Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hende villog, mert megteheti

Olvasónk jelentette, hogy egy héttel ezelőtt kék villogóval és becslése szerint közel 100 kilométer per órás tempóban robogott át a honvédelmi miniszter Hegyfalun.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hende Csaba honvédelmi miniszter gyakran látogat haza Szombathelyre. Hol cserkészkiállítást nyit meg , hol pedig a megszépült szombathelyi belvárost avatja fel . Sok feladata van, így hát nem csoda, hogyha néha sietős a dolga.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Vasárnap (11. 11.) délután hat óra körül Hegyfalun láttam, keresztülszáguldani Hende Csaba miniszteri autóját. Villogóval ment és vagy százzal a faluban. Jó lenne tudni, hogy mi volt neki ennyire sürgős. Hova sietett, miért kellett neki 100-zal repeszteni és miért kellett a villogó?

- írta olvasónk.

Felvettük a kapcsolatot a Honvédelmi Minisztériummal, ám egyelőre annyi választ kaptunk – több mint egy hete –, hogy levelünk megérkezett, további válaszig pedig türelmünket kérik. Így bár még nem lehet tudni, hogy valóban Hende járt-e arra, az biztos, hogy a minisztereknek nyomós indokuk kell, hogy legyen a kék villogó használatára.

Csak Matolcsynak nincs villogója

A napokban látott napvilágot, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteren kívül már minden tárcavezetőnek van kék villogó a szolgálati autóján. Ennek egyébként egy tavaly év végén életbe lépett jogszabály-módosítás ad zöld utat. Vagyis idén januártól kiemelt államérdekre hivatkozva a miniszterek használhatnak kék villogót.

Megkérdeztünk egy szakértőt, aki eléggé aggályosnak látja ezt a szabályozást. Szerinte ugyanis a KRESZ – amely a közlekedés legfőbb iránymutatója – a 49. szakasz első és második bekezdésében azt írja elő, hogy:

A gépjármű megkülönböztető jelezéseket adó berendezéseit csak abban az esetben szabad működtetni, ha a feladat sürgős ellátása, a személy-, élet- és vagyonbiztonság, továbbá a védett személyek és kíséretük biztonsága érdekében az szükséges, és a forgalmi viszonyok azt indokolttá teszik.

A megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője - a rendőr és a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések jelzéseit kivéve - a közúti jelzéseket, továbbá a 24-43. §-okban foglalt rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette.

Vagyis, bár az új jogi szabályozás a villogó használatát könnyebbé teszi, a bekapcsolásakor meg kell győződni, hogy a személy-, és vagyon biztonságot semmi sem veszélyezteti. Egy faluban, 100 kilométeres sebességnél pedig nem feltétlenül van mindkettő biztosítva.

A minisztérium nehézkes válaszadása előtt pedig azért értetlenkedünk, mert az autó sofőrjének konkrétan vezetnie kell (mármint nem csak a kormánykereket, hanem egy dokumentumot), hogy mikor kapcsolta be a fényjelzést és miért. Így tehát könnyedén visszakereshetőek az adatok, amelyeknek iktatása negyedévente egyébként is kötelező. A minisztereken kívül egyébként még két közjogi méltóság jogosult a kék villogó használatára: Polt Péter legfőbb ügyész és az Állami Számvevőszék elnöke, Domonkos László. Igaz, ők nem automatikusan, hanem külön szerződés alapján kapták a kiváltságot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés