Vasi sírrabló árul katonai felszerelést a Vaterán

Olvasónk hívta fel a figyelmet egy adásvétellel zárult netes aukcióra, ahol a Vas megyei eladó nem rejti véka alá, hogy egy katona kiásott holttestén találta az eladásra kínált tárgyat, Szombathely határában.

Sírgyalázás, katonasír kifosztása, kegyeletsértés. Csak néhány kiemelt kifejezés Olvasónk, Cseh Balázs leveléből. Kíváncsian kattintottunk az általa küldött linkre és nem akartunk hinni a szemünknek. Olvasónk nem túlzott.

December 13-án töltötte fel a Vas megyei Ikerváron élő eladó a "TÁBORI BIZTONSÁG szolgálati jelvény-ez eredeti!!" elnevezésű tárgyat a Vatera aukciós portálra 20 ezer forintos kikiáltási áron. Öt nap múlva a licit sikeresen befejeződött, a tárgy eredetével tisztában lévő vásárló 31.011 forintért lehetett boldog tulajdonosa egy Szombathely melletti jeltelen sírból kiásott, nagy méretű katonai jelvénynek, amire összesen négyen licitáltak.

Internetes aukción kelt el az ismeretlen halott katona jelvénye
Internetes aukción kelt el az ismeretlen halott katona jelvénye
Vatera

És honnan vettük, hogy a jelvény egy jeltelen sírból származik? Maga az eladó árulta el, már a leírásban, majd később kérdésekre válaszolva. A termékleírásban az alábbi információt találhatjuk:

A képen látható állapotban eredetiségére örök garancia. További tisztításra, restaurálásra vár,de ez igazi harctéri darab. Egyenesen a viselője adta nekem, pedig 66 éve lógott a nyakában. Kérdésre válaszolok

Internetes aukción kelt el a halott katona jelvénye
Internetes aukción kelt el a halott katona jelvénye
Vatera

A kissé morbid leírásból kimaradt ugyan, hogy a jelvény viselője nem volt cselekvőképes állapotban, de aki tud olvasni a sorok között azonnal érthette, hogy egy 1945-ben meghalt katona nyakából sikerült leakasztani a jelvényt. Arra is választ kaphattunk, hogyan talált rá a jelvényre (és vele a feltehetően magyar katona holttestére) az eladó.

Az egyik felhasználó kérdésére válaszolva az eladó az alábbiakat írta:

Szép az igaz és ennek van múltja.A viselője 1945 márciusa körül esett el Szombathely mellett. Tegyen rá egy licitet és ha másnak nem kell akkor az öné.

Internetes aukción kelt el a halott katona jelvénye
Internetes aukción kelt el a halott katona jelvénye
Vatera

Mások arra kérdeztek rá, esetleg talált-e mást is az eladó? A kérdésfeltevésből látszik, a kérdező tisztában van vele, hogy ásás során került elő a jelvény.

A válasz pedig minden kétséget eloszlat a sírgyalázással és a sír kifosztásával kapcsolatban:

Csak apróságok, de az is fönt van " WW2 ásott egyveleg" Egyszerű felszíni találatnak indult és amikor kiderült,hogy ott a tulajdonos is nem bolygattam tovább.

Az álló katona nyakában hasonló jelvény látható, mint a cikkünkben szereplő lopott jelvény
Az álló katona nyakában hasonló jelvény látható, mint a cikkünkben szereplő lopott jelvény
Internet

Olvasatunkban ez azt jelenti, hogy az eladó összeszedett mindent, amit pénzzé lehet tenni, majd a csontvázat jobb esetben visszaföldelte és ott hagyta. Csakhogy a csontváz 65 éve egy család eltűnt hozzátartozóját jelenti. Jobb esetben "csak" valakinek a gyereke, rosszabb esetben valakinek az édesapja, férje esett el Szombathely mellett, akiről azóta semmit nem tudhattak.

Cseh Balázs (balra) komolyan veszi a történelem hiteles bemutatását
Cseh Balázs (balra) komolyan veszi a történelem hiteles bemutatását
Internet

Több, mint tizenkét éve foglalkozom magyar katonai hagyományok ápolásával a Magyar Tartalékosok Szövetségének keretein belül, a II. világháborús magyar katonaelődökre emlékezve, valamint alkalmanként amatőr hadisírgondozóként is tevékenykedem. Úgy gondolom, hogy függetlenül a nemzeti hovatartozástól, bármely náció elesett katonáját megilleti a végtisztesség, nyugodjék akár jelölt, vagy jeltelen sírban. Ez esetben pedig még inkább vérlázító, hogy magyar katonáról beszélünk, hazánk - szűkebb viszonylatban - megyénk területén!

- fejtette ki véleményét Cseh Balázs, akivel már számos hagyományőrző rendezvényen találkozhattunk a megyében.


Az aukció linkjét cikkünk megjelenése előtt eljuttattuk a rendőrségre. Az esetre visszatérünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló