Hamarosan elárasztja a művészet Szombathelyt

Jön az utcaművészeti fesztivál, a kertmozi az Emlékműnél, lesz összenépi graffitizés és egy csomó kiállítás, meg koncert.

Javában dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat, és még messze van a vége, így most egy újabb adag program kapcsán tartott rendhagyó sajtótájékoztatót a város.

És hogy miért volt rendhagyó? Az egyik ok a helyszín, ugyanis több helyi vendéglátóhely mellett a Kilences kávézó is része annak a lokálpatrióta összefogásnak, amelynek hála összejöhetett ez az óriási programkavalkád.

A másik ok pedig, hogy a sajtó képviselői egy kis személyes ízelítőt is kaptak abból, mi minden vár még ránk az elkövetkezendő hetekben. De erről majd egy kicsit később.

Érezd Szombathelyt! sajtótájékoztató a kilencesen
Valami készül...
Kiss Tamás

Ontja majd magából a művészetet Szombathely

Az előttünk álló napokban és hetekben a művészet lesz a középpontban. Idén is lesz például StreetArt Fest utcaművészeti hétvége – ami tavaly is nagy népszerűségnek örvendett –, aztán kertmozi az Emlékmű-dombon, képzőművészek hada, magyar könnyűzene és komolyzene – sorolta Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester.

Ez egy nagyon különleges esemény. Nemcsak utcazenéről van szó, hanem tényleg az összes művészeti ág képviselteti magát. Legyen szó képzőművészetről, kézművességről, táncról vagy zenéről, az egész belvárost ellepik majd a különböző művészek és diákok – mondta az utcaművészeti nap szervezője, Pavelkovits Petra.

Tartanak majd graffiti-workshopot és óriásfalfestést, ráhajtanak a környezettudatosságra, valamint lesznek úgynevezett kapualj-, és sikátor-kiállítások, sőt, még nyári karácsonyfák is. De nem igazi hagyományos karácsonyfákra kell gondolni – így augusztusban furcsa is lenne –, hanem arról van szó, hogy érdemes lesz nyitott szemmel járni és fürkészni a Fő téri fákat, mert ezeken is lesznek majd különböző alkotások.

Beszállt a buliba a Savaria Múzeum és a Berzsenyi Dániel Könyvtár is. Így lesz a Berzsenyi téren egy könyvtársziget irodalmi és zenész attrakciókkal, a gyerekeknek mesesarokkal, ki lehet próbálni majd a papírszobrászatot, feltűnik Fülöp, a strucc. A múzeum az Iseum előtt ver tábort, ahol különleges kézművesfoglalkozásokkal és ingyenes tárlatvezetéssel várnak majd mindenkit.

Érezd Szombathelyt! sajtótájékoztató a kilencesen
Pavelkovits Petra és Horváth Soma.
Kiss Tamás

Zene minden mennyiségben

A zenei programok fő helyszíne a Fő tér lesz, de sok más környékbeli vendéglátóhelynél is lesznek majd koncertek. Fellépnek majd a szimfonikusok, vasi megyei vándormuzsikusok, fiatalok és idősebbek is a hétvégén a belvárosban.

Folytatódni fog a Nyitott városháza program és a Művészcsütörtök is, utóbbi az augusztus 20-ai hétvégén fog kiteljesedni. Ekkor ugyanis lesz 3 napos művészudvar az Isis Galériánál, ahol egyébként a Savaria Karnevál egyik legnépszerűbb helyszíne, a művészetek utcája szokott lenni - árulta el Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az augusztus 13-ai hétvégén aztán az Emlékmű-domb kerül a középpontba, ugyanis a nagykoncertek után most retro kertmozit szerveznek ide. Vetítik majd a Csinibabát, a Queen budapesti koncertfilmjét és a Made in Hungáriát is. Már csak azért kell szorítani, hogy az időjárás ne húzza át a számításokat.

Érezd Szombathelyt! sajtótájékoztató a kilencesen
Kiss Tamás

A csapból is mi fogunk folyni - mondta Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója. Most péntektől kezdve ugyanis 3-4 naponta biztosan találkozhatunk a szimfonikusokkal különböző felállásokban. De nem csak komolyzenével készülnek, hanem könnyűzenei produkciókkal, közönségkívánatra például Lorddal és Benkő László emlékére Omega-dalokkal is.

Tóth Kálmán képviselő aztán a Szentkirályi búcsúról beszélt, ami idén szintén része lesz az Érezd Szombathelyt! programsorozatnak. A szokásos búcsús dolgok mellett temérdek kulturális programmal és koncerttel készülnek, illetve a múlt héten elmaradt roma hagyományőrző napot is ennek keretében tartják majd meg az augusztus 20-ai hétvégén.

A végére jött a meglepetés

És a sajtótájékoztató végére az is kiderült, miért kérdezték meg a sajtó képviselőitől, hogy mi a kedvenc színük, és miért ücsörgött körülöttünk több művész is.

Érezd Szombathelyt! sajtótájékoztató a kilencesen
Ilyen stílusú kiállítás lesz például a Kilencesben.
Kiss Tamás

Amíg ugyanis türelmesen hallgattuk a programokat, készült egy közös árnyékkép T. Takács Tibor jóvoltából, Rónaszéki Linda pedig készített egy-egy rajzot mindannyiunkról, belecsempészve a választott színeket. Ez egyfajta ízelítő volt, hogy mi minden is vár majd ránk a hétvégén, Rónaszéki Linda rajzait pedig meg is kaptuk emlékbe.

Érezd Szombathelyt! sajtótájékoztató a kilencesen
Fotósunk rajtakapta Rónaszéki Lindát, amint őt rajzolja.
Kiss Tamás
Érezd Szombathelyt! sajtótájékoztató a kilencesen
Itt pedig éppen újságírónkat rajzolja Linda.
Kiss Tamás

Az Érezd Szombathelyt teljes programjáért kattints ide!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra