Eddig: 423 520 / 3 000 000 Ft, 30 támogató. Még11nap.
Légy része az igazságnak!

Hogyan tölthetjük mobilunkat vezeték nélkül?

A mai digitális eszközök funkciói folyamatosan bővülnek. Napjainkban sok készülék engedélyezi és támogatja a vezeték nélküli töltést is, amely teljesen új lehetőségeket nyit meg előttünk. Pozitívuma az így kapott kényelem és a sokoldalú felhasználási mód, de természetesen ennek a szabványnak is vannak hátrányai, amelyekkel érdemes tisztában lennünk.

Tagadhatatlan előny, hogy egy újabb technológia is rendelkezésünkre áll, amikor a mindennap használatos kütyüink töltéséről van szó. De hogyan lehetséges mindez? Cikkünkben a vezeték nélküli töltés minden fontos kérdésére választ adunk.

A vezeték nélküli töltő mint elterjedt technológia

A vezeték nélküli töltés már jó ideje létezik, de csak az elmúlt három-négy évben került be a köztudatba – nem véletlenül. Egyre több gyártó csatlakozik a mindenütt elterjedt Qi vezeték nélküli töltési szabványához, így gyakorlatilag ma már minden népszerű elektronikai eszközben megtalálható ez a funkció – legyen szó egy iOS-szel vagy Androiddal működő telefonról, tabletről vagy szintén vezeték nélküli fülhallgatóról. Ezek a speciális töltőegységek úgy néznek ki, mint az “apró alátétek” vagy “padok”, amelyekre elég csak ráhelyezni a készülékünket, és máris kezdetét veszi a töltés.

Hogyan működik?

A vezeték nélküli töltés az elektromágneses indukció elvén alapszik. A vezeték nélküli töltőpad vagy állvány mágneses tekercseket tartalmaz, amelyek elektromágneses mezőt hoznak létre. Emellett a Qi-szabvánnyal ellátott eszközben lévő töltési vevő is tartalmaz egy tekercset, amely képes érzékelni az elektromágneses mezőt, majd átalakítani azt elektromos energiává. Tehát amikor a mobil mágneses lemeze a megadott hatótávolságon belül érintkezik az adóéval, a töltőegység képessé válik a ráhelyezett készülék beépített akkumulátorának feltöltésére.

Mi az a Qi-szabvány?

A vezeték nélküli töltők kapcsán úton-útfélen bele lehet futni az említett Qi-szabvány (azaz csí, az életerő) fogalmába. Ez az induktív töltés egyik és egyben legnépszerűbb módszere, amelyet a WPC, azaz Wireless Power Consortium fejlesztett ki.

Amit laikus felhasználóként ebből érdemes megjegyezni, hogy a legnevesebb techmárkák (például: Samsung, Xiaomi, Apple, Honor, Huawei, Sony stb.) mindannyian emellett a szabvány mellett tették le a voksukat, így értelemszerűen a legtöbb vezeték nélküli töltőpad univerzális, tehát nem márkaspecifikus. A Qi-szabványos készülékek más-más teljesítményspecifikációval rendelkeznek, amelyek között a minimumérték 5 watt, de egyes készülékek a 7,5 wattot, 10 wattot, 15 wattot, de akár a 30 wattot is támogatják.

Komfortos megoldás, modern technológia – a vezeték nélküli töltés legfőbb előnyei

A vezeték nélküli töltés legnyilvánvalóbb és azonnal észlelhető előnye a kényelem. Bár a neve kicsit félrevezető – mert a töltőpadot vagy -állványt fizikailag továbbra is be kell dugni egy konnektorba –, de a készülék akksiját már valóban kábelmentesen tölthetjük vele. Az eszközeinket elég csak rátenni a töltő felületére, majd szükség esetén leemelni, és ez gyorsabb és komfortosabb mechanizmus, mint a kábel állandó le- és felcsatlakoztatása.

Érdemes megemlíteni a vezeték nélküli töltők sokoldalú felhasználását. A töltőalátét az összes olyan elektronikai eszközzel kompatibilis, amely a Qi-szabványt támogatja, így ha túlnyomórészt ilyen készülékek birtokában vagyunk, a megszámlálhatatlan kábelrengetegünket akár egyetlen kiegészítőre is lecserélhetjük. Nincs tehát szükség állandóan három különféle eszközspecifikus adapterre a legfontosabb készülékeink töltéséhez – jól hangzik, igaz?

Fontos még megemlíteni, hogy ilyen módon egyre több telefonnal lehetséges a fordított töltés is, ami azt jelenti, hogy a mobilunk hátuljára téve más eszközeinket is közvetlenül tölthetjük.

Egy kis extra: vezeték nélküli töltés az autóban

A vezeték nélküli töltés kényelmét manapság sok autógyártó cég is kihasználja, és alapfelszerelésként beépíti a járműibe. Ezek többnyire csúcskategóriás modellek, de könnyen megtörténhet, hogy idővel nem csak a luxusjárgányok tulajdonosai élvezhetik a technológia nyújtotta előnyöket. Mindenesetre ez is mutatja, hogy egyre nagyobb az igény a vezeték nélküli töltés kényelmi megoldására, ahogy a munkahelyünkön és az otthonunkban, úgy az autónkban is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)

Tovább az oldalra