Hamis indokokkal zárták ki a szombathelyi városi cégeket a hulladékgazdálkodásból?

A tét évi 300 milliós veszteség a szombathelyi önkormányzati vagyongazdálkodónál, és van egy új, hárommilliárdos hulladékválogató üzem, ami másfél éve üresen áll.

Miután kiderült, hogy Vas megye nagy részének hulladékgazdálkodási jogát egy soproni önkormányzati cég kapta meg Átverték a szombathelyi hulladékgazdálkodó céget? 2017. February 01. 14:38 , kíváncsiak voltunk a döntés okaira. Ugyanis az, hogy a SZOVA (a szombathelyi önkormányzati vagyongazdálkodási cég) és a Szomhull (szombathelyi hulladékgazdálkodási cég) a korábbi 44 település helyett csak hét településről szállítja el a háztartási hulladékot, évente 300 milliós veszteséget jelent a SZOVA-nak.

Nagy bajban lenne a SZOVA és a város is

Annak a SZOVA-nak, ahol nemrég hosszú évekre szóló, szigorú programot dolgoztak ki a többmilliárdos kötvény visszafizetésére, fejlesztésekre, beruházásokra. Ha le kell nyelnie a cégnek ezt az évi 300 milliós veszteséget, azt jelenti, hogy borul ez a program. Mi egyébként már tavaly júniusban megírtuk Százmilliókba kerülhet Szombathelynek és nekünk a hulladékszállítás központosítása 2016. June 10. 14:03 , hogy a hulladékszállítás állami központosítása százmilliókba kerülhet a városnak és közvetve a lakosságnak.

A másfél éve átadott hulladékválogató
Mészáros Zsolt

Feltettük hát a kérdést az állami hulladékgazdálkodónak, a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-nek, hogy miért vették el a Szomhulltól a 37 vasi települést, és van-e esélye, hogy azt visszakapja, vagy legalább annak, hogy a SZOVA alvállalkozóként ellássa a szolgáltatást ezeken a területeken.

A szó szerinti választ cikkünk alatt olvashatják, ezek a legfontosabb megállapításai:

 • Az egész ügy oka a rezsicsökkentés
 • Egységesíteni és racionalizálni akarnak
 • Még több hulladékgazdálkodó cég összeolvadása, megszűnése várható
 • Regionális hulladékgazdálkodók lesznek
 • A Szomhull nem működött együtt az állami céggel
 • A Szomhull sok településen felmondta a szolgáltatást
 • Nem helyezték üzembe az egy éve elkészült szelektív hulladékválogatót
 • A Szomhull nem vezette be a háznál történő szelektív gyűjtést
 • Az, hogy a Szomhull Nonprofit Kft. lehet-e ismét meghatározó közszolgáltatója a megyének, nem az NHKV Zrt-től függ
 • Két pontot kiemeltünk, ezek ugyanis megfogható dolgok, és ha valóban igazak, nem sokat lehet tenni. Megkérdeztük hát a SZOVA-t és a Szomhullt is. A két állításra itt a válaszuk, a teljes közlemény szintén alul olvasható:

 • A szelektív hulladékválogató a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás tulajdona. Üzembe helyezése is a társulás feladata
 • A házhoz menő szelektív zsákos gyűjtést az összes vidéki településünkön bevezettük még 2014-ben (azokon is, ahol már nem a SZOMHULL Kft. végzi a hulladékszállítást), 2015-ben pedig Szombathely város egész területére kiterjesztettük a családi házas övezetekben.
 • Az említett hulladékválogatót tényleg átadták 2015 augusztusában Hárommilliárd forintba került a hulladékválogató, de egyelőre még nem működik 2015. August 24. 19:09 . Hárommilliárdba került, 2011-ben indult az építkezés az Európai Unió támogatásával. A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás akkori elnöke Marton Zsolt, akkori alpolgármester volt, a 2015-ös átadáskor pedig Illés Károly jelenlegi alpolgármester.

  A másfél éve átadott hulladékválogató
  Mészáros Zsolt

  Illés az átadáson azt mondta, több jogszabályi változás miatt nem üzemelhet a hulladékválogató, az ügy tisztázását 2015 végére ígérte.

  Valaki elviszi majd a balhét

  Az NHKV két, megfogható indoka közül az egyik megdőlt tehát, a másik pedig nem a szombathelyi önkormányzati cégek felelőssége, hanem a jogalkotóké és a hulladékgazdálkodási társulásé. De úgy néz ki, a SZOVA-nak és a Szomhullnak kell elvinnie a balhét, ha a tárgyalásom nem lesznek sikeresek.

  A másfél éve átadott hulladékválogató
  Mészáros Zsolt

  Információink szerint március első napjaiban lesz újabb egyeztetés az NHKV, a megye nagy részén a jelenlegi közszolgáltató, a STKE Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., a SZOVA, a Szomhull és a szombathelyi önkormányzat részvételével. Ha igaz, arra van esély, hogy a SZOVA a soproni cég alvállalkozójaként dolgozzon, a jelen állás szerint a Szomhullnak marad a mostani hét település, közte Szombathely. De március 31-ig minden eldől.


  Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szó szerinti válasza

  A Kormány a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás rendszerének átalakításával célul tűzte ki egy egységes, nullszaldós ,nonprofit közszolgáltatás kialakítását, tekintettel arra, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás jelenlegi rendszere szolgáltatási területenként számos tekintetben (pl. közszolgáltatási díjak mértéke, a szolgáltatás műszaki tartalma, üzemeltetési mutatói stb.) jelentős eltérést mutat. Az átalakítás az egységesítésen, optimalizáláson felül biztosítani kívánja, hogy a közszolgáltatásért fizetendő lakossági díjak ne növekedjenek.

  További fontos cél az európai uniós forrásból megvalósult fejlesztések hatékony üzemeltetése, és a hiányzó kapacitások KEHOP forrásból történő mielőbbi kiépítése. Mindezekkel összhangban az Európai Unió által és az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben (OHKT) megfogalmazott, meghatározott visszagyűjtési, hasznosítási kötelezettségek 2020-ig történő teljesítése is közös, megoldandó feladat.

  A hulladékról szóló törvény és végrehajtási rendeleteiben előírtak alapján a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (a továbbiakban: Koordináló szerv) 2016. október 1-jei határidővel intézkedési tervet kért a közszolgáltatóktól az OHKT-nak való előírások teljesítéséről, melynek alapján 108 közszolgáltató kapott megfelelőségi véleményt, melyeket 2017. március 31-ig felülvizsgálunk.

  A Koordináló szerv 2016. november végén szakmai fórumokon és honlapján is közzétette ajánlását a hulladékgazdálkodási régiók területi kialakítására tekintettel. Azóta folyamatos egyeztetés zajlik a közszolgáltatók, önkormányzatotok és a társulások vezetőivel a KEHOP forrásból történő fejlesztések pontos műszaki tartalmának meghatározása, a már megvalósult fejlesztések hatékony működtetése és a közszolgáltatási határok, régiók pontos meghatározása érdekében.

  A többségében önkormányzati, állami többségi tulajdonú közszolgáltatók száma a tulajdonosi döntéseknek megfelelően folyamatosan csökken, több régióban gyakorlatilag már a regionális közszolgáltató végzi majd minden településen a közszolgáltatást, illetve további beolvadások, egyesülések is várhatóak 2017. március 31-ig.

  Ezzel egyidőben folyik az önkormányzati társulások átalakítása is, a társuláshoz nem csatlakozott települések társulásokhoz való csatlakozása, új társulások létrehozása a fejlesztési források hatékony felhasználása érdekében. Tekintettel arra, hogy az önkormányzatok szabadon élhetnek önrendelkezési jogaikkal, szabadon dönthetnek arról, hogy tagjai kívánnak-e lenni egy-egy társulásnak, ezért a Koordináló szerv iránymutatással, szakmai javaslatokkal továbbra is segítséget nyújt az önkormányzatok/társulások számára, hogy mielőbb az egész országban egységes műszaki tartalommal bíró, hatékony közszolgáltatási rendszer alakulhasson ki.

  A kérdésére konkrétan válaszolva a döntésnek több oka volt, amely során a Szomhull Nonprofit Kft. 8 településen maradt közszolgáltató:

  - A régiós integráción belül a működési struktúrát a közszolgáltatási rendszer helyi adottságai adják.

  - Szomhull Kft. 2016. év végén felmondta közel 20 településen a közszolgáltatást.

  - Nyugat-magyar Társulásnak az önkormányzatok nem adták át a közszolgáltató kiválasztási jogát.

  - Közel egy éve nem lett üzembe helyezve a megépült szelektív hulladékválogató, az elkülönített házhoz menő gyűjtés a teljes régióban nem került elindításra, jelenleg IH vizsgálja a szabálytalansági eljárás indításának szükségességét.

  A kérdés, amely szerint a Szomhull Nonprofit Kft. lehet-e ismét meghatározó közszolgáltatója a megyének, nem az NHKV Zrt.-től függ. Kérjük ezzel a kérdéssel Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának megfelelő, hatáskörrel rendelkező szervének vezetőjét, illetőleg a Szomhull Nonprofit Kft-t szíveskedjen megkeresni.

  Üdvözlettel:
  Csizmadia Tamás


  A SZOVA és a Szomhull közleménye

  A sajtóból értesültünk a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. által megfogalmazott, a SZOMHULL Nonprofit Kft-t ért kritikákról. Az NHKV Zrt-vel folytatott egyeztetések során korábban nem merültek fel a most kifogásolt ügyek.

  A SZOMHULL Kft. és alvállalalkozója, a SZOVA Zrt. értetlenül áll mindkét panasz előtt, hiszen

  1. a szelektív hulladékválogató a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás tulajdona. Üzembe helyezése is a társulás feladata.

  2. A házhoz menő szelektív zsákos gyűjtést az összes vidéki településünkön bevezettük még 2014-ben (azokon is, ahol már nem a SZOMHULL Kft. végzi a hulladékszállítást), 2015-ben pedig Szombathely város egész területére kiterjesztettük a családi házas övezetekben. A szóban forgó szolgáltatással kapcsolatos információkról (körzetek, gyűjtési időpontok) folyamatosan tájékoztatjuk ügyfeleinket a www.szomhull.hu weboldalon.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet