Hogyan kezeljük a lízingelt autók visszaadását a szerződés végén?

Az első és legfontosabb pont mindig az, hogy pontosan ismerjük a lízingszerződésünk részleteit és feltételeit. Az adott szerződésben részletesen szerepelnek a visszaadási folyamat lépései.

A járműlízing egyre népszerűbb a vállalatok körében, mivel rugalmas és költséghatékony megoldást kínál az autóhasználatra, így könnyedén illeszkedik a vállalatok méretéhez és igényeihez is. Azonban a lízingelt autók visszaadása a szerződés végén néha kihívást jelenthet, ha nem készülünk fel megfelelően, így hoztunk néhány tippet, hogy elkerüljük a felesleges költségeket és esetleges problémákat is.

Mit ír a lízingszerződés?

Az első és legfontosabb pont mindig az, hogy pontosan ismerjük a lízingszerződésünk részleteit és feltételeit. Az adott szerződésben részletesen szerepelnek a visszaadási folyamat lépései, továbbá felvázolja az autó állapotára vonatkozó elvárásokat, a kilométerkorlátokat és az esetleges büntetéseket is. Fontos, hogy már a lízingelés kezdetekor tisztában legyünk ezekkel a feltételekkel, hogy megelőzzük a kellemetlen meglepetéseket.

Rend a lelke mindennek

Az autó tisztasága szintén fontos tényező a visszaadás során, így, ha tehetjük, akkor alaposan tisztítsuk meg az autó belső és külső részeit egyaránt, hogy elkerüljük a további takarítási költségek felszámolását. Ilyenkor a reklámcélra felragasztott matricákat is el kell távolítani és pontosan úgy kell visszaadni a járművet, ahogy kaptuk. Minél tisztább az autó, annál könnyebben tudja felmérni a lízingcég az esetleges sérüléseket a visszaadáskor. A tartozékokról se feledkezzünk el, hiszen általában az elakadásjelző tábla, és a pótkerék is a jármű tartozékai közé tartozik, így azokkal együtt kell visszajuttatni őket a lízingcégnek, ugyanakkor ügyeljünk arra is, hogy a saját holmijainkat se hagyjuk benne véletlenül.

Az utolsó simítások a lízingszerződés végén

Az első és legfontosabb kérdés: minden szükséges dokumentum megvan, ami a jármű visszaadásához kell? Ilyen kérdéses irat lehet például a forgalmi engedély, a garanciajegy, a szervízkönyv és minden olyan irat, amit a lízingcég pluszban kérhet ezek mellett és fel vannak tüntetve a szerződésben. A szükséges okmányok hiánya késedelmet, pótlásuk pedig további költségeket okozhat, így érdemes odafigyelnünk rá, hogy mindent visszaadjunk. Fontos, hogy ne feledjük el a tankolást sem. Pontosan, ahogy az átvételnél, úgy a visszaadásnál is meg kell lennie a járműben a megfelelő üzemanyagmennyiségnek.

Végül, de nem utolsó sorban, győződjünk meg róla, hogy a lízingcég hivatalosan is lezárja a szerződést, és minden szükséges papírmunkát elvégez a jármű leadását követően. Ez biztosítja, hogy nincs további kötelezettségünk a lízingelt autóval kapcsolatban.

Az operatív lízing folyamata lehet, hogy nem látszik egyszerűnek első pillantásra, azonban ijedtségre semmi ok, hiszen még mindig egyszerűbb, mint a jármű eladása. Egy megbízható lízingcégnél, mint amilyen az Arval, a kirendelt kapcsolattartó minden lépésben segít és részletes tájékoztatást nyújt a lízingfolyamat összes részéről. Ha még bizonytalan abban, hogy belevágjon-e az operatív lízingbe, érdemes megismernie a vállalati bérlési szolgáltatásunkat, az ArvalFlex-et, amellyel akár már 1 hónapos időtartamra is bérelhet autót. Így könnyebben dönthet a lízing mellett.