Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan napi ezres nagyságrendű fertőzéssel kell számolni

A modellek alapján rövidesen sokkal durvább számok jöhetnek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha igaz az innovációs tárca járványügyi munkacsoportjának számítása, és a jelenleg egy fertőzött valószínűleg 2-2,5 embernek adja tovább a vírust, akkor rövid időn belül ezres nagyságrendű új fertőzöttel számolhatunk naponta, miközben a tesztelési protokoll még a tavaszi feltételeket idézi. A járvány kontrollálásához, a terjedés megfékezéséhez drasztikus, határozott intézkedéseket kell hozni. - írja a napi.hu .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Míg a tavaszi időszakban, az új esetek száma a 10. hétről növekedve a 15. hétre érte el a csúcsot, átlagosan 100 fölötti napi esteszámmal, most robbanásszerű az áttörés, hétfőn, az előző héthez képest 3,8-szoros növekedésről beszélt a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete (NKE) Covid-19 járvány című szimpóziumán Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője (a szerdán detektált 365 új fertőzöttel ez a szám még nagyobb lett, majd csütörtökön 301 új betegről adtak hírt).

koronavírus
Forrás: koronavirus.gov.hu

Augusztus 30-án a legvalószínűbb reprodukciós szám (R) 2-2,5 volt, azaz egy fertőzött 2-2,5 másik embernek adta át a fertőzést, ami drasztikus, határozott intézkedések bevezetését indokolja. (Ha a szerdai 365 új fertőzöttel számoljuk a 2-2,5 -es reprodukciós rátát, könnyen belátható, hogy rövidesen ezres nagyságrendben jelennek meg az új fertőzöttek.) - írja a portál.

A robbanásszerű növekedés mellett az első hullámhoz képest további különbség, hogy jelenleg a közösségi terjedés dominál, bár már előfordul egy-egy kórházi eset is. Az első hullámhoz képest a fertőzöttek átlagéletkora jelentősen csökkent, most több mint 30 évvel kevesebb (csupán 32,5 év), mint  tavaszi járvány idején volt (akkor 63-67 év volt).

Miközben a járvány kontrollálásának egyik fontos eszköze a tesztelés, nálunk ezt kevéssé használják ki. (Arról nem is beszélve, hogy a közölt adatok nehezen értelmezhetők, nem derül ki belőlük - legalábbis a nyilvánosság számára -, hogy milyen esetben végezték a tesztet, tünetes betegen, tünetmentes kontakton vagy karanténfelszabadítási, esetleg munkahelybiztonsági céllal.)

A járvány megfékezéséhez a gazdaság jelentős lassulását okozó elfojtás helyett más stratégiára van szükség, kockázatarányos intézkedésekre, illetve azok kombinációjára, amelyek a lehető legalacsonyabb szinten tartják az esetszámot. Ha nincs jó kockázatértékelésünk, akkor akkor viszont nincs alapja az intézkedéseknek – írja a napi.hu.

Koronavírus, mentőautó, mentő
koronavirus.gov.hu

Akárcsak tavasszal, most is négyszintű megelőzési stratégia szükséges:

• Kockázatos kontaktusok számnak csökkentése - távolságtartás, tömegrendezvények korlátozása, zárt térben tartott értekezletek, üzleti találkozók elhagyása.

• Egyéni tesztelések azonnali, drasztikus bővítése, ingyenes tesztek elérhetővé tétele országszerte.

• A detektált új fertőzések és kontaktok lehető leggyorsabb, elkülönítése, most ez nem elég gyors.

• Kötelező maszkhasználat az egészségesek körében, zárt közösségi terekben.

Az intézkedéseket addig kell szigorítani, amíg a reprodukciós ráta 1 körüli értéken nem stabilizálódik. (Egy fertőzött maximum egy embernek adja tovább a vírust.)

Miközben járványügyi szakértők sora a tesztelés kiszélesítését sürgeti, a jelenlegi tesztelési protokoll mintha a tavasz első hullámban megfogalmazott feltételeket idézné. Mivel más országokhoz képest nagyon szigorúan határozzuk meg, kinek jár ingyenes teszt, európai összehasonlításban még mindig alig végzünk teszteket. Összességében szinte minden uniós országban sokkal könnyebb ingyenes tesztet csináltatni, mint Magyarországon. - zárja összegzését a honlap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés