Koporsó és rózsák: jelképesen eltemették a felsőoktatást a Budapesten tüntető egyetemisták

Hoffmann Rózsa államtitkár talán életében nem csuklott még annyit, mint csütörtök este: tízezer hallgató tiltakozott és emlegette a nevét az Oktatási Minisztérium épülete előtt.

"Ha én rózsa volnék, másképp törvénykeznék / minden érintettet inkább megkérdeznék / Nyílnék én a fiúnak, nyílnék én a lánynak / A hazug FTV-nek, és az elmúlásnak!" - nyitotta meg a konferanszié a budapesti Szalay utcában, a minisztérium elé szervezett tüntetést, ami már első ránézésre is sokkal lendületesebb volt, mint az elmúlt hetek-hónapok ellenzéki demonstrációi.

Quimby, rózsák, buszok, transzparensek

Ez persze nem lehetett véletlen, hiszen a HÖKösök országszerte elévülhetetlen tapasztalatokat szereztek gólyatábor, diáknapok és egyéb mulatságok szervezésének ügyében, és ez a stílus köszönt vissza a műsorból: az egyes felszólalók között bejátszások, villáminterjúvolt hallgatók szólaltak meg, de az elején még egy DJ is pakolta a Quimbyt meg a Kaukázust (sanyarú emlékképeket festve az főiskolai-egyetemi bulik szokásosan szűkös zenei választékáról). Osztogattak rózsát, és csattantak helyenként húzós szóviccek, zuhanyrózsától a tubarózsáig: Hoffmann Rózsa neve igazi ostrom alatt volt.

Tüntetés Budapesten a készülő felsőoktatási törvény ellen
klikkeljen a teljes galériáért!
Unger András

Sőt, külön buszokkal érkeztek a résztvevők Pécstől Szolnokig, Debrecentől Szombathelyig, de eljöttek rektorok és szakszervezeti vezetők is. Amiért pedig összegyűltek, az a kormány új felsőoktatási törvénytervezete. Ahelyett, hogy ezt most részleteznénk, inkább idézzük Keresztes Gábor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem HÖK-elnök szavait, aki szintén a mikrofonhoz járulók között volt.

Eladósodás már a nagybetűs élet elkezdése előtt

Ő család- és hallgatóellenesnek nevezte a tervezetet, amit ezért azonnali hatállyal vissza kellene vonni. Elmondta: "Sajnálatos az oktatási államtitkárság azon szándéka, hogy a magyar fiatalok és a magyar családok vállaira további súlyos terheket kíván róni az önköltséges képzésnek nevezett bújtatott tandíj bevezetésével."

Szerinte a kormány szándékosan eladósítja a fiatalokat a hitelfelvételek révén, a tervezett önköltség ugyanis a háztartások többségének megfizethetetlen lesz, és már a nagybetűs élet megkezdése előtt törlesztésről kell gondolkodnia a diploma előtt állónak. Majd azzal búcsúzott: "köszönöm, hogy meghallgattatok. Ne hallgass, hallgató!"

Tüntetés Budapesten a készülő felsőoktatási törvény ellen
Keresztes Gábor, NYME
Unger András

A többi régió képviselője is hallatta a hangját. Az ELTÉs Kalina Gergely például kihangsúlyozta: ahogyan 89-es diáktársaiknak köszönhetően most itt állhatnak és szabadon beszélhetnek, ők is a jövő értelmiségéért jöttek ide tüntetni - és éppen ezért megöbbentő számukra, hogy olyan öregdiákok akarják most a jogaikat elvenni, akik anno egy diktatúrával is szembefeszültek.

Az alapítványi és magántulajdonú felsőoktatási intézmények részéről Kovács András azt a kérdést tette fel: kivel konzultált a Fidesz érdemben, a leendő értelmiséggel közösen dolgozták-e ki az új rendszert? Nagy Dávid országos HÖOK-elnök pedig azt üzente a kormánynak: "nem a hallgatók zsebéből kell kivenni azt az összeget, amivel be lehet foltozni a költségvetést!"

Tüntetés Budapesten a készülő felsőoktatási törvény ellen
Szombathelyiek is érkeztek
Unger András

Az Európai Bizottság előtt támadják meg a Fidesz tervezetét

De itt volt Allan Päll, az Európai Hallgatói Önkormányzati Szövetségének (ESU) elnöke is, hogy elmondja: több mint 30 ország 11 millió hallgatójanak támogatásával érkezett, és az az Európai Bizottsághoz fognak fordulni, hogy vizsgálja felül ezt a tervezetet, ami egy "roppant csúnya mérföldkő", és a feudalizmust juttatja eszünkbe, amikor a jobbágyok röghöz voltak kötve - most a hallgatókkal is ugyanezt akarják tenni.

A demonstráció végén a tömeg egyszercsak szétnyílt, fáklyák gyúltak, és a tömeg hátuljából egy koporsó indult meg a színpad felé, rajta a felirattal: Magyar felsőoktatás, élt: 1367-2011.

Tüntetés Budapesten a készülő felsőoktatási törvény ellen
Unger András

Gyakorlatilag egy jelképes temetés ment végbe: a koporsót megkoszorúzták az egyetemek képviselői, végül a Szózat dallamaira lassan kiürült a Szalay utca, a vidéki hallgatók pedig megtöltötték a buszokat, és elindultak az éjszakába.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet