Ezt mondja a gyereknek, ha rákérdez a húsvéti nyuszi eredetére

Ha húsvét, akkor sonka, torma, tojás, és persze nyuszik. De vajon hogy jön egy keresztény ünnephez egy tojást tojó, fészekrakó mutánsemlős, aki csokit hoz ajándékba? Ennek néztünk utána, és még egy csomó nyuszis képet is mutatunk, mert hát a nyuszik cukik.

Egy félrehallás volna az egész oka?

A legismertebb elmélet szerint az egész a 16. századi Németországból ered, és az egész oka egy nyelvi félreértés. Egyes német területeken szívesen ajándékoztak gyöngytyúkot és gyöngytyúk tojásokat az emberek. A gyöngytyúk németül a Haselhuhn, röviden csak Hasel, a nyúl pedig a Hase.

Nagy Zoli

A germán mondavilágnak is köze lehet a dologhoz. Az ősi germán népek úgy tartották, hogy a nyuszik a tavasz keleti istennőjének, Eostra - vagy Oster - hírnökei. A legendák szerint a tavaszi napéjegyenlőség idején Eostra a tiszteletére rendezett ünnepségekre magával vitte egy nyusziját a gyerekek örömére.

http://theconversation.com/the-very-strange-history-of-the-easter-bunny-56690

A kísérő nyuszi a jó gyerekek láttán színes tojásokat rakott le, amik szerte-szét gurultak, így azokat a gyerekeknek kellett megkeresniük.

Nagy Zoli

Egy másik legenda szerint a nyúl eredetileg Eostra egy galambja volt, amit az istennő büntetésből nyúllá változtatott - egy másik verzió szerint viszont Eostra egy megsebzett galambot változtatott nyuszivá, hogy megmentse.

Garai Antal Atom

A két legenda közös pontja, hogy a galambból nyuszivá változtatott lény továbbra is képes volt tojásokat tojni, ami újabb magyarázat a húsvéti nyuszitojásokra.

Nagy Zoli

Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a nyúl szaporasága miatt nagyon régóta termékenység-szimbólum, ahogy a tojás is. A húsvét pedig, mint az egyik legkevertebb ünnepünk megtartotta a korábbi pogány hitvilágból és népi hagyományokból eredő szimbolikáját is.

A fészekrakásnak viszont van tényekkel bizonyítható háttere is, ugyanis egyes mezei nyúlfajták nem üreget ásnak, hanem egy fészekszerű kis építményt hordanak össze maguknak.

És akkor a végén nézzen meg még egy válogatást bolyhos kölyöknyuszikról!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű