Harangozó Bertalan: hatékonyabb lett az államigazgatás Vas megyében

Vas megyében is jelentős lépések történtek az elmúlt évben az államigazgatás hatékonyságának növelése, az állampolgárok gyorsabb és színvonalasabb kiszolgálása, a hivatali ügyintézés gyorsítása érdekében - hangoztatta az MTI-nek nyilatkozva évértékelőjében Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott.

A 2013-as év az államigazgatás területén Vas megyében is azzal kezdődött, hogy a járási hivatalok megkezdték működésüket, amelyek elsődlegesen azzal a céllal jöttek létre, hogy a hét vasi járásban gyorsabbá és hatékonyabbá váljon az államigazgatás működése, az állampolgárok számára valóban "járásnyi közelségbe" kerüljön az állam - mondta.

Hozzáfűzte: Vas megyében a járási székhelyeken, illetve Csepregen, Őriszentpéteren és Répcelakon működik okmányiroda, amelyek az ügyfélbarát, egyablakos ügyintézés jegyében 2014-ben kormányablakokká alakulnak. Ezek mellett két kormányablak nyitását tervezik jövőre Szombathelyen: az egyik ezek közül a vasútállomás épületében lesz, ami nem csupán a szombathelyieket, de a vonattal a városba érkezőket is kiszolgálja majd; a másik pedig a központban, a Szombathelyi Járási Hivatal Hollán Ernő utcai épület földszintjén.

Harangozó Bertalan elmondta: Vas megyében az a hét járás alakult ki ismét, amely történelmi hagyományokkal rendelkezik, így azok a volt járási székhelyek kapták vissza egykori rangjukat, amelyek mindig az adott térség központjai voltak.

A kormánymegbízott szerint a 2013-as esztendőben további komoly erőtartalékokat sikerült feltárni és mozgósítani a korábban szétaprózottan, fölösleges párhuzamosságokkal működő tizenhat szakigazgatási szerv együttműködésében azáltal, hogy a kormányhivatal megalakulásával egységes területi irányítás alá kerültek.

Az új keretek között jobban tudnak gazdálkodni mind a meglévő ingatlanvagyonnal, mind pedig annak a szakembergárdának az erőforrásaival, amelyikből a kormányhivatali dolgozók kikerültek - mondta. Volt olyan államigazgatási szervezet, amelyről kiderült, hogy éveken keresztül bérelt ingatlanban működött, miközben az állam tulajdonában volt olyan épület, ahol el lehetett volna helyezni - tette hozzá. Éppen ezért az elmúlt két évben költöznie kellett a szociális és gyámhivatalnak, a fogyasztóvédelmi felügyelőségnek, a munkaügyi és munkavédelmi felügyelőségnek, a földművelésügyi igazgatóságnak és a munkaügyi központnak is; mindezt úgy oldották meg, hogy nem vásároltak új ingatlant, viszont az ésszerűbb elhelyezés több tízmillió forintos megtakarítást eredményezett - mutatott rá.

Harangozó Bertalan szerint az integrált szervezeteken belül lehetőség nyílik arra is, hogy az egy-egy területen időszakosan jelentkező munkafeladatokra a kormányhivatal vezetése képzett munkaerőt irányítson át, így gyorsítva az ügymenetet. A földhasználati bejelentési kötelezettség okán megszaporodott ügyszám miatt a földhivatalnál jelenleg is dolgoznak így átirányítva munkatársak - jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy a kormánymegbízott, a közigazgatási és igazságügyi miniszter útján konkrét feladatokat is kaphat, például a kiemelt beruházások esetében koordinációs jogköre van. Ennek megfelelően Vas megyében például sikerült elérni, hogy az M86-os út beruházását érintő kisajátítási eljárások ne húzódjanak el úgy, mint ahogyan ez az elmúlt 10-15 évben történt - tette hozzá. Ugyanilyen munka folyt a Rába-vidéki szlovén nemzetiség és az anyaország számára nagyon fontos, immár 20 éve húzódó, Kétvölgy és Felsőszölnök közötti út érdekében végzett kisajátításoknál, de hasonló hatósági munka zajlik a termőföld fokozott védelme, nemzeti tulajdonban tartása érdekében is az Őrségi Nemzeti Park területén, illetve az azzal szomszédos természetvédelmi területeken is.

A kormánymegbízott hivatalánál fogva közvetlen kapcsolatban van a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal, így lehetősége és egyben kötelessége is, hogy szükség esetén a területén felmerült kérdésekben akár jogszabály-alkotási, vagy jogszabály-módosítási javaslatokat tegyen. Ez történt, amikor az önkormányzati közös hivatalok struktúráját átalakították, kezdeményezte, hogy a nemzetiségek lakta területeken az általános szabályozástól eltérően a törvényben 500 fővel alacsonyabb szinten határozzák meg a közös önkormányzati hivatal alakításához szükséges lakosságszámot, ez tette lehetővé, hogy a Rába-vidéken élő szlovének, illetve a Kőszeg térségében élő horvátok lakta településeken ilyen közösen működtetett hivatalok jöjjenek létre - közölte Harangozó Bertalan.

Elmondta: jövőre a legnagyobb munkát valószínűleg az újabb kormányablakok megnyitása jelenti majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet