Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hihetetlen sebességgel nő a vasvári fák alatt a PNH – És most új munkatársakat keresnek

A cég mindössze 12 évvel ezelőtt indult, de máris az egyik legnagyobb a megyében. Körbesétáltuk és rácsodálkoztunk. Megkérdeztük a fizetéseket is.

„Ez a két gép itt nem a miénk, az egykori cipőgyárban dolgoztak, csak hagyománytiszteletből tettük őket a bejárathoz, hogy emlékeztessen minket arra, hogy honnan jöttünk. Azt is látni itt, hogy hova megyünk” – mondja érkezésünkkor Szakály Maximilián , a PNH Kft. operatív vezetője, majd rámutat a gépek mögött álló digitális kijelzőre, amely a megtett út mellett kijelöli a következő lépcsőfokokat is.

Most valahol középen vannak.

Egy kívülállónak egyébként legfeljebb csak a nagy fák alatt parkoló megannyi autó tűnik fel, azt kevesen tudják, hogy miféle cég is tevékenykedik serényen Vasvár szélén.

PNH
Ez fogadott minket a bejáratnál - A gép az egykori cipőgyárból érkezett.
Mészáros D. Zsolt

A PNH (Production Network Hungary) története nem nyúlik túl hosszúra. A céget 12 évvel ezelőtt alapította Martin Mitterhumer osztrák állampolgár, aki tulajdonosa és egyben ügyvezetője a cégnek; valamint azóta már vasvári lakos is. A kezdeti tapogatózások után Vasváron indult el a termelés, és a lendület azóta is tart - ami már csak azért is figyelemre méltó, merthogy nem egy multinacionális cég magyarországi leányvállalatáról van szó, hanem egy önállóan működő, magyar munkavállalókat foglalkoztató, Vasváron bejegyzett vállalkozásáról; ennek megannyi kihívásával és lehetőségével.

„Eleinte 200 négyzetméteren termeltünk, majd ez a szám ezerre, ötezerre és 10 ezerre ugrott, hogy mára elérjük a 15 ezer négyzetmétert, és a közeljövőben újabb jelentős bővülés várható” – mondja Szakály Maximilián, aki szinte az indulástól a cég alkalmazottja.

PNH
Szakály Maximilián és Ferencz-Tóth Szilvia.
Mészáros D. Zsolt

A fémmegmunkáló PNH stratégiája arra épül, hogy több ágazatban van stabilan jelen. Jelenleg a fűtő- és munkagépiparban, illetve és a kommunikációs ágazatban dolgozik, és szinte kizárólag külföldi piacokra termel.

Beszállítanak felső kategóriás kandalló cégnek és ismert nemzetközi nehézgépgyártónak, de partnereik között van például a német vasút (Deutsche Bahn) is, ami számára egy saját szabadalmú kommunikációs konténert fejlesztettek ki.

Ez utóbbit nem sokkal később látjuk is a gyárudvaron, amikor is elindulunk a körsétánkra.

PNH
A kommunkációs konténer, ami a német vasút számára készült.
Mészáros D. Zsolt

A gyártócsarnokokban egymás után tárulnak fel az új helyszínek és titkok. A tiszta, rendezett környezetben munkások hajlítanak, fúrnak, hegesztenek és festenek, máshol ipari robotok tevékenykednek hihetetlenül gyors és precíz mozdulatokkal.

PNH
Az egyik robot működés közben.
Mészáros D. Zsolt

„Éves árbevételünk körülbelül 7 milliárd forint, de úgy számolunk, hogy nagyon gyorsan bővülünk tovább, ehhez már megvettünk egy közeli gyártócsarnokot és újabb területeket az építkezéshez” – mutat a telephelyen túl az operatív vezető, hozzátéve, hogy mindehhez elengedhetetlen az új munkaerő.

Ennek részleteiről már Ferencz-Tóth Szilvia beszél, amikor visszaérünk az irodatömbbe.

„Sok munkafolyamatot automatizáltunk, a robotok éjjel-nappal dolgoznak, de azokat is emberek működtetik” – hangsúlyozza a HR vezető.

PNH
A robotok mellett 260 ember dolgozik a gyárban.
Mészáros D. Zsolt

Így aztán nemcsak lakatosokat, hegesztőket és egyéb klasszikus fémipari munkásokat keresnek, de olyanokat is, akik képesek ezeknek a robotoknak az irányítására vagy esetleg a programozására.

Az iskolai képzések elavultsága és a technológia gyors fejlődése miatt ma szinte lehetetlen kész embereket találni, így egyrészt olyanokat várnak, akik nem ijednek meg a fémmunkától és annak környezetétől, másrészt innovatívak és szeretnének tanulni.

PNH
Mészáros D. Zsolt

A cég alapértékének vallja, hogy mindenki számára lehetőséget biztosítson a szakmai fejlődésre és karrierépítésre, mint ahogy megtörtént az Szakály Maximiliánnal is, aki 10 évvel ezelőtt szintén a termelésben kezdett a PNH csapatában, most pedig a cég operatív működtetéséért felel – tudjuk meg.

„Mi hosszú távú jövőképet tudunk biztosítani a munkavállalóinknak, azoknak, akik szeretnének velünk együtt növekedni” – mondja Ferencz-Tóth Szilvia, hozzátéve, hogy a gyors fejlődés és a munkavállalói létszámnövekedés ellenére a PNH megtartotta a családias hangulatát, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, és ahol minden egyes munkavállalónak szava van és érzi, hogy egy csapathoz tartozik.

Mindez nemcsak azt jelenti, hogy a dolgozókat beavatják az összes fontos információba, de azt is, hogy ahol lehet, igyekeznek személyre szabottan segíteni, legyen szó akár a munkaidő alakításól, a bejárás segítéséről, a családi napokról vagy a gólyaprogramról, amellyel a családok új jövevényeit üdvözlik.

Alapvetőnek gondolják a megfelelő szociális helyiségek (fürdő, mosdó, konyha stb.) meglétét és a rendszeres céges összejöveteleket is.

PNH
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Mivel a cég úgy számol, hogy a lehetőségei a jövőben kitágulnak, éppen egy igen komoly, 20-40 százalékos bérfejlesztés történik, ami minden munkavállalót érint.

„Aki most elkezd nálunk dolgozni, az egy műszakban, pótlékok nélkül 200 ezer forint nettónál kevesebbet nem keres” – mondja érdeklődésünkre a HR vezető, és ha valaki gyorsan fejlődik, az egy éven belül elérheti a bruttó 550 ezer forintos fizetést is, ami előrelépés talán páratlan a megyében. Ezen felül a cégnél vannak egyéb juttatások is, mint például 13. havi fizetés, illetve hűségbónusz, valamint kiemelkedően támogatják a munkatársak további fejlődését oktatásokkal és az új munkatársakat ajánló kollégákat is.

"Az az egyik filozófiánk, hogyha cégnek jól megy, akkor menjen jól a munkatársaknak is" - hangsúlyozza Ferencz-Tóth Szilvia, majd pontokba szedi, hogy kiket is keresnek:

 • aki ugyan mer nagyot álmodni, de szeret biztos lábakon állni,
 • aki tud, akar velünk közösen fejlődni és előre menni,
 • aki hisz abban, hogy a kemény munka gyümölcse a biztos jövő, és abban velünk, a csapatával osztozik.
 • Akit érdekelnek az aktuális lehetőségek, az itt veheti fel a kapcsolatot a céggel:

  www.pnh.hu

  www.facebook.hu/pnh.vasvar

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  (X)

  Tovább az oldalra