Védetté nyilvánítással mentettek meg egy nagyméretű hársfát Szombathelyen

Szomszédvita áll a háttérben, az ügybe az Őrségi Nemzeti Park is beszállt.

A múlt heti szombathelyi közgyűlés védetté nyilvánította a Vadász u. 6. sz. alatti ingatlanon álló, nagyméretű, kislevelű hársfát.

Vadász utcai hársfa
Mészáros D. Zsolt

Ennyi lenne a hír, de a közgyűlési anyagból sok minden kiderül. Ezen az ingatlanon egy családi ház található, a fa a telek sarkában áll. A tulajdonosok 2018. július 17. napján a fa "korára, méretére tekintettel" kérték, hogy az önkormányzat a fát helyi jelentőségű védett természeti emlékké nyilvánítsa.

De az indoklásban nem csak ennyi szerepelt. A szomszédos telken ugyanis építkezés kezdődött, és a szomszédok a fa kivágását kérték, arra hivatkozva, hogy a fa beteg és balesetveszélyes. És azt is kérték, hogy az önkormányzat utasítsa el a védetté nyilvánítására vonatkozó kérést.

Vadász utcai hársfa
Mészáros D. Zsolt

A hivatal városüzemeltetési osztálya megvizsgáltatta a hársfát, és megállapították, hogy a fa nem veszélyeztet sem anyagi javakat, se emberi életet. Azt is közölték, hogy a fán célszerű lenne szakszerű faápolást, stabilizációs beavatkozást végezni.

A hivatal az Őrségi Nemzeti Parktól is szakmai állásfoglalást kért, a Nemzeti Park támogatta a védetté nyilvánítást, kiemelték, hogy a fa számos élőlény élettere, hozzájárul a levegőtisztasághoz, esztétikai értéke és turisztikai vonzereje is van.

Vadász utcai hársfa
Mészáros D. Zsolt

A hivatal tavaly június 25-én egyeztetést kezdeményezett az érintettek között, ott azonban mindkét fél ragaszkodott eredeti álláspontjához. A fának otthont adó telek tulajdonosai ahhoz, hogy a fa legyen védett, a szomszédok pedig ahhoz, hogy vágják ki, mert veszélyes.

Végül a hivatal Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztálya a hársfa helyi jelentőségű védett természeti emlékké nyilvánítását javasolta a közgyűlésnek, amit a képviselők a múlt héten meg is szavaztak.

A hársfa így megmenekült, ráadásul az önkormányzat elvégezteti a szükséges beavatkozásokat, így a fakorona ápolását, a stabilizációs kezelést, és egy védettséget jelző táblát is elhelyeznek a fához.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely