Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem a Czeglédy-féle Humán Operator Zrt. sértett törvényt, hanem a magyar állam és a NAV - döntött az Európai Unió Bírósága

Az ítélet szerint jogosan volt le adójából 821 millió forintot Czeglédy cége, pedig ez volt a büntetőper egyik alapja is.

Az Európai Unió Bírósága ma délelőtt Luxemburgban hirdetett ítéletet a Humán Operator Zrt., a magyar állam és a NAV között folyó perben. A bíróság kimondta, hogy

a Czeglédy-féle cég 2015-ben jogosan nem fizetett be mintegy 821 millió forintnyi áfát.

Az ítélet azért érdekes igazán, mert Czeglédy Csabát és társait költségvetési csalással, áfacsalással vádolta meg Vádat emelt az ügyészség Czeglédy Csaba és társai ellen 2019. February 04. 09:07 nemrég az ügyészség. A vád szerint 3,25 milliárd forint áfát csaltak el, azaz nem fizettek be.

Ennek egy részéről, a 2015. első hét hónapjára kiszámolt 821 millió áfáról mondta ki most az uniós bíróság, hogy jogosan tagadták meg annak befizetését.

A háttérben egy törvénymódosítás és az uniós jog előírásainak betartása áll. Röviden:

 • 2014. novemberében Kósa Lajos egyéni képviselői indítványt nyújtott be az országgyűléshez az úgynevezett fordított áfa alkalmazásáról.
 • A törvénymódosítás 2015, január 1-jén hatályba is lépett, annak ellenére, hogy az eltért az uniós jog előírásaitól.
 • A magyar állam csak a hatályba lépést követően fordult az Európai Tanácshoz, hogy engedélyezzék az uniós jogtól való eltérést.
 • Az Európai Tanács 2015. december 15-én hozott határozatával engedélyezte a törvénymódosítást, de nem visszamenőlegesen, hanem csak a határozat időpontjától.
 • A Humán Operator Zrt. az uniós jogszabályokra hivatkozva tagadta meg a 821 millió forint áfa befizetését, mivel akkor annak alkalmazását még nem engedélyezte az EU.
 • Az Európai Bíróság ezért adott igazat a Humán Operatornak, és mondta ki, hogy a magyar állam és a NAV sértett törvényt.
 • Megkérdeztük Czeglédy Csabát, hogyan érinti ez a bírósági ítélet az ellene és társai ellen zajló büntetőügyet. Czeglédy azt mondta, hogy másfél évvel ezelőtti letartóztatásakor az ügyész éppen azokat az adóhatósági határozatokat lobogtatta bizonyítékként, amelyekről most az Unió Bírósága kimondta, hogy érvénytelenek. Vagyis, az ítélet komolyan érinti az ügyüket, amiben éppen nemrég történt meg a vádemelés Vádat emelt az ügyészség Czeglédy Csaba és társai ellen 2019. February 04. 09:07 .

  A vádiratot még senki sem ismerheti, hiszen azt még nem adták ki, csak egy közleményben számolt be róla az ügyészség. Lapunk kérésére Czeglédy Csaba elküldte a gyanúsítási okirat részletét, ebben világosan az áll, hogy a Human Operator Zrt.

  jogtalanul helyezte levonásba az áfatartalmakat

  . Az adóhatóság valósnak ítélte a befogadott számlák tartalmát, de törvénytelennek vette az áfa levonását. És ez a dokumentum volt az egyik bizonyíték a másfél évvel ezelőtti letartóztatásoknál.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet