Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elbaltázott adópolitika, globális gondok – Ismét nyakunkon a válság?

Kritikus helyzetben a nemzetközi és a hazai gazdaság. Miközben Kína előretör, Magyarország helyzete egyre rosszabb, mert a kormány nem megfelelően reagál a problémákra. Megszünteti például az evát, illetve eltúlzott növekedési mutatókkal számol. Számtalan kritika hangzott el az iparkamara fórumán.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a hazai és a világgazdaság folyamatait, közeljövőjét boncolgató gazdasági fórumra várta a vasi szakembereket, az érdeklődő magánembereket, valamint a sajtó munkatársait. A Savaria Egyetemi Központ dísztermében közel telt ház előtt megtartott rendezvény első előadója Inotai András, a Világgazdasági Kutató Intézet igazgatója volt. A szakember főként az uniós pénzügyi-gazdasági teret elemezte, de természetesen nem kerülhette meg Kína egyre növekvő szerepét sem.

Robbanhat a munkaerőpiac

Inotai úgy látja, napjainkban a nemzetközi gazdaság még a közgazdászok számára is kifejezetten rejtélyes. Többször is kritikával illette az EU-t, mert szerinte a négy alapvető szabadság (tőke, áru, szolgáltatás, munkaerő szabad áramlása) közül utóbbi számtalan akadályba ütközik. Eközben, aki csak teheti, a gazdasági szempontból erős államokban igyekszik munkát találni, ennek eredményeként pedig nő a tartósan külföldön dolgozók száma is. Inotai állítja, a nemzetközi munkaerőpiacon rövidesen olyan robbanás következhet be, amelyre jelen pillanatban a magyar és az európai gazdaság sincs felkészülve.

Gazdasági előadás
Nagy érdeklődés kísérte az előadásokat
Mészáros Zsolt

Az igazgató ezt követően beszélt Kína térhódításáról is, melyet a körülbelül 10-15 éve jelentősen megváltozó globális folyamatok eredményeztek. Az ázsiai ország tavaly Japánt megelőzve már a világ második legnagyobb gazdasága, ezzel együtt például az európai piac által árgus szemekkel figyelt Németország elsőszámú beszállítója lett. Inotai szerint a kínai valutatartalékok minden körülménytől függetlenül növekednek, 2010-ben már meghaladták a 3 ezer 300 milliárd dollárt.

A szakember úgy érzi, hogy a következő évtizedben két területen vár kihívás a világra. Egyrészt meg kellene teremteni a gazdasági biztonságot. (Ennek az egyszerű emberekre nem nagyon lesz pozitív hatása, legfeljebb annyi, hogy nem kell harmadik világháborútól, vagy tömeges katonai beavatkozásoktól tartani. Ezek ugyanis szintén sokba kerülnek.) Másrészt meg kellene birkózni a hétmilliárdos demográfiai számmal, ami a mostanihoz képest is erőteljesebb energia- és élelmiszerigényt, továbbá még súlyosabb foglalkoztatási problémákat hoz magával.

Inotai véleménye az, hogy az európai és az amerikai munkaerőpiac már jelenleg sem képes álláshoz juttatni a szabad munkavállalókat. (Kérdés: mi lesz később?) Ehhez Magyarországon például legalább 3,5-4 százalékos gazdasági növekedésre lenne szükség, ami teljesen kizárt. Így aztán az állást nem találó emberek vagy fájdalmas mélységekbe csúsznak le, vagy a feketemunkába menekülnek.

Újra itt a gazdasági válság?

Gazdasági előadás
Inotai: nem optimális az euróövezet
Mészáros Zsolt

Inotai szerint a válság visszatérőben van, ráadásul minden ilyen globális problémát követ egy ideológiai hullám is, amely melegágya a populizmusnak és a demagóg politikának. Pedig még a 2008-as mélyponton sem vagyunk túl, hiszen ennek hatására a nemzetközi és a magyar gazdasági növekedés gumilabdaként pattant vissza a három évvel ezelőtti szintre. Inotai bírálta az eurót is, mert az szerinte nem optimális valutaövezetben jött létre. Az európai pénzt eltérő fejlettségű és gazdasági környezetben élő országok vezették be, ám ezzel együtt nem hoztak létre politikai uniót. Így aztán a kamatpolitika egységes lett ugyan, de a tagállamok inflációs rátája teljesen különböző, ami komoly gazdasági hibaforrás.

Az igazgató kiemelte, az eurózóna valószínűleg fennmarad, ám ennek megerősítéséhez politikai és transzferunió szükségeltetne. Felmerülhet Görögország az unióból történő kizárása is, amely azonban rendkívül költséges lépés lenne. Az is elképzelhető, hogy a németek márkaövezetet alakítanak ki, amellyel akár a teljes európai gazdaságot romba dönthetik.

Inotai megjegyezte, hogy Kínának érdeke az európai integráció erősítése, mert ezáltal a jelenlegi egypólusú (USA-központú) gazdasági világrend multipolárissá (többtényezőssé) válhat. Inotai szerint a jelenlegi helyzetben legalább 7-8 éves, stabil gazdaságpolitikát kellene megalapozni, de ez a kizárólag négyéves ciklusokban gondolkodó politikai szféra láttán lehetetlennek tűnik.

A fideszes kormány rosszul reagál

A fokozódó nemzetközi helyzet elemzése után Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy ebben a térben milyen hatásai vannak a magyar kormány intézkedéseinek. Kiemelte: nem tagadható, hogy az elmúlt évek fiskális politikája miatt nehéz örökséget vett át a fideszes vezetés, ám ettől függetlenül a kabinet, állítása szerint, rendkívül rosszul kezeli a problémákat.

Palócz szerint az adópolitikában például nem a munkavállalók, hanem a munkáltatók terheit kéne csökkenteni. Amennyiben lefaragnák a cégek bérköltségeit, azzal komoly gazdasági növekedést érhetnének el. Ezt például már évek óta sikerrel teszik a nálunk nem véletlenül előrébb tartó lengyelek.

Érdekesség, hogy az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) tagjai között idehaza a legmagasabbak a munkáltatók bérterhei. Ez pedig óriási versenyhátrányt jelent a környező országok foglalkoztatóival szemben. Palócz hangsúlyozta, hogy a fogyasztásra épülő gazdaságpolitika is tévút, ugyanis a kormány által a jövő évre előirányzott 1,5 százalékos fogyasztási költségnövekedés teljesen eltúlzott.

Gazdasági előadás
Balról Inotai, jobbról Palócz Éva
Mészáros Zsolt

A vezérigazgató később hosszasan kritizálta az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszüntetésének tervét is, mert ezzel szerinte legalább 50 milliárd forinttól esik el az állam. (Az eva kivezetését pro és kontra keretes írásunkban bővebben is elemezzük) Palócz egyébként abszurdnak nevezte, hogy a fideszes képviselők ilyen ötlettel álltak elő. Összességében, a Tárki jövőre fél százalékos gazdasági növekedést tart reálisnak, de hangsúlyozzák: arról, hogy mi lesz 2013-ban egyelőre fogalma sincs senkinek…

Utolsó előadóként Bakács Tamás, a Reálszisztéma ügyvezető igazgatója a nyersanyagárak várható alakulásáról beszélt. Sajnos néhány érdekesség mellett csak azt tudta megerősíteni, amit mi is vártunk: a benzin és a gázolaj ára továbbra is emelkedni fog. Jelenleg úgy tűnik, nem is kicsit…

Az eva kivezetése pro és kontra (a nyugat.hu értékelése)

Az egyszerűsített vállalkozói adó száműzésére a fideszes Koszorús László tett javaslatot. Ezt az adónemet még 2003-ban az MSZP-SZDSZ koalíció vezette be a kisebb bevételt felmutató egyéni vállalkozók, a betéti és közkereseti társaságok, valamint a kft.-k számára. Érdemes kiemelni, hogy az eva láttán kezdetben az uniós szakértők is vakarták a fejüket, hiszen nem igazán értették, pontosan mivel is állnak szemben. Hosszas analizálás után aztán 2005-ben a külföldi közgazdászok jóváhagyását is megkapta a magyar kormány, ráadásul ekkor már kifejezetten elismerően bólogattak a korábban zabigyereknek tartott adónem láttán. A legtöbb kritika egyébként azért éri az evát, mert az így adózók nem kérnek számlát beszállítóiktól, ugyanis semmilyen költséget sem tudnak elszámolni. Mértékadó elemzők szerint az eva ugyan erősíti a szürkegazdaságot, ám ettől függetlenül a serpenyő másik felébe is tesz valamit. Méghozzá nem is keveset, évente több mint 180 milliárd adóforintot. Előnye már több van: a minimális adminisztrációs terhekkel járó eva ugyanis az állami költségvetés, valamint az adózó kalkulálásakor is biztosan számítható. Megkockáztatjuk, az eva kivezetésével sem szűnik majd meg az ügyeskedés, valamint az adóforintok elsinkófálása.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra