Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A helyszínről jelentjük: Schumacher továbbra is élet és halál között

Továbbra is életveszélyes állapotban van Michael Schumacher hétszeres világbajnok, Forma 1-es pilóta – hangzott el a grenoble-i kórház mai sajtótájékoztatóján. Tudósítónk ott van a helyszínen.

A Forma 1-es pilóta vasárnap szenvedett síbalesetet a francia Alpokban lévő Méribel-ben. A kevés hó ellenére a sportoló a kijelölt pályán kívülre, egy sziklás részre csúszott át fiával, itt csapódott neki egy kiálló sziklának. Bár sisakot viselt, és elsőre úgy tűnt, hogy nem komolyak a sérülései, röviddel a baleset után kómába esett. Mentőhelikopterrel szállították el a grenoble-i kórházba, ahol tegnap este tíz órakor másodjára is megműtötték, és eltávolítottak egy nagyobb vérömlenyt a koponyájának bal feléről.

Uralják a helyzetet

Prof. Jean-Francois Payen, az intenzív osztály főorvosa a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár a mostani műtéttel némileg jobban uralják a helyzetet, Michael Schumacher állapota továbbra is kritikus, jelenleg is mesterséges kómában tartják, és a testét 34-36 fokra hűtik, hogy csökkentsék az agy vérellátási szükségleteit. A következő órák eseményei döntőek lesznek.

Az orvoscsoport a sajtótájékoztatón
Az orvoscsoport a sajtótájékoztatón
Szabó Zoé

Grenoble, Franciaország délkeleti részén, Isére megyében fekszik. A közel kétszázezres várost az Alpok háromezer méteres hegyei veszik körül, kedvelt környék ez a síelők, a túrázók és az extrém sportok kedvelőinek körében is. A város jól felszerelt egészségügyi ellátás tekintetében is, számos kórházépülettel büszkélkedhet, nem hiába szállították át ide mentőhelikopterrel Michael Schumachert a moutiers-i kórházból, ahol mint kiderült, csak előkészítették a beavatkozásra.

S bár orvosokból nincs hiány Grenoble-ban - a sportoló életéért egy hét fős csoport küzd, köztük sebészek, neurológusok, ápolók, altatóorvosok –, egyenesen Párizsból sietett a helyszínre Gerard Saillant gerincspecialista, vezető neurológus professzor is. Ő egyébként már operálta a sportolót, amikor 1999-ben a silverstone-i futamon súlyos balesetet szenvedett.

A kórháznál, körben a hegyekkel
Szabó Zoé

Hétfőn rendőrök és biztonsági emberek őrizték a grenoble-i kórház bejáratát, hírzárlatot rendeltek el, és csak elcsípett félmondatokból lehetett tudni, hogy nagy a baj. Kedd reggelre Grenoble-ban már mindenki arról beszélt, hogy az elmúlt este megműtötték a Forma 1-es pilótát, aki azóta is kómában fekszik és életveszélyes az állapota, ugyanakkor hiteles híradás még nem erősített meg semmit.

Ellepték az újságírók

Délelőttre legalább már a kórház épülete könnyen megközelíthetővé vált, nem volt nehéz megtalálni, hol fekszik a sportoló, a környéket ugyanis ellepték az újságírók. Az első és a hátsó bejáratnál is tömörültek, televíziós kocsik parkoltak mindenütt, és helyszíni riportokra sorakoztak a stábok. Számos országból érkeztek a sajtósok, és velünk együtt tanácstalanul lézengtek az épület körül.

Médiastábok a kórháznál
Médiastábok a kórháznál
Szabó Zoé

A hírzárlatot még nem oldották fel, senki nem mondott semmit, a Schumachert operáló és kezelő orvosokat pedig biztonsági őrök kíséretében hátsó bejáratokon közlekedtek, hogy ne találkozzanak az újságírókkal. Délelőtt fél tízkor aztán szárnyra kapott a hír, hogy hamarosan sajtótájékoztatót tartanak, és beszámolnak az éjjeli műtétről és a sportoló állapotáról.

A kórház konferenciatermébe tereltek bennünket, ahol még technikai szakemberek sürögtek, és igyekeztek előkészíteni a termet a stáboknak. Nem sokkal később megérkeztek az orvosok, valamint Jacqueline Hubert, a grenoble-i klinika vezetője. Elsőként Prof. Emmanuel Gay, a kórház neurológiai osztályának a vezetője foglalta össze röviden az elmúlt tizenkét óra történéseit.

Nincs túl az életveszélyen

A kórház
Szabó Zoé

Tegnap estére került Michael Schumacher olyan állapotba, hogy lehetőségünk nyílt elvégezni egy koponya-átvilágítását. Ehhez a művelethez ugyanis mozgatnunk kellett a beteget, korábbi állapota pedig ezt nem tette lehetővé. Miután sikerült elkészítenünk a szkennert, nyilvánvalóvá vált, hogy szükséges egy második beavatkozás is. Schumacher komoly sérüléseket szenvedett, számos hematóma keletkezett úgy az agyában, mint körülötte, ezek jelentős részéhez sajnos nem férünk hozzá. Tegnap éjjel a legnagyobb vérömlenyt sikerült eltávolítanunk, ez az agyon kívül helyezkedett el. A műtéttel tulajdonképpen az volt az elsődleges célunk, hogy csökkentsük az agyra nehezedő nyomást, és mondhatjuk, hogy e tekintetben sikerrel jártunk

– mondta el a professzor, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a sportoló ezzel nincs túl az életveszélyen.

Professeur Jean-François Payen, az intenzív osztály főorvosa arról tájékoztatott, hogy Schumachert továbbra is mesterséges kómában, és állandó megfigyelés alatt tartják, korai lenne még bármit kijelenteni az állapotáról.

Az elkövetkező órák nagy jelentőséggel bírnak, ki kell várni ezt a stabilizációs időszakot, hogy dönteni tudjunk a következő lépésről. Nem tudom, hogy mit tartogat a jövő, nem lehet előre megmondani, hogy mit hoznak az események

– közölte a professzor.

Nem terveznek harmadik beavatkozást

Jacqueline Hubert újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a közeljövőben nem terveznek harmadik beavatkozást, egyelőre csak kontroll alatt tartják a Forma 1-es pilótát. A kórház igazgatónője hozzáfűzte: éppen ezért előreláthatólag nem áll szándékukban 24 órán belül sajtótájékoztatót sem összehívni:

Ha újabb fejlemények adódnak, akkor természetesen értesíteni fogjuk a médiát, de nem kívánunk napi rendszerességgel beszámolót tartani.

A Schumachert szállító helikopter
A Schumachert szállító helikopter
Szabó Zoé

Tegnap Grenoble-ba érkezett Schumacher családja is.

Amikor ilyen kritikus helyzetbe kerül egy betegünk, legyen szó bárkiről, elsőként egy kollégákból, sebészekből, neurológusokból álló csoporttal beszéljük meg az esetet, és a következő lépésről is közösen döntünk. Erről természetesen minden esetben tájékoztatjuk a családot is, részletesen elmagyarázzuk nekik a lehetőségeket és a veszélyeket, ám a beavatkozással kapcsolatos döntés kizárólag orvosi lehet. Ez így történt Schumacher családjával is, minden lépésünkről tudnak, ennél többet nem mondhatok

– zárta a sajtótájékoztatót az egyik jelenlévő orvos.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra