Kidobott akkumulátor miatt gyulladt ki a szombathelyi hulladéklerakó

Az Erdei Iskola úti hulladéklerakóban május 3-án, kedden keletkezett a tűz.

"A leföldelt akkumulátorok felrobbanhatnak, tüzet okozhatnak, amint történt ez a telepünkön a május 3-án - írta csütörtöki közleményében a SZOVA.

Szombathelyen, az Erdei Iskola úti hulladéklerakóban május 3-án, kedden keletkezett tűz Hulladéklerakóban keletkezett tűz Szombathely határában May 03. 20:11 , a fekete füstfelhőt a szomszéd településekről is lehetett látni.

Mintegy száz négyzetméteren égett az egyik hulladékrakás teteje, a tüzet a szombathelyi és sárvári hivatásos, valamint szombathelyi és jáki önkéntes tűzoltók oltották el.

A fekete füstfelhő messziről látszott
TM/Nyugat.hu

A SZOVA a közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy az e-hulladék nagy része veszélyes hulladéknak számít, a kommunális gyűjtőedényekbe tilos ilyeneket dobni. Az akkumulátorok kigyulladhatnak, felrobbanhatnak, a készülékekben található veszélyes anyagok pedig komoly környezeti problémákat jelenthetnek.

Kiemelik, hogy a szombathelyiek díjmentesen leadhatják az e-hulladékot a Körmendi úti hulladékudvarban Mi a fenét tudunk csinálni a veszélyes hulladékkal, ha egy Vas megyei faluban lakunk? 2020. February 28. 08:45 , a Szova egyébként évente szervez elektronikai hulladékgyűjtést, amikor a város különböző pontjain konténereket helyeznek ki elektronikai hulladék számára.

A SZOVA közleménye

A kommunális hulladékba dobott elektronikai és veszélyes hulladékok miatt keletkezett tűz az Erdei iskola úti Hulladéklerakón.

2022. május 3-án délután kigyulladt és mintegy 100 m2-en égett a szombathelyi Hulladéklerakó telep. A tüzet szerencsére hamar sikerült megfékezni, a lángokat a szombathelyi hivatásos és önkéntes, a sárvári, illetve a jáki tűzoltók oltották el.

Az e-hulladék (a telefonok, tabletek, elektromos szakállnyírók is) nagy része veszélyes hulladéknak számít, a kommunális gyűjtőedényekbe TILOS ilyet dobni. Ennek egyik oka az, hogy a leföldelt akkumulátorok felrobbanhatnak, tüzet okozhatnak, amint történt ez a telepünkön a május 3-án. A másik pedig az, hogy a készülékekben található veszélyes anyagok (pl. ólom, higany, dioxin) komoly környezeti problémákat jelenthetnek.

Az egyértelmű szabályozás és tiltás hatására sajnos folyamatosan tapasztaljuk, hogy az ügyfelek felelőtlen módon a kommunális gyűjtőkbe helyezik az elektronikai hulladékot, valamint egyéb veszélyes hulladékokat is (pl. olajos flakonok, rongyok).

A keddi tűzeset apropóján ismét nyomatékosan felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy az elektromos berendezések hulladékait, valamint a veszélyes hulladékokat nem szabad kommunális hulladékként kidobni, hanem szelektíven kell gyűjteni őket, hogy azok újrahasznosításra, ártalmatlanításra kerülhessenek, megelőzve így a környezeti károkozást.

Lakossági ügyfeleinktől díjmentesen átvesszük az e-hulladékot a Körmendi úti Hulladékudvarban, valamint évente elektronikai hulladékgyűjtést szervezünk, amelynek során a város különböző pontjain konténerek kerülnek kihelyezésre az elektronikai hulladék számára. Készülékcsere esetén pedig abban a boltban, ahol új eszközt vásárolunk, jó eséllyel átveszik a régit.

Ami pedig a fáradt olajat és a használt sütőolajat illeti, háztartási mennyiségben lehetőség van a leadásukra a Hulladékudvarban.

SZOVA Zrt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Mi a fenét tudunk csinálni a veszélyes hulladékkal, ha egy Vas megyei faluban lakunk?

A válasz nem olyan bonyolult, csak éppen nem nagyon reklámozzák.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló