Hende Csaba: a visegrádi együttműködés parlamenti formájában is él

Mostani találkozónk megmutatta, hogy a visegrádi együttműködés parlamenti formájában is él – jelentette ki Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke csütörtökön Prágában, a négy visegrádi ország és Ukrajna parlamenti vezetőinek találkozója utáni sajtótájékoztatón.

„A V4-ek együttműködésének nemcsak múltja, hanem jövője is van" – mutatott rá a magyar parlament alelnöke.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Emlékeztetett: a keddi prágai kormányfői találkozó már rávilágított azokra a szakpolitikai területekre, amelyekben a visegrádiak azonos vagy hasonló álláspontot képviselnek. Ilyen az illegális migráció elleni küzdelem, a régiós versenyképesség megőrzése érdekében a káros uniós adóharmonizáció elleni közös fellépés, az energiamixek védelme, Közép-Európa energiafüggetlenségének a megteremtése, illetve a silány minőségű agrártermékek bejutásának megakadályozása az Európai Unió piacára – sorolta a közös pontokat a magyar politikus.

Hasonlóan nyilatkozott Szymon Holownia, a lengyel Szejm elnöke is. A V4-eknek van értelme, mert „közösen ki tudunk állni az új kihívások ellen, nyíltan meg tudjuk vitatni, mi az, ami összeköt, és mi az, ami elválaszt minket" – jelentette ki a lengyel vezető. Szerinte intenzívebb kapcsolatokra van szükség, amit egy létrehozandó közös internetes platform is elősegíthet.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a visegrádi négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – parlamenti vezetői prágai tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát, és ezért segíteni kell a támadás ellen védekező ukránokat – közölte Markéta Pekarová Adamová, a cseh Képviselőház elnöke, aki másfelől sajnálatát fejezte ki néhány, általa meg nem nevezett visegrádi politikus nyilatkozata miatt, amelyek szerinte „nem segítenek Ukrajnának".

Milos Vystrcil, a cseh Szenátus elnöke szerint a parlamenti vezetők tanácskozásán is megmutatkozott, hogy a felek között egyetértés van Ukrajna támogatásának szükségességében, de eltérnek a vélemények a támogatás formájáról. „Megoszlanak a vélemények arról, hogy humanitárius segítségre, Ukrajna újjáépítésére és a menekültek támogatására van-e szükség, vagy esetleg katonai felszerelések, fegyverek és lőszerek szállítására is" – jelentette ki a cseh parlamenti felsőház elnöke.

Peter Pellegrini, a szlovák Nemzetgyűlés elnöke leszögezte: Szlovákia a mielőbbi béketárgyalások híve, még akkor is, ha azok esetleg eredménytelenül végződnének. „A harcok folytatása csak a halottak újabb ezreivel vagy tízezreivel jár" – mutatott rá a politikus.

Ruszlan Stefancsuk, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnöke a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a visegrádi országoknak az Ukrajnának nyújtott segítségért.

Hende Csaba a sajtóértekezlet után kétoldalú megbeszélést folytatott Ruszlan Stefancsukkal.

"Nagyon barátinak mondanám ezt a találkozót, a kölcsönös megértés szellemében beszélgettünk" – mondta a közmédiának Hende Csaba a találkozó után. Rámutatott: a felek között 14 év után valósult meg ismét egy ilyen magas szintű találkozó.

Ukrajnában nagy elismerést vált ki az a példátlan, történelmi méretű humanitárius, karitatív akciósorozat, amelyet Magyarország a háború kitörése óta folytat az ukránok érdekében – ismertette a megbeszélések tartalmát az Országgyűlés alelnöke. "Készek vagyunk ezt az akciót mindaddig folytatni, amíg szükséges. Ez becsületbeli ügy, és nemzetközi jogi kötelezettségünk is van" – szögezte le.

Hende Csaba elmondta: Ruszlan Sztefancsuk a V4-ek tanácskozásán "elsősorban modern, csúcstechnológiájú, nagy hatótávolságú fegyvereket kért", de a fegyverszállításokat Magyarország elvi okokból elutasítja.

"Elmondtam, hogy mi ragaszkodunk az Ukrajnában élő magyarság 2015 előtti jogainak teljes és maradéktalan helyreállításához" – közölte Hende Csaba annak kapcsán, hogy a kétoldalú beszélgetésen Sztefancsuk meghívta Kövér László házelnököt ukrajnai látogatásra. Szerinte ezt követően nem lenne akadálya az ukrán-magyar parlamenti kapcsolatok rendezésének.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek