A jáki önkormányzat megbukott a Számvevőszék vizsgálatán

Még SZMSZ-ük sem volt. A szabálytalan működés pedig - írja jelentésében az ÁSZ - magában hordozza a korrupció kockázatát.

Az Állami Számvevőszék csütörtökön közzétett jelentése szerint a jáki önkormányzat 2012. évi belső kontrollrendszerének működése több szempontból is elégtelenre vizsgázott. A számvevőszék egyébként számos önkormányzatnál vizsgálódott, közülük most Jákon túl Kisszállás és Sajóbábony önkormányzati működését elemezték ki. A vizsgálat célja pedig, olvasható a honlapon: hogy

felhívja a figyelmet, hogy megfelelően kiépített és működtetett belső kontrollrendszerrel jelentősen csökkenthetők a korrupciós kockázatok.

Jáki faluközpont
Tánczos Mihály

Az ÁSZ jelentése egyébként az 2012-es évet vizsgálta. Amikor is Ják lakosainak száma 2620 fő volt, és az önkormányzat héttagú képviselő-testületének munkáját két állandó bizottság segítette. A polgármester, Szemes István 1990 óta tölti be tisztségét. A kérdéses időszakban a polgármesteri hivatalon kívül a településnek még három, önálló formában működő intézménye volt.

A szabálytalan működés magában hordozza a korrupció kockázatát

A számvevőszéki vizsgálat szerint Jákon a belső kontrollrendszer kialakítása az összesített értékelés alapján

nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Olvasható továbbá, hogy nem megfelelőnek értékelték

a kontrollkörnyezet, a kockázatkezelési rendszer, a kontrolltevékenységek, az információs és kommunikációs rendszer, valamint a monitoring rendszer kialakítását, mivel az ellenőrzésünk során megállapított szabályozásbeli hiányosságok magukban hordozzák a szabálytalan működés, valamint a korrupció kockázatát.

Még Szervezeti és Működési Szabályzattal sem

Az ÁSZ olyan hiányosságokat sorol fel, mint például: a jáki jegyző nem készítette elő a jogszabályban előírt határidőre az önkormányzati vagyongazdálkodásnak a jogszabályváltozásokkal összhangban levő módosítását. A Polgármesteri Hivatal nem rendelkezett Szervezeti és Működési Szabályzattal. Nem készítette el az eszközök és források értékelési szabályzatát, a szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjét, az ellenőrzési nyomvonalat. A hivatal nem mérte fel és nem állapította meg a tevékenységében, gazdálkodásában rejlő kockázatokat, nem határozta meg az egyes kockázatokkal kapcsolatban szükséges intézkedéseket, valamint azok teljesítésének folyamatos nyomon követési módját.

A jelentés szerint a jáki önkormányzat

nem alakította ki a megfelelő információs rendszert, a kötelezően közzéteendő adatok nyilvánosságra hozatalának rendjét. Nem szabályozta a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét.

Az elektronikus közzétételi kötelezettségének a vizsgált időszakban sem tett eleget. Továbbá a külső, állományba nem tartozók, vagy a szolgáltatók által teljesített

karbantartási, javítási munkák kifizetése során a teljesítésigazolás és az érvényesítés kulcskontrollok működésének megfelelősége is gyenge volt.

Viszont a számvevőszék a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján legalább jogosulatlan kifizetést nem tárt fel. Pozitív hír még, hogy a negatívumok felszámolására a számvevőszék több oldalon keresztül számos javaslatot is megfogalmazott a tavaly tavasz óta létrehozott Jáki Közös Önkormányzati Hivatal számára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet