Háromszoros áron védik a Falco meccseit

A Falco kosárlabdacsapata nincs jó anyagi helyzetben, sokszor a játékosok fizetése is akadozik, de a meccseket biztosító társaságot drágábbra cserélte a klub. Miért?

Nagyon jól szerepel az utóbbi időben a Falco kosárcsapata. A szombathelyiek örülnek, a játékosokat istenítik. Joggal. Ám az is köztudott: mégis csúsznak a fizetések. Ezért is furcsa, hogy a biztonsági cégét egy drágábbra cserélte a klub.

A kosárlabda csapatoknak 30 nappal a bajnoki rajt előtt kötelességük jelezni, melyik biztonsági céggel dolgoznak az adott szezon során. Szombathelyen évek óta a Bravo Group Security látta el ezt a feladatot, így volt a tavalyi felkészülési meccseken és a Horváth Zoltán Emléktornán is. A bajnoki nyitányon azonban a budapesti Valton Security Kft.-re váltottak.

Miért váltottak?

Ennek próbáltunk utána járni. A Nyugat információi szerint a Falco a bajnokság előtti utolsó pillanatban írta ki a pályázatot. Meghívásosat, ahova egyetlen Vas megyei és szombathelyi biztonsági céget sem hívtak meg. Nem indulhatott a találkozókat eddig biztosító cég sem.

Gráczer Györgyöt telefonon értük el. Azt mondta, azért kellett pályázatot kiírni, mert a Bravo Group Security-nek lejárt a 2008-ban megkötött szerződése. Az Aréna Savariát működtető Unihall szerződésében pedig benne van, hogy csak olyan cég végezheti el a csarnokban a biztonsági feladatokat, amelyik 15 milliós felelősségbiztosítással rendelkezik.

Mivel ezek a cégadatok nem nyilvánosak, a Falco a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamarához fordult tanácsért. Baranyai Tibor, a kamara vasi elnöke ajánlott három ilyen felelősségbiztosítással rendelkező céget, közülük a legkedvezőbb ajánlatot tevőt választották ki. Ez lett budapesti Valton Security, akivel csak rövid, egy szezonra szóló szerződést kötöttek.

Háromszor annyi?

Úgy tudjuk, az új cég munkája háromszor annyi pénzébe kerül a klubnak, mint a korábbi években. A Valton állítólag egy alap besorolású találkozón is annyi emberrel dolgoztat, ahányra egy magas kockázatú eseményen lenne szükség. A pénz pedig „fejkvóta” alapján jár.

Ezt egyébként az MKOSZ pontosan szabályozza, három kategóriába sorolják a mérkőzéseket. Az első kategóriában 15 biztonsági embert ír elő (pl. egy Szeged elleni találkozó), a második kategóriában 30 emberre van szükség (pl. egy Albacomp elleni derbi), a Körmend elleni találkozón viszont 40 embernek kötelező vigyáznia a rendre.

A Falcónak eddig egy normál, nem kiemelt kockázatú találkozó biztosítása körülbelül 90.000 forintba került, most 240.000 forintot kell ugyanezért fizetni.

A Valtonra vigyáz Baranyai

A Valton Security először a tavalyi, Pécs elleni meccsen dolgozott. Rögtön rendőrségi ellenőrzést is kapott, úgy tudjuk, több hiányosságra is fény derült. Úgy tudjuk, még biztonsági tervet sem tudott felmutatni a Valton.

Érdekes a már említett Baranyai Tibor szerepe is, akinek a városvezető Fideszhez való kötödése nyílt titok, s egyre több biztonsági munkát kapnak meg rajta keresztül Szombathelyen. A még mindig nagyon fiatal Baranyai már szombathelyi diákpolgármesterként is aktívan részt vett a választások idején a Fidesz kampányprogramjában.

Ő ajánlotta a Valtont, a meccseken maga felügyeli, hogy rendben mennek-e a dolgok. Informátorunk azt állítja, a rendőrségi vizsgálatnál is próbált „segíteni”, de jogosultság, legalábbis hivatalos formába öntött jogosultság híján nem járt sikerrel.

Egy érdekesség még, hogy Marton Zoltán, a meccseket korábban biztosító, a pályázatra meg sem hívott cég vezetője az egyetlen szombathelyi, akinek funkciója van a kosárlabda szövetségben. Ő a biztonsági főnök… Ám Marton nem akart nyilatkozni a történtekről a nyugat.hu-nak.

Annyit mondott csupán, hogy cége meccsenként 15 millió forintra van biztosítva.

A nyugat.hu kiderítette azt is, hogy a Sárvár Security (Vas megye legnagyobb őrző-védő cége) 200 milliós biztosítással rendelkezik, de annak ellenére, hogy helyi cég, ez sem volt elegendő ahhoz, hogy Baranyai Tibor a Falco figyelmébe ajánlja őket, nem kaptak meghívást a pályázatra…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport