Hogyan vigyázhatunk kedvenceinkre télen?

Beszéljünk a télről. Mert hóban, fagyban, hidegben is le kell vinni a kutyát.

Idén a megszokottal ellentétben már havat is láthattunk, ráadásul nem is annyira keveset. A hideg viszont nemcsak nekünk lehet kellemetlen, hanem kedvenceinknek is, hiszen ilyenkor sokkal több környezeti hatás éri őket. Erről beszélgettünk dr. Peresztegi Attilával, a Szombathelyi Állatkórház orvosával.

Gondoljunk csak arra, hogy az átlag városi közegben élő állatok nagy részét lakásban tartják és általában naponta kétszer-háromszor viszik le őket úgynevezett egészségügyi sétára. Így nem is annyira meglepő, hogy ebben az időszakban elég rosszul tolerálják a hőmérsékletingadozást. Főleg a rövidszőrűek szoktak fázni, amikor hidegebbre fordul az idő.

A másik dolog, amire oda kell figyelni, hogy amikor megjön a hó és a jég is, akkor ugyebár előszeretettel sózzák az utakat, járdákat és ez a sós lé sajnos irritálhatja kedvencünk lábát. Van olyan kutya, amelyiknél nagyon erősen kimarja a talppárnákat a só. Ilyenkor persze az irritáció miatt az állat elkezdi tisztogatni magát, ami lehet, hogy pillanatnyilag segít, de az állandó nedves közeg az ujjak és a talppárnák között el tudnak szaporodni a gombák, baktériumok, ami gyulladást okozhat.

Garai Antal Atom

„Több lehetőség van ezeknek a megelőzésére, kezdjük talán a legmókásabbal” – mondja az állatorvos. „Vannak azok a bizonyos kis kutyacipők, de lássuk be, azért elég ritkán lehet látni kutyákat ilyenben szaladgálni. Mert nem feltétlenül egy praktikus dolog, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy elviselik a kutyák, és valószínűleg nem is tudják úgy használni, mint ahogyan azt a gazda elképzelte.

Vannak ezenkívül különböző balzsamok és kenőcsök, amik egyfajta bevonatot képeznek a kutyák talpán és ellenállóbbá teszik az állatot az ilyen és ehhez hasonló környezeti behatásokra. Ezeket célszerű a sétáltatás előtt használni, amikor pedig hazaértünk, akkor ajánlott egy alapos lábtisztítás: vagyis langyos vízzel lemosni és szárazra törölni a lábakat – tanácsolja.

A másik dolog, amit a téli időszakkal kapcsolatban el lehet mondani, hogy nagyon sok gazda panaszkodik arra, hogy hullik a kedvence szőre. És nem arról a megszokott, szezonális szőrhullásról van szó, ami évente kétszer, a tavaszi és a téli időszak előtt történik meg. Hanem ez szinte folyamatos, amit a kinti és a benti hőmérsékletváltozás is erősít. Ilyenkor érdemes fésűvel vagy a tapadókorongos kesztyűkkel átfésülni kedvencünket, hogy minél több szőrt eltávolítsunk róla.

A hőmérsékletingadozással kapcsolatban egyébként van egy másik fontos témakör is: a felsőlégúti gyulladásos folyamatok. Mert ha egy lakásban tartott kutyus kiszabadul és nagy hirtelen elkezd szaladgálni, akkor erősen kezd lihegni, tehát szájon át fogja venni a levegő nagy részét. Ilyenkor pedig ugyanúgy, mint az embereknél, megfázhat a garat és a mandula.

Ezáltal felsőlégúti gyulladásos tünetegyüttes jöhet létre. Ennek a jele általában egy jó általános állapot mellett erős köhögés, krákogás, néha pedig erős fehér váladékot is öklendeznek vissza. Ez attól van, hogy beduzzad a mandula és folyamatosan irritálja a garat falát. Tehát olyan, mintha a torkán lenne valami és attól próbál megszabadulni – magyarázza.

Mint mondja, egy kicsit talán párhuzamba lehet állítani a tavaszi, őszi időszakban jelentkező „kennelköhögéses” tünetegyüttessel, mert hasonló tüneteket tud előidézni. Annyi a különbség, hogy ez általában nem járványos jellegű, tehát nem tudják egymásnak átadni a kutyák. Egyébként ha súlyosabb esetről van szó, akkor célszerű gyulladáscsökkentőkkel, antibiotikumokkal, illetve nyálkahártya-bevonó készítményekkel kezelni az állatot – tanácsolja az állatorvos.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

(X)