Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hogyan vigyázhatunk kedvenceinkre télen?

Beszéljünk a télről. Mert hóban, fagyban, hidegben is le kell vinni a kutyát.

Idén a megszokottal ellentétben már havat is láthattunk, ráadásul nem is annyira keveset. A hideg viszont nemcsak nekünk lehet kellemetlen, hanem kedvenceinknek is, hiszen ilyenkor sokkal több környezeti hatás éri őket. Erről beszélgettünk dr. Peresztegi Attilával, a Szombathelyi Állatkórház orvosával.

Gondoljunk csak arra, hogy az átlag városi közegben élő állatok nagy részét lakásban tartják és általában naponta kétszer-háromszor viszik le őket úgynevezett egészségügyi sétára. Így nem is annyira meglepő, hogy ebben az időszakban elég rosszul tolerálják a hőmérsékletingadozást. Főleg a rövidszőrűek szoktak fázni, amikor hidegebbre fordul az idő.

A másik dolog, amire oda kell figyelni, hogy amikor megjön a hó és a jég is, akkor ugyebár előszeretettel sózzák az utakat, járdákat és ez a sós lé sajnos irritálhatja kedvencünk lábát. Van olyan kutya, amelyiknél nagyon erősen kimarja a talppárnákat a só. Ilyenkor persze az irritáció miatt az állat elkezdi tisztogatni magát, ami lehet, hogy pillanatnyilag segít, de az állandó nedves közeg az ujjak és a talppárnák között el tudnak szaporodni a gombák, baktériumok, ami gyulladást okozhat.

Garai Antal Atom

„Több lehetőség van ezeknek a megelőzésére, kezdjük talán a legmókásabbal” – mondja az állatorvos. „Vannak azok a bizonyos kis kutyacipők, de lássuk be, azért elég ritkán lehet látni kutyákat ilyenben szaladgálni. Mert nem feltétlenül egy praktikus dolog, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy elviselik a kutyák, és valószínűleg nem is tudják úgy használni, mint ahogyan azt a gazda elképzelte.

Vannak ezenkívül különböző balzsamok és kenőcsök, amik egyfajta bevonatot képeznek a kutyák talpán és ellenállóbbá teszik az állatot az ilyen és ehhez hasonló környezeti behatásokra. Ezeket célszerű a sétáltatás előtt használni, amikor pedig hazaértünk, akkor ajánlott egy alapos lábtisztítás: vagyis langyos vízzel lemosni és szárazra törölni a lábakat – tanácsolja.

A másik dolog, amit a téli időszakkal kapcsolatban el lehet mondani, hogy nagyon sok gazda panaszkodik arra, hogy hullik a kedvence szőre. És nem arról a megszokott, szezonális szőrhullásról van szó, ami évente kétszer, a tavaszi és a téli időszak előtt történik meg. Hanem ez szinte folyamatos, amit a kinti és a benti hőmérsékletváltozás is erősít. Ilyenkor érdemes fésűvel vagy a tapadókorongos kesztyűkkel átfésülni kedvencünket, hogy minél több szőrt eltávolítsunk róla.

A hőmérsékletingadozással kapcsolatban egyébként van egy másik fontos témakör is: a felsőlégúti gyulladásos folyamatok. Mert ha egy lakásban tartott kutyus kiszabadul és nagy hirtelen elkezd szaladgálni, akkor erősen kezd lihegni, tehát szájon át fogja venni a levegő nagy részét. Ilyenkor pedig ugyanúgy, mint az embereknél, megfázhat a garat és a mandula.

Ezáltal felsőlégúti gyulladásos tünetegyüttes jöhet létre. Ennek a jele általában egy jó általános állapot mellett erős köhögés, krákogás, néha pedig erős fehér váladékot is öklendeznek vissza. Ez attól van, hogy beduzzad a mandula és folyamatosan irritálja a garat falát. Tehát olyan, mintha a torkán lenne valami és attól próbál megszabadulni – magyarázza.

Mint mondja, egy kicsit talán párhuzamba lehet állítani a tavaszi, őszi időszakban jelentkező „kennelköhögéses” tünetegyüttessel, mert hasonló tüneteket tud előidézni. Annyi a különbség, hogy ez általában nem járványos jellegű, tehát nem tudják egymásnak átadni a kutyák. Egyébként ha súlyosabb esetről van szó, akkor célszerű gyulladáscsökkentőkkel, antibiotikumokkal, illetve nyálkahártya-bevonó készítményekkel kezelni az állatot – tanácsolja az állatorvos.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

(X)