Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem létező pénz vagy valós a 300 milliárdos támogatás? – Közleménycunami a Szombathely 300 programról

Az Éljen Szombathely benzint öntött a parázsra. Aki számít, most közleményt ad ki.

Kedden történt, hogy az Éljen Szombathely közleményben Az Éljen Szombathely levelet akasztott Hende Csaba ajtajára 2021. November 09. 14:23 ugrott neki a Hende Csaba által egy hónapja bejelentett Szombathely 300 programnak. Hende október közepén jelentette be, hogy Szombathelyre és térségébe a most induló, hétéves uniós pénzügyi ciklusban 300 milliárd forint támogatás érkezik, és annak felhasználásáról online konzultációt indítanak.

A közleményben az is olvasható, hogy megpróbálták kitölteni a Hende-féle konzultációt, de nem sikerült, mert alapvető fogalmakkal volt gond az anyagban.

Valószínűsítik azt is, hogy a konzultáció igazi célja az adathalászat, és kifogásolták, hogy Hende nem fordult a városvezetéshez, ahol már kidolgozott fejlesztési terv van.

Ezzel párhuzamosan az Éljen Szombathely összeállította azoknak a névsorát, akik fideszes képviselők, Fidesz-tagok rokonaiként, barátaiként dolgoznak a mai napig „jól fizetett pozíciókban” a városban, és ezt a listát Hende Csaba irodájának ajtajára akasztották ki.

Tóth Kálmán frakcióvezető Hende Csaba irodájánál.
Forrás: Éljen Szombathely Egyesület

Nem telt el egy nap, és jött a Fidesz-frakció közleménye, amit változtatás nélkül közlünk:

A Fidesz-frakció közlemény

Tisztelt képviselő úr!

Örömmel értesültünk arról, hogy több ezer városlakóval egyetemben Ön is érdeklődik a Szombathely300 Konzultáció iránt. Még baloldali körökben is köztudott, hogy nem Ön a legélesebb kés a szocialisták fiókjában, legutóbbi közleménye pedig még Önhöz képest is elég zavarosra sikeredett. Mindez arra enged következtetni, hogy nehéz pillanatában írhatta, engedje hát meg, hogy ezúton foglaljuk össze Önnek néhány mondatban a konzultáció lényegét.

A következő időszakban a Kormány, a térség országgyűlési képviselője, a megyei önkormányzat és bizony az Ön főnökének közös összefogása révén több mint 300 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezik Szombathelyre és vonzáskörzetébe. Mert bár Önök folyamatosan azt hazudják, hogy Hende Csaba cserbenhagyta a várost, mégis kemény egyeztetéseknek és lobbimunkának köszönhetően soha nem látott mértékű források érkeznek Szombathelyre. (Amíg Önök az előválasztási kampány során fogadták naponta a különböző pesti haverjaikat, addig Hende Csaba tette a dolgát, ennek köszönhetően sikerült a várthoz képest is több támogatást szerezni.)

Bizonyára képviselő úr is emlékszik a közel 20 millió forintból felújított nyilvános WC ügyére, Ungár Péter haverjainak közpénzből történő kitömésére, a rokonok és haverok zsíros pozícióira vagy éppen a városi hetilap falvakban történő terjesztésére a szombathelyi adófizetők pénzén.

A Szombathely300 konzultáció célja egyszerű, a szombathelyiek arról alkotnak véleményt, hogy a fenti célokra kell-e fordítani a beérkező forrásokat vagy sokkal inkább az utak, járdák felújítására, közlekedésfejlesztési beruházásokra, játszóterek építésére, bölcsőde-, óvoda-, és iskolafejlesztésre.

Tudjuk, hogy Önök, akik drága Mustangokból szemlélik a világot, már elszakadtak a szombathelyi valóságtól. Ezzel együtt mégis arra kérjük, hogy ne sértegessék azt a több ezer polgárt, akik elmondták a véleményüket a város jövőjéről.

Tisztelettel:

A Fidesz-KDNP szombathelyi frakciója

Néhány perc múlva befutott az LMP közleménye is.

Az LMP Vas megyei szervezetének közleménye

Hende Csaba az ígérgetést tekinti a munkájának

Hende Csaba, elvileg Szombathely fideszes parlamenti képviselője, gyakorlatilag a város és a térség hűbérura, Szombathely 300 címmel konzultációt kezdett. Arra kíváncsi, hogy az itt lakók mire költenék el azt a 300 milliárd forintot, csakhogy ez egyelőre egy sehol nem létező virtuális pénz.

Ez ahhoz hasonló, mintha azt kérdezte volna, hogy mire költsük el a lottónyereményt, amihez egyébként nem kell mást tenni, mint egyedüliként eltalálni a nyerő öt számot.

Azt, hogy Hende virtuális pénzekről fantáziál és ezt mézesmadzagként húzza el a szombathelyiek orra előtt, nemrég Illés Károly, a szombathelyi Fidesz frakcióvezetője is elismerte.

Hende Csabának egy releváns kérdést kellett volna feltennie: a szombathelyiek mire költötték volna el, azt a szabadon felhasználható 1 milliárd 380 millió forintot, amit a fideszes megyeszékelyek tavaly decemberben megkaptak, ám az ő nullával egyenlő lobbierejét mutatva az általa képviselt város nem.

Hende Csaba ne virtuális pénzekről fantáziáljon, hanem felelős képviselőként érje el, hogy a kormány kinyissa a kincstárat és végre visszaadja azt pénzt, amit a szombathelyiek a saját adójukból tettek be oda.

LMP Vas megyei szervezete

De mi is az a Szombathely 300 program?

Ezt a kérdést mi is feltettük október végén. Mint akkori rövid elemzésünkben Mit is jelent a Hende Csaba által meghirdetett Szombathely 300 program? 2021. October 27. 07:00 írtuk, Hende Csaba arra alapozta állításait, hogy szerinte 2021-2027 között több mint 300 milliárd forint jut Szombathely fejlesztésére.

A konzultáció oldalán fel is sorolják, mire lesz elég ez a pénz:

 • 242 milliárd utakra: az északkeleti körgyűrűre, a Szombathely-Kőszeg gyorsforgalmi útra és az M86-os gyorsforgalmi út meghosszabbítására Egyházasrádócig
 • 11 milliárd forint újabb, jövőbe mutató gazdaságfejlesztésre
 • 14 milliárd forint kórházfejlesztésre
 • 25 milliárd forint a közösségi közlekedés fejlesztésére és még sok más beruházásra
 • Az oldalon feltett kérdések nagyon hasonlítanak a nemzeti konzultációnak nevezett akciókra. Hiszen ki az, aki ne szeretné, hogy utakat, járdákat, iskolákat, óvodákat, bölcsődéket újítsanak fel? Emellett befigyel némi kampányelem is, hiszen ki szeretné, ha felesleges látszatberuházásokat végeznének, ellenzéki politikusok rokonai, barátai, üzlettársi jussanak jól fizető önkormányzati pozíciókhoz, vagy hogy ebből a pénzből politikai propagandát finanszírozzanak? – tettük fel a kérdést bő két hete.

  Ráadásul az egész programot az önkormányzat bevonása nélkül akarják összeállítani, és egyetlen szó sincs arról, hogy ez a hatalmas összeg az Európai Unió támogatásából érkezik. Ha érkezik.

  Mi annyit tudunk hozzátenni, hogy jó lenne, ha a közleményeket kiadók inkább egymás között rendeznék el ezt a vitát. Mivel láthatóan úgy gondolják, hogy a sajtó hasábjain tudják elérni a másikat, megjegyezzük, ha kell, tudunk telefonszámokat adni.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet