Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Királyi buszforduló Szombathelyen - új buszmenetrend nyár elejétől

A Király sportcentrumig megy ki majd a 6-os busz, több új járat is indul. Összefoglaljuk a menetrend-változásokat.

A rossz nyelvek szerint a 6-os busz útvonalát azért módosítják, mert Király Gábor eredményesen lobbizott, így majd a sportcentrum kapujánál lehet buszról le- és felszállni. A buszfordulót már ezerrel építik, pedig a végleges döntés még meg sem született.

Visszaadják, amit elvettek

Ugyanis elég rendesen átalakítják majd a helyi buszjáratokat, erről már márciusban is tárgyalt a közgyűlés Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen? 2013. March 28. 08:44 . Akkor több új javaslat is elhangzott, ezeket mostanra beépítették a tervezetbe, és a Vasi Volán nyilvánosságra is hozta az új menetrendet. Erről még a közgyűlésnek kell döntenie, valószínű, hogy a jövő heti ülésen meg is teszik.

Buszmegálló és buszforduló épül a Király Sportlétesítmény mellett
Építik a buszfordulót
Mészáros Zsolt

A változtatások jó része ismerős lehet a szombathelyieknek, hiszen a régi, 2009 előtti menetrend az alap. A szűkös pénzek miatt 2009 áprilisában 11 százalékkal, majd 2012 januárjában újabb 15 százalékkal csökkentették a járatok számát. Most ezek egy részét adják vissza, de lesznek új elemek is.

Mindehhez pedig az adósságkonszolidáció adott pénzügyi alapot, az éves kamatmegtakarításból fizetik ki a többletköltségeket. Ami nem is kevés, a számítások szerint egy év alatt plusz 140 millió forintba kerülnek a járatsűrítések, és az új járatok.

Új Vasi Volán menetrend
Új Vasi Volán menetrend

Itt a 30Y

Az alábbiakban megpróbáljuk röviden összegezni a változásokat, egyébként jobboldali galériánkban megtekinthető a tervezett új menetrend is.

Az 1-es busznál a csúcsidőszakban sűrítik a járatokat, munkanapokon 8:30 és 11:30, valamint 19:00 és 22:00 között 45 percenként indulnak a buszok. Munkaszüneti napokon hajnali 4:40-kor mindkét irányba új járat indul.

Az 1A buszok 30 perc helyett 25 percenként követik egymást, az 1C buszok pedig 30 perc helyett 20 percenként. Az 1C ráadásul nem 16:55-ig, hanem 18:40-ig közlekedik majd.

Új járat indul 3A jelzéssel, pontosabban újraindítják a 2009-ben megszüntetett járatot. A részletes menetrendet lásd jobboldali galériánkban. A 30Y-ra átkeresztelt 3-as busz menetrendje marad, annyi a változás, hogy munkanapokon 22:05-kor Oladról új járat indul.

Busz a börtönbe

A 6-os busznál van talán a legnagyobb változás. Mint fentebb említettük, a 6-os Újperinten ezentúl a Király Sportcentrumig közlekedik, és ott fordul meg. A járatok is sűrűbben közlednek, a korábbi 30 perc helyett 20 percenként. 6A jelzéssel is új járat indul. Ez a vasútállomást köti össze a börtönnel, a menetrend a galériában megnézhető. A 9-es és a 21-es buszt is sűrítik, új járatokat indítanak majd, részletek a menetrendben.

Tervben van több új buszjárat indítása is, 311, 411 és 811 jelzéssel, a tervek szerint ezek az LuK és a BPW alkalmazottait szállítanák a műszakváltásokkor. 22-es és 25-ös jelzéssel az eddig ellátatlan lakóterületeket kapcsolják be a hálózatba, a 26-os május 1. és szeptember 30. között járna az esti órákban a vasútállomás és a Parkerdő között, a 27-es ugyanezen az útvonalon egész nap. A 35-ös pedig a Minerva lakóparkot köti össze Oladdal.

A Volán adatai szerint az új menetrend miatt 306 ezer km-rel járnak többet a szombathelyi buszok, 8-10 buszsofőrt kell pluszban felvenniük, és kilenc új buszra van szükség. Ebből két csuklósra, öt szóló buszra és egy midi buszra.

A menetrendet valószínűleg a jövő heti ülésen tárgyalja a közgyűlés, és a nyár elején lép életbe.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen?

Adnak még egy esélyt a Grenor Kft-nek. És megint jár majd a 30Y buszjárat. Közgyűlési tudósításunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra