkorú férfi használta a biztonsági övét, nem szenvedett komolyabb sérülést. A hátsó ülésen utazó középkorú nő nem csatolta be magát, az ütközéskor becsúszott az ülések közé és súlyos sérüléseket szenvedett.

A nő magánál volt a baleset után, később azonban elvesztette az eszméletét, nem sokkal később a mentők megkezdték az újraélesztését, ami sikeres volt. A sérültet kórházba szállították, ahol nem sokkal később elhunyt.

Tánczos Mihály

Az ügyészség vádirata szerint a két férfi, a későbbi I. és II. rendű vádlott a később áldozattá vált nővel éjszaka több szombathelyi vendéglátóhelyen szórakozott és italozott, hajnalban egy Zanati úti szórakozóhelyről indultak autóval a belváros felé.

A sofőr súlyosan ittas volt, szervezetében 2,82-2,51 ezrelék alkoholt találtak később. A Zanati út és a Sas utca kereszteződésénél az autó letért a jobboldali útpadkára, ahol oszlopnak ütközött. A hátsó ülésen ülő nő többszörös sérüléseket szenvedett, a kórházba szállítás után meghalt.

A sofőr mellett ülő férfi a baleset után kiszállt a kocsiba, és anélkül, hogy segítséget nyújtott volna a kocsiban maradt két súlyos sérültnek, gyalog a vasútállomásra, majd onnan taxival az otthonába ment. A férfi, mint II. rendű vádlott nem jelent meg a bírósági tárgyaláson, a bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene

Az I. rendű vádlott ellen hozott ítélet nem jogerős, a vádlott és védője a börtönbüntetés enyhítésért fellebbezett.

Közlemény

Szombathelyi Törvényszék - Ítélet halálos közúti balesetben

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen az I. r. vádlottat halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt az ügyészi indítvánnyal egyezően 3 év börtönbüntetésre, 4 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Mivel a II. r. vádlott - akit az ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának vétségével vádol - nem jelent meg az előkészítő ülésen, a bíróság vonatkozásában az ügyet elkülönítette és ellene elfogatóparancsot bocsátott ki.

A tényállás szerint a vádlottak 2019. október 6-ára virradó éjjel együtt szórakoztak és italoztak több szombathelyi szórakozóhelyen, társaságukban tartózkodott a sértett is. A terheltek együtt indultak el éjszakai sötétségben, működő közvilágítás mellett egy Szombathely, Zanati úti szórakozóhelyről az I. r. vádlott tulajdonát képező és általa vezetett személygépkocsival, amelyben jobb oldalon elől ült a II. r. vádlott, a sértett pedig -aki nem csatolta be a biztonsági övét - hátul foglalt helyet.

Az I. r. vádlott vérében 2,82-2,51 ezrelék alkohol-koncentrációval, súlyos fokban ittasan vezette 56-58 km/h sebességgel a gépkocsit a Zanati úton a belváros irányába 2019. október 6-án 4 óra 25 perckor, amikor a Zanati út és a Sas utca kereszteződésétől 36,7 méterre, az enyhén jobbra ívelő kanyarban ittassága miatt lehaladt a menetiránya szerinti jobb oldali útpadkára, ahol villanyoszlopnak ütközött. A balesetben a sértett többszörös sérüléseket szenvedett el, amelyek következtében a kórházba szállítást követően meghalt. A sértett halála és a közlekedési baleset között közvetlen és egyenes ok-okozati összefüggés áll fenn. A sértett sérülései olyan súlyosak és az élettel össze nem egyeztethetők voltak, hogy életének megmentésére az idejekorán megkezdett gondos, szakszerű orvosi ellátás ellenére nem volt remény. Amennyiben a sértett a biztonsági övét használja, akkor nem szenvedett volna olyan súlyos sérüléseket, mint amilyeneket ténylegesen elszenvedett a baleset során. A balesetben a vádlottak súlyos sérüléseket szenvedtek. A személygépkocsi a közúti közlekedésre alkalmatlan állapotban volt a korróziók, a kerékcsapágyak és a silentblokkok állapota miatt. A gépjármű műszaki hiányosságai nincsenek okozati összefüggésben a baleset bekövetkezésével.

A baleset azért következett be, mert az I. r. vádlott úgy vezette a járművet, hogy a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt, és ittassága miatt nem tudta az út vonalvezetését követni. Továbbá jogszabályt sértett azzal, hogy olyan gépjárművel vett részt a közlekedésben, amelynek a műszaki és biztonsági jellemzői nem feleltek meg a jogszabályban meghatározott feltételeknek, valamint a gépjárművel 50 km/h sebességet meghaladó sebességgel közlekedett lakott területen.

A II. r. vádlottat a Szombathelyi Járási Ügyészség azzal vádolja, hogy a balesetet követően, enyhe fokban ittasan kiszállt a személygépkocsiból és anélkül, hogy a gépjárműben súlyosan sérülten, az első és a hátsó ülések között fekvő sértettnek, valamint a vezetőülésben súlyosan sérülten ülő I. r. vádlottnak segítséget nyújtott volna, illetve intézkedett volna a mentők értesítéséről, a baleset helyszínéről gyalogosan a vasútállomásra, majd onnan taxival az otthonába távozott.

Az ítélet nem jogerős mivel az I. r. vádlott és védője a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be.

Szombathely, 2020. november 25.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra