Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tömeges hányás és hasmenés a szombathelyi iskolákban

Négy általános iskola is érintett - ugyanaz a főzőkonyha látja el őket.

Lapunk ma értesült róla, hogy a Szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolában több diák hányás-hasmenéses panasszal küzd.

Megtudtuk, a Gothardban a létszám körülbelül az iskolások 30%-át érinti

Tegnap gyümölcsleves, utána pedig rizses hús volt az ebéd a menzán. A szülők gyanúja, hogy a leves okozhatta a problémát. (Fiam csak rizses húst evett, neki nem lett semmi baja - szerk megjegyzése.) Időközben egy másik olvasónk is jelezte, hogy a szombathelyi Reguly Antal Nemzetiségi iskola is érintett lehet. Az ő lányai ma hajnalban

kőkemény hányásra és hasmenésre keltek

és a kiszáradás határait súrolták.

Menza
vecseshirek.hu

Első körben próbáltuk elérni a tankerület igazgatóját, illetve az ÁNTSZ felelős személyét. Aztán megkaptuk, sajtóközlemény formájában a hivatalos választ, amiből többek között kiderül, négy általános iskola és 250 diákot érintett - és ugyanaz a főzőkonyha látja el őket menzaebéddel.

A szombathelyi ÁNTSZ az élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúja miatt a kivizsgálást elindította. Helyszíni ellenőrzés és mintavétel történt a gyanúsított ételekből, alapanyagokból, tisztító- és fertőtlenítőszerekből, felületekről. A mintavételek eredményei a laborvizsgálatot követően várhatók.

Nagy Lajos, a Vas megyei Markusovszky Kórház főigazgatója az MTI-nek csütörtök délután azt mondta, eddig senkit sem került hozzájuk tömeges ételmérgezésre utaló hányásos, hasmenéses tünetek miatt.

Fodor István, a Szombathelyi Tankerület igazgatója az MTI érdeklődésére azt közölte: három, hozzájuk tartozó iskolában történtek megbetegedések, de eddig sehonnan sem jelezték nekik, hogy rendkívüli tanítási szünetet szeretnének elrendelni.

Zielbauer György, a Reguly Antal Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános iskola igazgatója elmondta: náluk 109 gyerek betegedett meg, úgy tudja, hármat közülük a háziorvos kórházba utalt. A hiányzók miatt iskolájukban nem tartanak tanszüneti napot, lesz tanítás.

Az esettel kapcsolatban közleményt adott ki a szombathelyi baloldal, amelyben a városvezetés politikai felelősségét hangsúlyozzák.

A Vas megyei Kormányhivatal sajtóközlemény

2018. szeptember 27-én délelőtt bejelentést kapott a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a szülők és az iskolák jelzése alapján, hogy Szombathely négy általános iskolájában - amelyeket egy főzőkonyha lát el - hányással-hasmenéssel járó megbetegedések jelentkeztek. Előzetes értesüléseink szerint ez 250 diákot érint, amely enyhe lefolyással járó, gyomor- és bélrendszeri panaszokat okoz. A Kormányhivatal haladéktalanul megkezdte a járványügyi kivizsgálást, valamint az érintett betegek kikérdezését. A szükséges járványügyi megelőző intézkedéseket is megtettük.

A kivizsgálást az élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúja miatt a Szombathelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya is saját hatáskörében elindította. Ennek vizsgálatai jelenleg folyamatban vannak, helyszíni ellenőrzés és mintavétel történt a gyanúsított ételekből, alapanyagokból, tisztító- és fertőtlenítőszerekből, felületekről. A mintavételek eredményei a laborvizsgálatot követően várhatók.

Horváthné Dr. Sélley Erzsébet
megyei főállatorvos-főosztályvezető

Dr. Stánitz Éva Ph.D.
megyei tisztifőorvos-főosztályvezető

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet