30 perc késés után jár visszatérítés a vonatjegy árából

Régi a rendszer, de a ritkán vonatozóknak még új, ezért bemutatjuk, hogyan működik.

Olvasónk IC-vel utazott, amely nem ért be Budapestre időben, és megdöbbent azon, hogy a húsz perces késésnél nem fizették vissza a helyjegy árát. Mivel olvasóinkat szeretjük, ezért csokorba szedtük a szabályokat, annak ellenére, hogy 2010 közepétől, több mint három éve már így van.

Régen 15 perces késés esetén visszakaptuk a helyjegy árát, ha a jeggyel odaballagtunk a jegykiadó ablakhoz. 2010. június 1-je óta a teljes (pót- és helyjegy árával növelt) menetjegy árának egy részét kapják vissza az utasok az alábbiak szerint:

- 30-119 perces késés esetén a jegyek összegének 25 százalékát
- 120 perc feletti késés esetén pedig 50 százalékát

Nem muszáj késés esetén egyből a pénztárhoz sietni
Garai Antal Atom

Természetesen ezt kiterjesztették a bérlettel és hasonló jellegű jegyekkel utazókra is. Kerek számokkal példálózva: ha a vonatjegy 5 ezer forintba kerül és 500 forint a helyjegy, akkor a régi rendszer szerint 15 perces késést követően visszakérhettük az ötszáz forintot. A 2010-es új szabályzat szerint viszont a teljes költség (5500 forint) 25 százaléka jár vissza, azaz 1375 forint (igaz csak harminc perces késéstől számítva).

Igénylőlapot is ki kell tölteni

Nem elég a jeggyel odabaktatni az ügyfélszolgálati ablakhoz, igénylőlapot is ki kell tölteni, de ezt megtehetik bárhol, nem kötelező a vonatról leszállva rögtön rohanni, viszont a jegyeket meg kell őrizni! A visszaigényelt összeget lehet kérni postai úton, banki átutalással, vagy helyben készpénzben. Aki rendszeresen utazik, annak érdemesebb utazási utalványt kérni, száz forintonként felfelé kerekítve számol a társaság, amit utána jegyre válthatunk. A pénz vagy az utalvány két-három hét alatt érkezik meg postai úton.

És persze van, amikor nem számít a késés, ugyanis ha már eleve késésben van a vonat, akkor azzal, hogy felszállunk rá, eleve elfogadjuk a késés tényét. Emellett olvasható egy olyan kitétel is, hogy "a vasúttársaságon kívül álló okok miatti késés". Ez vélhetően időjárási körülményeket vagy balesetet - és ki tudja még mit - rejt magában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet