Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Háziorvosnak lenni életforma, amit egyre kevesebben választanak

Egy éve még körülbelül 228 háziorvosi praxis volt Vas megyében, mára ez a szám 173-ra csökkent.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Közlönyben ugyan már megjelent a megoldás tervezete, de ez nem jelent azonnali javulást. A 1711/2014 (XII.5.) kormányhatározat elrendeli az egészségügyi alapellátási rendszer felülvizsgálatát, de ennek egyrészt 2015. március 15-ére kell elkészülnie, az életpályamodell kialakítása pedig majd csak ezek után következhet.

MTI / Balázs Attila

Szóval megoldás még egy jó darabig nem lesz, pedig már most is vannak olyan körzetek, ahol gondok vannak, többen például nyugdíjasként praktizálnak, nem teljesen önszántukból. Az orvoshiányra jellemző, hogy a falvakat szétosztják, így tovább csökken a háziorvosi praxisok száma. Vas megyében hat betöltetlen praxis van, Szentgotthárdon, Őriszentpéteren, Egyházashetyén, Ölbőn, Ostffyasszonyfán és Horvátzsidányban, ezeken a helyeken a betegellátást helyettesítéssel oldják meg, amíg nem találnak valakit.

A megyei ellátórendszer számokban

Háziorvosok száma Vas megyében összesen: 173
- felnőtt: 75
- gyerek: 38
- vegyes: 60

Ebből háziorvosi praxisok száma Szombathelyen összesen: 51
- felnőtt: 35
- gyerek: 16
- vegyes: 0

A városokban sem sokkal jobb a helyzet, mint vidéken

Főleg a házi gyermekorvosi praxisoknál van gond, mert a jogszabály csak csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosoknak teszi lehetővé a praxis ellátását ott, ahol külön szervezik a felnőtt és gyermekellátást, ez jórészt a városokat érintő probléma. Vidéken a vegyes praxisok jellemzőek, ahol az adott területen egy praxisban látják el a felnőtteket és a gyerekeket, mert az alacsony létszám miatt csak így lehet finanszírozni a dolgot.

Rendelő egy apró faluban
Mészáros Zsolt

Természetesen a háziorvosokat a kötelezően előírt háziorvostan szakvizsga és az azt megelőző képzés feljogosítja felnőtt és gyermek háziorvosi praxis ellátásra, olyan helyeken, ahol nincs külön szervezett csak gyermeket kiszolgáló alapellátás.

A jelenlegi életpályamodell a holtomiglan-holtodiglan

A felnőtt háziorvosok átlagéletkora Vas megyében 56 év, a gyermekorvosoknál ez 52, de nem ritka az sem, hogy valaki hetven év felett még praktizál. Egy szombathelyi háziorvosi praxis beteglétszáma nyolcszáz és kettőezerötszáz fő között van, ennek főleg a finanszírozásban van szerepe. A gyermekpraxisok eleve alacsonyabb létszáma miatt magasabb szorzószámmal kalkulálják a finanszírozási pontértékeket, hogy a kevesebb beteg ne jelentsen automatikusan kevesebb pénzt.

Háziorvos illusztráció
Nyugat.hu

A háziorvosok vállalkozási formában dolgoznak, tehát alkalmazotti fizetésük nincs, a praxispénzből és az OEP finanszírozásból működtetik a rendelőiket, fizetik a rezsit, az alkalmazottaik bérét és a járulékokat (jellemzően asszisztenst, ápolót és takarítónőt) és a benzint. Nem mellesleg a háziorvosok kötelesek részt venni az ügyeleti szolgálatban, amiért külön díjazást kapnak.

Úgy tudjuk, négy orvos árulja több mint egy éve a praxisát, de még dolgoznak a körzetükben, mert nem jött vevő. Szombathelyen felnőtt és gyermek háziorvosi körzetet is szeretnének eladni. Egy praxis értéke a praxisjogot érintő körzetben működő egészségügyi szolgáltatónak az eladást megelőző évben fizetett finanszírozási összeg nyolcvan százaléka, legalábbis a törvény szerint, természetesen ettől is el lehet térni, leginkább negatív irányba.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra