Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hihetetlen sebességgel nő a vasvári fák alatt a PNH – És most új munkatársakat keresnek

A cég mindössze 12 évvel ezelőtt indult, de máris az egyik legnagyobb a megyében. Körbesétáltuk és rácsodálkoztunk. Megkérdeztük a fizetéseket is.

„Ez a két gép itt nem a miénk, az egykori cipőgyárban dolgoztak, csak hagyománytiszteletből tettük őket a bejárathoz, hogy emlékeztessen minket arra, hogy honnan jöttünk. Azt is látni itt, hogy hova megyünk” – mondja érkezésünkkor Szakály Maximilián , a PNH Kft. operatív vezetője, majd rámutat a gépek mögött álló digitális kijelzőre, amely a megtett út mellett kijelöli a következő lépcsőfokokat is.

Most valahol középen vannak.

Egy kívülállónak egyébként legfeljebb csak a nagy fák alatt parkoló megannyi autó tűnik fel, azt kevesen tudják, hogy miféle cég is tevékenykedik serényen Vasvár szélén.

PNH
Ez fogadott minket a bejáratnál - A gép az egykori cipőgyárból érkezett.
Mészáros D. Zsolt

A PNH (Production Network Hungary) története nem nyúlik túl hosszúra. A céget 12 évvel ezelőtt alapította Martin Mitterhumer osztrák állampolgár, aki tulajdonosa és egyben ügyvezetője a cégnek; valamint azóta már vasvári lakos is. A kezdeti tapogatózások után Vasváron indult el a termelés, és a lendület azóta is tart - ami már csak azért is figyelemre méltó, merthogy nem egy multinacionális cég magyarországi leányvállalatáról van szó, hanem egy önállóan működő, magyar munkavállalókat foglalkoztató, Vasváron bejegyzett vállalkozásáról; ennek megannyi kihívásával és lehetőségével.

„Eleinte 200 négyzetméteren termeltünk, majd ez a szám ezerre, ötezerre és 10 ezerre ugrott, hogy mára elérjük a 15 ezer négyzetmétert, és a közeljövőben újabb jelentős bővülés várható” – mondja Szakály Maximilián, aki szinte az indulástól a cég alkalmazottja.

PNH
Szakály Maximilián és Ferencz-Tóth Szilvia.
Mészáros D. Zsolt

A fémmegmunkáló PNH stratégiája arra épül, hogy több ágazatban van stabilan jelen. Jelenleg a fűtő- és munkagépiparban, illetve és a kommunikációs ágazatban dolgozik, és szinte kizárólag külföldi piacokra termel.

Beszállítanak felső kategóriás kandalló cégnek és ismert nemzetközi nehézgépgyártónak, de partnereik között van például a német vasút (Deutsche Bahn) is, ami számára egy saját szabadalmú kommunikációs konténert fejlesztettek ki.

Ez utóbbit nem sokkal később látjuk is a gyárudvaron, amikor is elindulunk a körsétánkra.

PNH
A kommunkációs konténer, ami a német vasút számára készült.
Mészáros D. Zsolt

A gyártócsarnokokban egymás után tárulnak fel az új helyszínek és titkok. A tiszta, rendezett környezetben munkások hajlítanak, fúrnak, hegesztenek és festenek, máshol ipari robotok tevékenykednek hihetetlenül gyors és precíz mozdulatokkal.

PNH
Az egyik robot működés közben.
Mészáros D. Zsolt

„Éves árbevételünk körülbelül 7 milliárd forint, de úgy számolunk, hogy nagyon gyorsan bővülünk tovább, ehhez már megvettünk egy közeli gyártócsarnokot és újabb területeket az építkezéshez” – mutat a telephelyen túl az operatív vezető, hozzátéve, hogy mindehhez elengedhetetlen az új munkaerő.

Ennek részleteiről már Ferencz-Tóth Szilvia beszél, amikor visszaérünk az irodatömbbe.

„Sok munkafolyamatot automatizáltunk, a robotok éjjel-nappal dolgoznak, de azokat is emberek működtetik” – hangsúlyozza a HR vezető.

PNH
A robotok mellett 260 ember dolgozik a gyárban.
Mészáros D. Zsolt

Így aztán nemcsak lakatosokat, hegesztőket és egyéb klasszikus fémipari munkásokat keresnek, de olyanokat is, akik képesek ezeknek a robotoknak az irányítására vagy esetleg a programozására.

Az iskolai képzések elavultsága és a technológia gyors fejlődése miatt ma szinte lehetetlen kész embereket találni, így egyrészt olyanokat várnak, akik nem ijednek meg a fémmunkától és annak környezetétől, másrészt innovatívak és szeretnének tanulni.

PNH
Mészáros D. Zsolt

A cég alapértékének vallja, hogy mindenki számára lehetőséget biztosítson a szakmai fejlődésre és karrierépítésre, mint ahogy megtörtént az Szakály Maximiliánnal is, aki 10 évvel ezelőtt szintén a termelésben kezdett a PNH csapatában, most pedig a cég operatív működtetéséért felel – tudjuk meg.

„Mi hosszú távú jövőképet tudunk biztosítani a munkavállalóinknak, azoknak, akik szeretnének velünk együtt növekedni” – mondja Ferencz-Tóth Szilvia, hozzátéve, hogy a gyors fejlődés és a munkavállalói létszámnövekedés ellenére a PNH megtartotta a családias hangulatát, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, és ahol minden egyes munkavállalónak szava van és érzi, hogy egy csapathoz tartozik.

Mindez nemcsak azt jelenti, hogy a dolgozókat beavatják az összes fontos információba, de azt is, hogy ahol lehet, igyekeznek személyre szabottan segíteni, legyen szó akár a munkaidő alakításól, a bejárás segítéséről, a családi napokról vagy a gólyaprogramról, amellyel a családok új jövevényeit üdvözlik.

Alapvetőnek gondolják a megfelelő szociális helyiségek (fürdő, mosdó, konyha stb.) meglétét és a rendszeres céges összejöveteleket is.

PNH
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Mivel a cég úgy számol, hogy a lehetőségei a jövőben kitágulnak, éppen egy igen komoly, 20-40 százalékos bérfejlesztés történik, ami minden munkavállalót érint.

„Aki most elkezd nálunk dolgozni, az egy műszakban, pótlékok nélkül 200 ezer forint nettónál kevesebbet nem keres” – mondja érdeklődésünkre a HR vezető, és ha valaki gyorsan fejlődik, az egy éven belül elérheti a bruttó 550 ezer forintos fizetést is, ami előrelépés talán páratlan a megyében. Ezen felül a cégnél vannak egyéb juttatások is, mint például 13. havi fizetés, illetve hűségbónusz, valamint kiemelkedően támogatják a munkatársak további fejlődését oktatásokkal és az új munkatársakat ajánló kollégákat is.

"Az az egyik filozófiánk, hogyha cégnek jól megy, akkor menjen jól a munkatársaknak is" - hangsúlyozza Ferencz-Tóth Szilvia, majd pontokba szedi, hogy kiket is keresnek:

 • aki ugyan mer nagyot álmodni, de szeret biztos lábakon állni,
 • aki tud, akar velünk közösen fejlődni és előre menni,
 • aki hisz abban, hogy a kemény munka gyümölcse a biztos jövő, és abban velünk, a csapatával osztozik.
 • Akit érdekelnek az aktuális lehetőségek, az itt veheti fel a kapcsolatot a céggel:

  www.pnh.hu

  www.facebook.hu/pnh.vasvar

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  (X)

  Tovább az oldalra