Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meggyújtották a hatodik gyertyát, itt a zsidó hanuka ünnep

A szombathelyi zsidó hitközség ünnepéről jelentkeztünk élőben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hanukának, az egyik legismertebb zsidó ünnepnek a története az i.e. 2. századra nyúlik vissza, amely nem a Tórán, hanem egy hadi eseményen alapszik, ezt az ünnepet ismerik leginkább a nem zsidók körében.

Az ünnep a makkabeusok győztes szabadságharcának állít emléket, melyet az Izraelt elfoglaló pogány szíriai görögök felett arattak. A bálványimádással és pogány szokásokkal meggyalázott jeruzsálemi Szentélyben a hagyomány szerint mindössze egy napra elegendő olyan olajat találtak, amelyet a görögök nem szentségtelenítettek meg, az új, megszentelt olaj elkészítéséhez azonban nyolc napra lett volna szükség. Ám ekkor csoda történt: a cseppnyi olaj nyolc napon át égett. Erre emlékezve gyújtják meg hanuka ünnepén a nyolcágú gyertyatartót.

A szombathelyi zsidó hitközség a közösségi ház udvarán tartotta a hanuka ünnepet, amit élő videóval közvetítettünk. A videó elején látható technikai hibáért elnézést kérünk.

Nyugat.hu

Kezdődik az idei hanuka ünnep a szombathelyi zsidó hitközségben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés