Hiába lenne olcsóbb, ha nem lesz csirkehús a boltban

A szakértők szerint baromfihús-hiány léphet fel és 30 százalékos drágulással számolnak.

Átmeneti hiány alakulhat ki baromfihúsból a Baromfi Termék Tanács szerint – tudósít az RTL Híradó. A tanács szerint amennyiben a kereskedők nem fizetnek többet a csirkéért, 15-20 százalékkal csökkenhet a termelés.

A szakértők szerint a helyzetnek nem használ a madárinfluenza sem, a járvány miatt már így is 15 százalékkal csökkent a baromfiállomány. A kormány által bevezetett árplafon pedig nem megoldás erre a problémára, hiszen az csak a drágulást akadályozza meg, a hiánynak nem tud megálljt parancsolni.

Ráadásul az állattartók az eddigieknél is magasabb áron akarják adni a szárnyasaikat, mivel drágul a takarmány és az energiaárak is kilőttek, ami a keltetők működtetésének költségeit is megnöveli.

Mindezeket figyelembe véve a Baromfi Termék Tanács 25-30 százalékos költségugrással számol. A szervezet elnöke, Csorbai Attila azt is hozzátette, „hogyha nem fogjuk tudni rendezni ezeket a gazdasági kérdéseket, akkor akár a hazai termelés jelentős csökkenésével is kalkulálni kell” – idézi a hvg.hu

.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek