Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyos gondok a háziorvosi rendszerben: Vas megyében 11 háziorvos hiányzik

De öt fogorvossal is kevesebb van.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyarországi orvoshiány nem csak a kórházakat, hanem a háziorvosokat és fogorvosokat is érinti. Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adatait szerint legalább több mint fél éve betöltetlen 373 háziorvosi és 243 fogorvosi praxis, és van olyan hely, ahol csaknem 20 éve nincs körzeti orvos - írja a penzcentrum.hu .

A tartósan, vagyis legalább hat hónapja betöltetlen praxisok száma folyamatosan nő, tavaly júliusban 331 körzet volt tartósan betöltetlen, idén márciusban már 354, a júniusi adatok szerint pedig jelenleg 373 az ilyen praxisok száma.

A legnehezebb helyzetben Borsod-Abaúj-Zemplén megye van, ott jelenleg 50 olyan háziorvosi praxis van, ahol legalább hat hónapja nincs orvos.

Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében több 25 háziorvos hiányzik.

A legkedvezőbb a helyzet Csongrád, Komárom-Esztergom és Zala megyében, ott megyénként levesebb, mint tíz praxis betöltetlen legalább hat hónapja.

Vas megye is a jobb helyzetben lévők közé tartozik, itt 11 háziorvos hiányzik.

A lista szerint 18 településen már csaknem 15 éve, 2004. ősz óta nem találnak háziorvost, és ezek közül is 8 település Borsod megyében található: Taktakenéz, Felsőgagy, Györgytarló, Hernádvécse, Putnok, Abaújkér, Cserépváralja és Felsőtelkes körzetben. De 43 olyan körzet van az országban, ahol több mint 10 éve nincs, aki betöltené a praxist.

Az öt éve betöltetlen körzetek száma 127.

Sok az üres fogorvosi praxis is

A fogorvosokból is hiány van, legalábbis az állami rendszerben. Budapest van messze a legrosszabb helyzetben, 37 üres fogorvosi körzet található a fővárosban. Bács-Kiskunban és Nógrádban is 20 felett van a tartósan megüresedett praxisok száma, míg Baranya és Hajdú-Bihar megyében csak 1-1 üres körzet van.

Vas megyében összesen öt fogorvos hiányzik a tb-alapú ellátásból.

Nógrádban Bátonyterenyén csaknem 20 éve, 1999. óta betöltetlen a fogorvosi praxis, de 13 körzetben is már 15 éve nincs fogorvos. Ezek közül három Borsod megyében található - Tiszakeszi, Ároktó és Hejőkeresztúr -, négy pedig Zalában - Bázakerettyén, Türjén, Söjtörön és Nován. Már 10 éve nem találtak 43 helyen szakember, és 119 körzetben pedig 5 éve nincs fogorvos.

Az alábbi térkép a 373 tartósan betöltetlen háziorvosi praxist, és a 243 több mint fél éve megüresedett fogorvosi körzetet mutatja az ÁEEK listája alapján. A helyet jelölő ikonra kattintva az is látható, mióta nincsen orvos az adott körzetben:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra