Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Erdogan és Orbán egy videóban: hogyan bontsuk le négy lépésben a demokráciát?

„A migránsok azért jó ellenségek, mert nem szavazhatnak.”
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az alábbi videót néhány nappal ezelőtt keverte elém a Facebook algoritmusa, és most este, hogy elolvastam a Erdogan-látogatás összefoglalóit , gyorsan előbányásztam az internet mélyéről.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Nem hiszem, hogy nagy értelme lenne a siránkozásnak, mint ahogy azt sem, hogy Magyarországon diktatúra lenne.

Még azt is meg tudom érteni, hogy a tömegek nem hullatnak könnyeket a demokrácia iránt, hiszen az ő szemszögükből olyan sok hasznuk valóban nem volt belőle, és bizonyára vannak más élhető modellek is.

Az egészben az a legbosszantóbb, hogy egy sok kis hazugságra építő rendszert éppen most cseréljük fel egy ordenáré nagy hazugságokra építő rendszerre, és ezeket az ordenáré hazugságokat a tömeg nem tudja vagy nem akarja észrevenni.

Az Economist alábbi videója elég lényegre törően foglalja össze, hogy mi történik most a nagyvilágban. Orbán Viktorunk csak mellékszereplője ennek a folyamatnak, de ez persze minket cseppet sem vigasztal.

The Economist

Democracy is under threat all around the world. There are four stages to dismantling a democracy, starting with a charismatic leader who pledges to save the people

A videó lényege, hogy a demokrácia veszélyben van az egész világon. Az olyan autoriter rendszerekben, mint Kína, Törökország vagy Oroszország a vezetők szorosabbra fogták a gyeplőt.

A demokrácia lebontásának négy lépcsője van.

1. Egy karizmatikus vezető, aki azt ígéri, hogy megmenti a népet.

2. Találnak ellenséget. A mérges szavazók gyakran akarnak hibáztatni valakiket. A migránsok remek ellenségek, merthogy nem szavazhatnak. Orbán Viktor miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy a muszlimok elpusztítják az Magyarországot.

3. Az olyan demokratikus intézmények aláásása, mint a szabad sajtó vagy a független bíróságok.

4. Leszámolás a megmaradt ellenzékkel. Erdogan török elnök 200 ezer embert takarított el politikai okokból, Venezuela elnöke kiherélte a parlamentet és megváltoztatta az alkotmányt.

„Ennél a pontnál hullik le az álarc, a meghalt demokrácia már csak nevében él” – vonja le a következtetést az Economist videója, amely mellesleg Donald Trump képével kezdődik és a washingtoni szenátussal végződik.

A valóban több pontjában vitatható Sargentini-jelentés után nehéz megmondani, hogy rémeket látnak-e nyugati újságírók és az unalomig önismétlő magyar ellenzéki politikusok, a fent említett négy pont mindenesetre Magyarországra stimmel, és az émelyítően patetikus, nacionalista mázba csomagolt kormányzati hazudozás egyelőre nem sok jót ígér a jövőre nézve.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés