Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Horváth Leon, egy zalaegerszegi fiatal, Orbánon kéri számon a bicikliversenyre költött pénzt

Abszurdnak és felháborítónak tartja Horváth Leon, aki korábban állami gondozott volt és a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumba járt, hogy a kormány inkább bicikliversenyre költi a szociális és gyermekvédelmi dolgozók bérpótlékára szánt 90 millió forintot.

Horváth Leon, aki tavaly pert nyert a gyámhivatal szabálytalan működése miatt, most levelet írt Orbán Viktornak. Arra kéri, hogy értse meg, ennyire nem lehet fontos a sport, és személyesen is elmondaná neki, mi a baj a gyermekvédelemmel.

Több mint 90 millió forintot csoportosított át a kormány a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak pótlékára szánt összegből a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny megrendezésére. Az erről szóló kormányhatározat még júliusban jelent meg a Magyar Közlönyben, de abban még csak sporttámogatásról volt szó, végül augusztusban írta meg a Magyar Nemzet , hogy a pénzt inkább bicikliversenyre költik.

Az eset felháborította Horváth Leont, az egykori állami gondozott fiatalt, aki évekig pereskedett a gyámhivatallal, mert jogtalanul dugták speciális otthonba. A bíróság végül neki adott igazat: az ügyről részletesen ebben és ebben a korábbi cikkekben olvashat.

Horváth Leon
Abcúg/Magócsi Márton

Leon most az Abcúgnak elküldött, Orbán Viktornak címzett levelében azt írja, abszurdnak tartja a 90 milliós átcsoportosítást. “Tudjuk, hogy a gyermekotthonok dolgozói veszélyesen kevesen vannak, és sok esetben a szakképzettségük sem megfelelő. Az ő béremelésükre szánt összeget képes átcsoportosítani holmi versenypálya megépítésére? Értem én, hogy a sport fontos, de ennyire?”

“Jól tudom, milyen az, ha egy hozzá nem értőt vonnak be a gyermekvédelmi munkába. Társaim és magam is tapasztaltam, amikor egy közmunkás egy pár hónapos tanfolyam elvégzése után felügyelhetett ránk, és nem telt el olyan sok idő, hogy megérezzük ennek a hátrányát” – írja. A tizenkilenc éves fiú a levélben beszámol a bírósági ügyéről is, és reméli, hogy a miniszerelnök apaként képes lesz átérezni a helyzet súlyosságát. Ezért is szeretne személyesen beszélni vele a gyermekvédelem helyzetéről és arról, hogy mit tehetne a kormány a pénzek elvonása helyett. “Tegyen eleget ezen kérésemnek, és ne rázzon le, ne irányítson át még vagy százhúsz emberhez” – írja.

Leont tavaly, a bírósági ügy kirobbanása után egyszer már fogadták az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi), ahol meghallgatták a gyermekvédelmi rendszerrel kapcsolatos felvetéseit. A találkozó után az Abcúgnak azt mondta , bár “mindenki nagyon kedves és mosolygós” volt vele, semmire sem kapott érdemi választ, még csak le sem jegyzetelték, amit mondott.

A kormány szerint az átcsoportosítás nem jelent elvonást

Abcúg/Magócsi Márton
Az Emmi augusztusban a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésére azt írta, “a Tour de Hongrie nemzeti kerékpáros-körverseny évenkénti megrendezése és hosszú távú fejlődése biztosítása érdekében” vonták el a pénzt a bérpótlékra szánt összegből. Bár a kormányhatározatban (12. oldal) is “átcsoportosítás” szerepel, az Emmi augusztusi közleményében azt írta, ez nem jelent elvonást a dolgozóktól.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra