Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hende: A mérnökképzést lehúzta a tehetetlenségi erő gravitációs ereje

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2015. szeptember 1-jével kezdik meg az első szombathelyi gépészmérnökök alapképzését.

Megállapodásra jutottak a teendőkről, jelentette be Harangozó Bertalan kormánymegbízott a mai sajtótájékoztatón. Lefektették a város, a vállalatok és az egyetem vállalásait és kötelezettségeit. Pénteken dr. Klinghammer István felsőoktatási államtitkár jelenlétében fogják aláírni azt a háromoldalú megállapodást, ami végül a szombathelyi gépészmérnökképzés elindulásához vezet.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint történelmi jelentőségű mozzanatról van szó. A szakképzés elindulásával lesz meg ugyanis az a háttér, amire a nagy vállalatoknak a fejlődéshez, terjeszkedéshez szüksége van.

Harangozó Bertalan, dr. Hende Csaba és dr. Puskás Tivadar a sajtótájékoztatón
VB

Az ország más területeiről vagy külföldről szinte lehetetlen mérnököket idecsábítani, ezért egyetlen megoldás van: helyben kell képezni őket. Először gépész, majd villamosmérnököket fognak oktatni a szombathelyi egyetemen. Hosszas tárgyalások eredménye a képzés létrejötte, amiben a vállalatok (Jabil, EPCOS, BPW-Hungária, LuK, Delphi, Opel) a kezdetektől részt vettek.

Fontos, hogy olyan tudást adjanak a gyerekek kezébe, amit később értékesíthetnek a munkaerőpiacon, mondta dr. Puskás Tivadar polgármester. Már három éve dolgoznak rajta, hogy a gépészmérnökképzés létrejöjjön. A város vállalta, hogy nemcsak prioritásként fogja kezelni a műszaki képzést, de az iparűzési adóból befolyt összegből is egy részt erre fog fordítani. Ennek egy külön tételsort szentelnek a költségvetésben.

Dr. Hende Csaba a sajtótájékoztatón
VB

A vállalatok a maguk részéről biztosították a laborjaik használatát a leendő egyetemisták számára, sőt, arra is ígéretet tettek, hogy a jövőbeni laborfejlesztésekkor szem előtt tartják a tanulók érdekeit. Annak érdekében pedig, hogy minden továbbra is annyira simán menjen, amennyire csak lehet, minimum kéthavonta egyeztetni fognak.

A honvédelmi miniszter még hozzáfűzte, hogy

mivel egy nagyon újszerű és bonyolult feladatról volt szó, ezért a tehetetlenségi erő gravitációs ereje gyakran visszahúzta a folyamatot, és időnként nagyokat kellett lökni rajta. De a közjó érdekében meg tudták találni a megoldást a részérdekek harmonizációjával.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra