Hatalmas drágulásra készülhetnek az autósok az autópályákon

Az infláció határozza meg a jövő évi matrica árának emelkedését, az pedig óriási.

A rezsicsökkentés csökkentése az MNB szerint három százalékponttal dobja meg az augusztusi inflációt, ami már júliusra elérhette a 13-14 százalékot. Mindez azért nem kedvez az autósoknak, mert a 2023-as autópályadíjakat is az augusztusi inflációhoz kötik, írja a napi.hu .

A kormány egy korábbi döntése alapján ugyanis az e-matricák és e-útdíjak mértékét a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott előző év augusztusához mért infláció alapján kell meghatározni, és az árakat tíz forintra kerekítve kell megadni.

Tavaly augusztusban ez az érték 4,9 százalék volt, ennyivel nőttek a 2022-es sztrádadíjak. Az idei augusztusi fogyasztói árindexet szeptember 8-án ismerhetjük meg. Virág Barnabás MNB-alelnök prognózisa alapján óriási drágulásra készülhetünk: az éves matrica hét-nyolc ezer forinttal drágulhat, a megyei közel egy ezressel, ugyanis a fuvarozók útdíjai is jelentősen nőnek.

Augusztus 9-én ismerhetjük meg a júliusi éves bázisú rátát, amely Virág Barnabás becslése szerint 13-14 százalék között lehet. Augusztusban további három százalékpontot jelent a rezsiárak változásának inflációs hatása, ami akkor már látszani fog. A számítás szerint tehát akár 16-17 százalék lehet majd az augusztusi év/év infláció, és ennyivel is nőnek majd az útdíjak 2023 első napjától kezdődően.

Példák a drágulásra:

A D1 éves matrica ára a jelenlegi 46 850 forinttól 54-55 ezer forint közé emelkedhet.

A legolcsóbb D1 tíz napos jogosultság az idei 3820 forintról 4500 forint közelébe drágulhat.

A megyei matrica ára 5 450-ről 6 400 forint közelébe nőhet.

Egy busz éves matricája pedig 37 ezer forinttal drágulhat, és 2023-től elérheti a 255 ezer forintot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek