Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egyetemisták tüntettek Budapesten az Alkotmánybíróság jogkörének csorbítása ellen

Mi vagyunk a magyar jogállamban felnőtt első generáció. Ne mi legyünk az utolsó! - definiálta önmagát a Helyzet Van fantázianévre keresztelt felvonulás Budapesten. Hatalmas hópihék közt haladtak a hallgatók, majd együtt megállapodtak abban, hogy szükség van autonóm intézmények által képviselt fékekre és ellensúlyokra.

A Helyzet Van mozgalom elindítói mind Facebook-oldalukon , mind az ELTE egyik dél-budai épülete előtt kiemelték csütörtök este: ez egy civil diákszerveződés, ami mögött nem áll politikai csoportosulás. Erre láthatóan szükség volt, hiszen akadt sajtótermék, ami az Orbán-kormány elleni tüntetésnek aposztrofálta a kezdeményezést, ami ebben a formában könnyen félreértelmezhető. A főiskolás és egyetemista fiatalok hangsúlyozottan azért gyűltek össze, hogy úgy általában véve tiltakozzanak a jogállamiság gyengítése ellen, ami viszont pár hete kétségkívül bekövetkezett az Alkotmánybíróság jogköreinek csökkentésével.

A körülbelül ezer fős diáksereg az ELTÉtől a BME-ig vonult - amelynek a tőszomszédságában fellelhető menzán ijedt középkorú urak és hölgyek kémleltek kifelé az üvegtáblákon -, majd onnan a Szabadság hídon át egészen az Egyetem térig.

Helyzet van! - diáktüntetés az Alkotmánybíróság jogköreinek csorbítása ellen
klikk a teljes fotógalériához!
Unger András

Havazásban, csendben, rendőri felvezetéssel

Közben eleredt a hó, hogy nagy, sűrű pelyhekben képezzen aláfestést a - jelszóskandálás helyett csak transzparensekre hagyatkozó - hallgatói menetnek, és egyben kontrasztot a lobogó fáklyákkal. A vonulás rendőri felvezetéssel, lezárt útvonalon zajlott, és a feltartott sofőröktől meglepő módon egyetlen dudaszót sem hallottunk, pedig nyilván mindegyikük sietett haza - sőt, egyikük kedélyesen kiszállt a budai rakparton, és a kérdést követően, hogy mi a célja a menetnek, megjegyezte, hogy

jé, egészen sokan vannak.

Ha már a céloknál tartunk, azokat az Egyetem téren részletezték összesen hárman, de még így is összesűrítve a mondanivalót nyolc percbe - hiába, aki lassúrágású professzorok előadásain edződik, az hamar megtanulja, hogyan csomagoljon be egy üzenetet a lehető legrövidebb intervallumba.

A törvényhozás kontrolljának kiiktatásával az ország megszűnik jogállamnak lenni

- világított rá az első szónok arra, miért is van helyzet. Majd azzal folytatta: az önkény intézményes kizárása érdekében

szükség van a fékek és az ellensúlyok rendszerére. Az Alkotmánybíróság az egyik legfontosabb garanciája annak, hogy a hatalmi funkciók az Alkotmány alapelveivel összhangban működjenek. Korlátozza a mindenkori parlamenti többség akaratát, és biztosítja, hogy demokratikus felhatalmazással hozott törvények ne sérthessenek alapjogokat.

Megerősíteni vagy lebontani a jogállamiság kereteit?

Szerintük ez a fő kérdés, még akkor is, ha azt is fel lehetne tenni: hány évre lehet visszamenőleg is megadóztatni jövedelmeket, kihasználva a kétharmados előnyt? A következő mikrofon mögé járuló azt hangsúlyozta: törvényt egy nap alatt is lehet alkotni, de következményeit évtizedekig fogjuk a vállunkon hordozni. Ezért nem hagyhatják, hogy a hatalomgyakorlás kiiktassa a független, szakmai szervezeteket, csak mert nem tetszik azok véleménye. Márpedig ha ez megtörténik, könnyen ők lehetnek az utolsók, akiknek még természetes a jogállam biztonsága.

Ezért is gyűltek össze most, de nem érik be ennyivel: szeretnék felkorbácsolni generációjuk demokratikus öntudatát, és egyre kevesebb olyan hallgatót látni maguk körül, aki fásultan legyintenek a körülöttük zajló társadalmi és politikai folyamatokra.

Fontosnak éreztük, hogy ne csak hiteltelen, korrupt és érdektelen pártok roppant kínos gyűléseire járjunk, hanem mint fiatal civilek szabad emberként szervezzük meg magunkat, és jelenjünk meg a nyilvánosság előtt.

Helyzet van! - diáktüntetés az Alkotmánybíróság jogköreinek csorbítása ellen
társadalmilag tudatos
Unger András

Ha nem hagy alább a lelkesedés

Az utolsó mondatból azt szűrtük le, hogy a Helyzet Van nevet nem csak a csütörtöki eseményre, de egy konkrét szerveződésre is használni tervezik a "decemberi ifjak." A lelkesedést látva ebből még akármi lehet - feltéve, hogy a későbbiekben tényleg szigorúan elutasítják a pártpolitikai elszíneződést (hiszen esélyes, hogy mind a narancssárga, mind a szegfűpiros megpróbál majd odadörgölőzni hozzájuk, ha tényleg valami nagy kerekedik ki belőlük). Mindenesetre elég határozottnak tűntek ahhoz, hogy ne most halljunk felőlük utoljára.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra