Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Harminc éve volt a taxisblokád

A fiatal magyar demokrácia első szakítópróbája.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fiatalok – és idősebbek – kedvéért felidézzük a harminc évvel ezelőtt történteket azzal a nosztalgiával, hogy úgy tűnik, akkor még volt erő és akarat arra a magyar népben, hogy kiálljon az érdekeiért. Mára mindez mintha elpárolgott volna, de mielőtt elolvasnák a „Volt egyszer egy taxisblokád” Volt egyszer egy taxisblokád Szombathelyen 2015. February 15. 08:19 című, öt évvel ezelőtti írásunkat, összefoglaljuk a maiaknak – és régebbieknek – mi is történt harminc évvel ezelőtt kies hazánkban.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Két nappal az október 23-i ünnepségek után, 1990. október 25-én, csütörtökön robbant a hír: a kormány 65%-kal, 56 forintra emeli a benzin literjének árát. A bejelentésre két nappal azután került sor, hogy az akkor már nagybeteg Antall József akkori miniszterelnök kórházba vonult. Minisztereinek kellett megküzdenie azzal a példátlan tiltakozáshullámmal, ami a bejelentést a magyar taxisok részéről követte.

Történet a magasból
Czika László

Az események október 25-én este kezdődtek, amikor koordinált, CB-rádiókon szervezett akció keretében a pesti taxisok lezárták a főbb csomópontokat. Barna Sándor budapesti rendőrfőkapitány este fél tízre érte el a Lánchíd blokádjának feloldását, és tárgyalást ígért. A dolgok azonban nem jutottak előbbre, október 26-án a főváros közlekedése lebénult.

Az események kulcsszereplője volt Horváth Balázs, akkori MDF-es belügyminiszter, akinek sugallatára 26-án rendőri erődemonstrációra is sor került az Árpád-hídnál. Barna Sándor főkapitány azonban még aznap közölte, hogy amennyiben erőszak alkalmazására utasítják, lemond. Így a belügyminiszteri blöff nem jött be.

Fiatalok, lelkesek és elkeseredettek
Czika László

A blokád a „szociális piacgazdaságot” hirdető Antall-kormány presztízsét nagyon nagy mértékben rombolta. A belügyminiszter Horváth Balázs a betegeskedő Antall helyében képtelen volt kezelni a helyzetet, egyedül Göncz Árpád próbált enyhíteni a dolgokon, azzal hogy kijelentette: a hadsereg parancsnokaként annak bevetését eltiltja. Rengeteg egyszerű szimpatizáns vonult ki ezekben a napokban a taxisokhoz, élelemmel, teával segítették blokádjukat.

Végül a gazdaság nem bírta tovább a kiesést, már Ausztria is közbelépett, hogy üzemanyag-szállítmányokat ajánljon fel. Az Érdekegyeztető Tanács közreműködésével a kormány és a taxisok képviselői végül csak október 28-án állapodtak meg, a maximális, 12 forintos literenkénti kompenzációban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés