Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hétezer éves lakóház nyomait kutattuk a séi Nagyrét dűlőn

Elképesztő, hogy mi mindent rejt a föld akár már harminc centivel a talpunk alatt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Október 6-án kedden délután népes tömeg gyűlt össze Sében a Nagyrét dűlő közepén, hogy egy sekély, négyzet alapú gödröt vizsgáljon.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ha régészeti feltárásra gondolunk, legtöbbünknek egy hatalmas terület jut eszébe, ahol fejlámpás régészek mély vermekben kutatják a múlt nyomait. A Nagyrét dűlőn azonban sokak számára vált világossá, hogy néha elég csupán harminc centit leásni ahhoz, hogy egy hétezer éves település nyomaira bukkanjunk.

Régészeti ásatás Sében
Mindössze 30 centivel a felszín alatt már kőkori leletekre bukkantak
Kiss Tamás

Az ArcheON, határon átnyúló, osztrák-magyar projekt keretében a látogatók bepillanthattak a Sében zajló régészeti feltárás munkálataiba, Kolonits László, a Savaria Múzeum munkatársa és a feltárás vezető régésze pedig részletes előadást tartott arról, mi után kutatnak, milyen módszerekkel és milyen eredményeket értek el.

"1971-ben, Károlyi Mária vezetésével zajlott az első régészeti feltárás Sében, ahol újkőkori, rézkori, bronzkori, illetve római kori leletekre is bukkantak" – mondta el a feltárás vezetője.

Kolonits László feltárásvezető
Kolonits László egy pattintott kő pengével a kezében, ami a mai napig éles
Kiss Tamás

"A nyolc napja megkezdett ásatáson feltárt leletek többsége kb. hétezer éve lapul a föld alatt, nagyrészt a késő neolitikus lengyeli kultúra korai időszakából származó dekoratív festett kerámiaedényekből, idolokból, kőeszközökből, és az egykoron táplálékként elfogyasztott állatok csontjaiból áll, de találtunk állatfej díszítésű edénytöredéket és kőgyöngyöt is" – tudtuk meg Kolonits Lászlótól.

A feltárás vezetője hozzá tette, hogy a csontoknak nagy szerepe van a radiocarbonos kormeghatározásban.

A friss leleteket a résztvevők akár kézbe is vehették, ami már csak azért is izgalmas, mert ilyeneket leginkább csak múzeumok elzárt vitrinjeiben lehet látni, itt viszont frissen, a földből előásva tapizhattuk meg például egy hétezer évvel ezelőtt élő család kerámia evőeszközét.

Régészeti ásatás Sében
A leleteket akár kézbe is vehettük
Kiss Tamás

Az ásatási nyílt nap az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Programban, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg – mondta el Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A résztvevők az élményeken túl ajándéktárgyakat – kulacsot, szájmaszkot és szelfibotot – is hazavihettek a Nagyrét dűlőről.

Régészeti ásatás Sében
Az ásatáson készült teljes galériáért kattintson a képre!
Kiss Tamás
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés