Hosztesz gyújtogatott a szombathelyi szupermarketben

Újabb, szürreális részletek a tegnapi tűzről.

Arról, hogy nem műszaki hiba, vagy véletlen okozta a tüzet a szupermarketben, tegnap számoltunk be Tűz volt egy szombathelyi bevásárlóközpontban 2022. July 09. 17:29 , most pedig újabb részleteket is közlünk az elgondolkodtató esetről.

A 17 éves lány az első napját töltötte az áruházban diákmunkásként. Az általa gyújtott tüzet megpróbálta eloltani, sikertelenül. A rendőrök az áruház előtt találták meg. A tűz miatt ki kellett üríteni a szupermarketet Szombathely Olad városrészén. A dolgozóknak köszönhetően a tűz nem terjedt át a papír-írószer részlegre és az áruház többi részére. Az esetnek több szürreális részlete van.

Szombaton délután dolgozók figyeltek fel az álmennyezet alatt gomolygó fehér füstre. Először azt gondolták, hogy valamelyik világítótest hibásodott meg, ezért elindultak megnézni, hol lehet a hiba. Ekkor vették észre, hogy az áruház belváros felőli részén kb. fejmagasságba kihelyezett cirokseprűk izzanak, égnek, sűrű füsttel.

Távozó tűzoltóautók
TM/Nyugat.hu

Az egyik férfi dolgozó nem sokat gondolkodott, lekapta az égő tárgyakat a polcrendszerről és kiszaladt velük az áruházból, majd ledobta a seprűket a rakodóterületen, ahol vízzel eloltották azokat a tűzoltók kiérkezéséig. Közben más dolgozók további égő tárgyakat kerestek és megkezdték az áruház kiürítését. Ekkor még senki nem gondolt arra, hogy gyújtogatás történt.

Tűz egy bevásárlóközpontban - kipróbálta a nő, éghető-e a cirokseprű
TM/Nyugat.hu

Egyik olvasónk az áruházban vásárolt az esetkor.

-Nem szólt tűzjelző, hanem egy férfi szaladt oda hozzám és ellentmondást nem tűrő hangon közölte, hogy azonnal hagyjam el az áruházat, mert tűz van. Akkor már lehetett érezni a füst szagát, nem gondolkodtam, mentem kifelé. Azt hallottam, hogy valaki veszekedett egy nővel, mert a vevő előbb ki akarta fizetni a kosarában lévő dolgokat, mert neki nincs ideje ilyen hülyeségekre, mint a tűzriadó. Én magát a tüzet nem láttam – írta a férfi.

A diáklány talán fel sem fogta, mivel játszott
TM/Nyugat.hu

Úgy tudjuk, hogy a tűzoltóknak már nem kellett oltaniuk, ők átszellőztették az épületet, illetve hőkamerával vizsgálták át az érintett részleget. Mentőautó is érkezett, de senkit sem kellett megvizsgálni, vagy kórházba szállítani.

Nem vásárló, hanem bűnügyi helyszínelő tart a szupermarketbe Szombathelyen
TM/Nyugat.hu
Kamera buktatta le a gyújtogatót

Az áruház – ahogyan a bevásárlóközpontok nagy része Magyarországon – kamerás megfigyelőrendszerrel rendelkezik. Természetesen visszanézték, hogyan keletkezett a tűz és ekkor jött a meglepetés.

A felvételen ugyanis tisztán kivehető, hogy egy fiatalkorú lány ügyeskedett a seprűknél. Egy öngyújtóval tesztelte, hogy a cirokseprű éghető-e. Valószínűleg a gyújtóeszköz is az áruházból származott.

A biztonsági kamera rögzítette a gyújtogatást, a diáklányt a szupermarket előtt találták a rendőrök
TM/Nyugat.hu

A seprű úgy reagált a tűzre, ahogyan azt a legtöbben elvárnák tőle, meggyulladt. Információnk szerint a lánynak ezt biztosan észlelnie kellett, hiszen felkapott egy porral oltót és ráfújta a seprűkre, majd elsétált és kiment az áruházból.

Meg nem erősített információnk szerint ezután egy másik vásárló is felfedezte az izzó seprűket, de mint ha ez teljesen hétköznapi lenne, felvett egy másik porral oltót, lefújta vele az izzó részt, majd folytatta a vásárlást anélkül, hogy erről szólt volna az áruház dolgozóinak.

Rendőrautók a bezárt szupermarket előtt, Szombathelyen
TM/Nyugat.hu

A tűz okozójáról megtudtuk, hogy első napját töltötte diákmunkásként az áruházban, hoszteszként. Egy terméket hirdetett. Meg nem erősített információnk szerint a lány nagyon jó tanuló és egyáltalán nem harsány, vagy feltűnést kereső.

Úgy tudjuk, hogy akkor is az áruház előtt beszélgetett, amikor a rendőrök odamentek hozzá, hogy kövesse őket a szupermarketbe. Ezután hosszú időt töltött bent a rendőrökkel. Közben megérkezett a láthatóan rémült, feldúlt édesanyja is, akit az áruház dolgozói beengedtek a lezárt épületbe.

Hoszteszként az első munkanapja volt a diáklánynak a szupermarketben
TM/Nyugat.hu

Időközben bűnügyi helyszínelők is érkeztek. A lányt végül beültették egy rendőrautóba, az édesanyját egy másik járőrkocsiba és elhajtottak velük a Szombathelyi Rendőrkapitányság felé.

A rendőrség az RTL Klub megkeresésére közölte, hogy a 17 éves lányt garázdasággal gyanúsítják.

Megértéssel fogadták a vásárlók az áruház bezárását

Szombaton délután sokan érkeztek az oladi szupermarkethez vásárolni. Többségük megértéssel fogadta, hogy tűzeset miatt zárva van az áruház. Azonban többen kifejezték markáns véleményüket azzal kapcsolatban, hogy gyújtogatás okozta a tüzet. A legvisszafogottabb elgondolás szerint az elkövető felé ki kell számlázni a kárt, beleértve az áruház kieső forgalmát és a tűzoltók, mentők, rendőrség vonulásának költségét, hogy a tűz gyújtója átérezze a tette súlyát.

Sok vásárló a bejáratnál tudta meg, hogy kényszerből bezárt az áruház
TM/Nyugat.hu
Többen megkérdőjelezték a seprűgyújtó  szellemi épségét. Néhány perces tétlenkedés ugyanis a tűz elterjedéséhez, legrosszabb esetben az áruház leégéséhez vezetett volna. Mindez egy városrész szélén, benzinkút szomszédságában.  (Ezért is fontos, hogy a szupermarket munkatársai nem várták tétlenül a tűzoltók kiérkezését.) Kihívás, vagy hirtelen ötlet?

A tűzgyújtás okáról nincs információnk, azt sem tudjuk, hogy a lány rögzítette-e pl. mobiltelefonjával a bizarr tettet. Ebben az esetben ugyanis felmerülhet, hogy valamilyen szélsőséges kihívást akart teljesíteni. (Csak néhány példa: vágj földhöz egy tejesflakont egy áruházban, feküdj be a mélyhűtőrekeszbe a húsok közé, törd be a tűzjelző üvegét és aktiváld a rendszert stb.) Jellemző, hogy ami néhány éve még feltűnést keltett, az ma már nem éri el a fiatalok ingerküszöbét, ezért egyre extrább dolgokat találnak ki a figyelem felkeltésére. De hangsúlyozzuk: nem tudjuk, hogy ennél az esetnél játszott-e bármilyen szerepet valamilyen internetes trend, kihívás?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló