Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hogyan tudtak a rómaiak olyan utakat építeni, amelyek még kétezer év múlva is állnak?

A legrosszabb szombathelyi utcákat bemutató sorozatunk különkiadása. Csak a kontraszt kedvéért.

Miután elindítottuk Szombathely legrosszabb utcáit bemutató sorozatunkat , számtalan levelet kaptunk megannyi utcanévvel, amely eséllyel pályázhat a nem túl megtisztelő címre.

Olvasóink arra is felhívták a figyelmet, hogy nemcsak az a baj, hogy elmaradnak a járda- és utcafelújítások, de az is, hogy a korábban felújított útszakaszok sem tartanak túl sokáig.

Borostyánkő út az OTP alatt
A rómaiak egyszerre építették a csatornákat és az utcákat
Kiss Tamás

Ugyanakkor ha megnézzük a Romkert vagy a Fő téri OTP alatti római utakat, azok még meglepő épségben vannak.

Így aztán adódott az ötlet: kérdezzünk meg egy szakértőt, hogy tudtak kétezer éve ilyen masszív és tartós utakat építeni.

Sosztarits Ottó régész, az Iseum Savariense szakmai vezetője sietett segítségünkre, aki az említett helyszínek egyikén, a bank üvegpadlója alatt elmagyarázta, hogy

 • mikor készültek az egykori Savaria utcái,
 • milyen technológiával készültek a burkolatok,
 • miben különbözött az akkori szemlélet a maitól,
 • mi az, amit rosszul tudunk a római birodalom útjairól,
 • honnan érkeztek savariai utcakövek,
 • mennyi ideig épültek a város 13-14 kilométernyi köves útjai,
 • mi lett a sorsa Szombathelyen az egykori római utaknak.
 • Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Video