Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Királyi buszforduló Szombathelyen - új buszmenetrend nyár elejétől

A Király sportcentrumig megy ki majd a 6-os busz, több új járat is indul. Összefoglaljuk a menetrend-változásokat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A rossz nyelvek szerint a 6-os busz útvonalát azért módosítják, mert Király Gábor eredményesen lobbizott, így majd a sportcentrum kapujánál lehet buszról le- és felszállni. A buszfordulót már ezerrel építik, pedig a végleges döntés még meg sem született.

Visszaadják, amit elvettek

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ugyanis elég rendesen átalakítják majd a helyi buszjáratokat, erről már márciusban is tárgyalt a közgyűlés Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen? 2013. March 28. 08:44 . Akkor több új javaslat is elhangzott, ezeket mostanra beépítették a tervezetbe, és a Vasi Volán nyilvánosságra is hozta az új menetrendet. Erről még a közgyűlésnek kell döntenie, valószínű, hogy a jövő heti ülésen meg is teszik.

Buszmegálló és buszforduló épül a Király Sportlétesítmény mellett
Építik a buszfordulót
Mészáros Zsolt

A változtatások jó része ismerős lehet a szombathelyieknek, hiszen a régi, 2009 előtti menetrend az alap. A szűkös pénzek miatt 2009 áprilisában 11 százalékkal, majd 2012 januárjában újabb 15 százalékkal csökkentették a járatok számát. Most ezek egy részét adják vissza, de lesznek új elemek is.

Mindehhez pedig az adósságkonszolidáció adott pénzügyi alapot, az éves kamatmegtakarításból fizetik ki a többletköltségeket. Ami nem is kevés, a számítások szerint egy év alatt plusz 140 millió forintba kerülnek a járatsűrítések, és az új járatok.

Új Vasi Volán menetrend
Új Vasi Volán menetrend

Itt a 30Y

Az alábbiakban megpróbáljuk röviden összegezni a változásokat, egyébként jobboldali galériánkban megtekinthető a tervezett új menetrend is.

Az 1-es busznál a csúcsidőszakban sűrítik a járatokat, munkanapokon 8:30 és 11:30, valamint 19:00 és 22:00 között 45 percenként indulnak a buszok. Munkaszüneti napokon hajnali 4:40-kor mindkét irányba új járat indul.

Az 1A buszok 30 perc helyett 25 percenként követik egymást, az 1C buszok pedig 30 perc helyett 20 percenként. Az 1C ráadásul nem 16:55-ig, hanem 18:40-ig közlekedik majd.

Új járat indul 3A jelzéssel, pontosabban újraindítják a 2009-ben megszüntetett járatot. A részletes menetrendet lásd jobboldali galériánkban. A 30Y-ra átkeresztelt 3-as busz menetrendje marad, annyi a változás, hogy munkanapokon 22:05-kor Oladról új járat indul.

Busz a börtönbe

A 6-os busznál van talán a legnagyobb változás. Mint fentebb említettük, a 6-os Újperinten ezentúl a Király Sportcentrumig közlekedik, és ott fordul meg. A járatok is sűrűbben közlednek, a korábbi 30 perc helyett 20 percenként. 6A jelzéssel is új járat indul. Ez a vasútállomást köti össze a börtönnel, a menetrend a galériában megnézhető. A 9-es és a 21-es buszt is sűrítik, új járatokat indítanak majd, részletek a menetrendben.

Tervben van több új buszjárat indítása is, 311, 411 és 811 jelzéssel, a tervek szerint ezek az LuK és a BPW alkalmazottait szállítanák a műszakváltásokkor. 22-es és 25-ös jelzéssel az eddig ellátatlan lakóterületeket kapcsolják be a hálózatba, a 26-os május 1. és szeptember 30. között járna az esti órákban a vasútállomás és a Parkerdő között, a 27-es ugyanezen az útvonalon egész nap. A 35-ös pedig a Minerva lakóparkot köti össze Oladdal.

A Volán adatai szerint az új menetrend miatt 306 ezer km-rel járnak többet a szombathelyi buszok, 8-10 buszsofőrt kell pluszban felvenniük, és kilenc új buszra van szükség. Ebből két csuklósra, öt szóló buszra és egy midi buszra.

A menetrendet valószínűleg a jövő heti ülésen tárgyalja a közgyűlés, és a nyár elején lép életbe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen?

Adnak még egy esélyt a Grenor Kft-nek. És megint jár majd a 30Y buszjárat. Közgyűlési tudósításunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés