Frissítve: Hömpölyög a víz Körmenden - a 285 milliós uniós pénzből csatornázásra már nem futja, fitneszkertre igen?

A körmendi Dózsa György utca és Rákóczi utca közötti lakóterületen a pincék, a garázsok és az autók beáztak, a csatornából dől ki a víz - videón is megnézheti! Közben megjött az önkormányzat válasza is.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy Körmenden egy uniós pályázatból felújítás alatt álló lakóövezetben, a mai felhőszakadás után hömpölyög a víz. A lakótelepet övező térségben épp felújítás zajlik. A csatornázásra nem jut pénz - másra igen.

285 millió forintból víz alatt a lakótelep környéke Körmenden
Olvasó

Egy biztos: Körmend a "TOP-2.1.2-15 Zöld város kialakítása" című pályázatban100 százalékos, vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelynek összege 285 millió forint volt.

A projekt célja a

körmendi Dózsa György utca és Rákóczi utca közötti lakóterület zöldterületi rehabilitációja.

Csakhogy informátorunk beszélt a kivitelezőkkel, akik személyesen is megerősítették a hírt, miszerint pont vízelvezetésre nem maradt a fejlesztési pénzből, erre már nem futja a 285 millióból.

Lesz viszont kutyafuttató és fitneszkert.

285 millió forintból víz alatt a lakótelep környéke Körmenden
Olvasó

- Már korábban is előfordult, hogy fél méteres víz állt az utcában, de a felújítások és az építkezések miatt most még rosszabb a helyzet. A pincék, garázsok, autók beáztak, a csatornából dől ki a víz. A lakóövezet megközelíthetetlen. "Szép munka volt fiúk, a kutyafuttató és a fitneszkert helyett inkább a csatornázást csinálnák meg a 285 millió forintból!" - mondja olvasónk.

285 millió forintból víz alatt a lakótelep környéke Körmenden
Olvasó

Itt nézheti meg a mai felhőszakadás után készült helyszíni videót

Közben megkaptuk az önkormányzat válaszát is

A problémát jeleztük a körmendi önkormányzatnak, közben a választ is megkaptuk (keretben változatlanul közreadjuk) kérdéseinkre. Ahogy írják, az érintett területen a csatornahálózat kiépített, a vízelvezetés megoldott. A korábbi évtizedekben soha nem volt tapasztalható ilyen mértékű probléma. A mostani esőzés után a hömpölygő ár annak volt köszönhető, hogy az eső bemosta a csatornákba az építési törmeléket, eltömítve a hálózatot. Annak kitisztítását és átmosását az önkormányzat hamarosan elvégzi. Másrészt a csatornák felújítása soha nem képezte részét a pályázati anyagnak, így az nem azért nem valósul meg, mert: „erre már nem futja a 285 millióból”.

Körmend Város Önkormányzatának vezetése a péntek délutáni vihart követően maga is észlelte a cikkben leírt állapotokat, mely a kora esti órákra normalizálódott az érintett területen. Az esetet rövid időn belül megvizsgáltuk, és felvettük a kapcsolatot a projekt kivitelezőjével. Mivel az érintett terület jelen pillanatban is építési terület, ahol hetek óta munkavégzés folyik, ezért az itt tapasztalható pillanatnyi terepviszonyok közel sem megfelelőek csapadékvíz elvezetés szempontjából. Mindezek mellett pedig olyan jelentős mennyiségű csapadék esett le nagyon rövid időn belül, melynek elvezetése bármely csatornahálózatának komoly problémát jelentett volna.

Mivel az eső bemosta a csatornákba az építési törmeléket, eltömítve a hálózatot, így annak kitisztítását és átmosását az önkormányzat rövid időn belül elvégzi.

Az érintett területen egyébként a csatornahálózat kiépített, a vízelvezetés megoldott.

A korábbi évtizedekben soha nem volt tapasztalható ilyen mértékű vízelvezetési probléma. A „Zöld Város Projekthez” kapcsolódóan elmondható, hogy annak tartalma a területen élőkkel történt egyeztetést követően, a lakók kérései és észrevételei alapján került kialakításra. Az építkezés befejeztével egy olyan zöld területtel gazdagodik Körmend városa, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára kellemes és hasznos időtöltési lehetőséget. A csatornák felújítása egyébként soha nem képezte részét a pályázati anyagnak, így az nem azért nem valósul meg, mert idézem Önöket: „erre már nem futja a 285 millióból”.

Ilyen információt egyébként tudomásom szerint egyetlen a kivitelezésben részt vevő személy sem adott az ott élőknek. Így ezen értesüléseik bizonyára tévesek. Körmend Város Önkormányzata a lehető legrövidebb időn belül megteszi a szükséges lépéseket, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló probléma. Biztosak vagyunk abban, hogy a kivitelezés lezárultával normalizálódni fog a helyzet az érintett területen is. Addig is kérjük az itt élők türelmét és megértését! Köszönjük a lakosság jelzését, egyúttal pedig kérjük őket, hogy amennyiben bármilyen problémájuk, észrevételük van, forduljanak bizalommal Körmend Város Önkormányzatához!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet