Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

Hiába szeretné, nem nevezheti a gyereket Gyulai Kolbásznak

Különös névkérelmek érkeznek a Nyelvtudományi Intézethez.

Kolbász vagy Banánvirág. Nem, ez nem egy furcsa gasztronómiai ízelítő. Mindkét keresztnevet leendő szülők igényelték a gyereküknek. Extrém mennyiségű névkérelem érkezett idén a Nyelvtudományi Intézethez, hajmeresztő ötletekkel álltak elő a szülők - írja az rtl.hu .

A legjellemzőbb, hogy egy név idegen írásmódját szeretnék. Például a Zarah-ra, Fannira y-nal, vagy az Evelinre szintén y-nal. Ezt azonban elutasítják, mert az a szabály Magyarországon, hogy magyar állampolgárnak csak a magyar helyesírás szabályai szerint lehet anyakönyveztetni – mondta a Fókusznak Haindrich Helga, Nyelvtudományi Intézet munkatársa.

Neki a személyes kedvence a Habakuk, amit támogattak is, hiszen Szent Habakuk egy próféta volt, a Krisztus előtti 600-as években élt, és más névkultúrában is szerepel a Habakuk név.

De vannak szülők, akik Felhőnek, Banánvirágnak, vagy Kolbásznak szerették volna elnevezni leendő gyermeküket. A szakember szerint lehet, hogy ezt poénnak szánták inkább a szülők, nem valódi szándék volt mögötte. Hogy ha valakinek épp Gyulai a családneve, mekkora poén lenne már Gyulai Kolbászként szerepelni – elmélkedett a Nyelvtudományi Intézet munkatársa.

Egyre kreatívabbak a szülők. Öt évvel ezelőtt nagyjából 300 névkérelem érkezett, idén pedig több mint 600 új kérelmet adtak be.

"Engedélyeztünk kettős névalakokat is, mint például a Pannaróza, a Hannaléna. A Tisza volt még egy ilyen izgalmas név, ugye itt földrajzi névről beszélünk, és alapelvünk az, hogy földrajzi neveket nem engedélyezünk" – mondta.

Mindent összegezve azonban mindegy, hogy új vagy klasszikus, nemzetközi vagy magyar, a legfontosabb, hogy a gyereket később ne érje hátrány a neve miatt, és jól érezze magát vele.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű