Idén senki nem lehet bérmálkozó a szombathelyi Oladi Általános Iskolában

Olvasónk szerint teljesen jogtalanul. A plébános viszont mást mond.

„Tegnap délután sorra csörrentek meg az Oladi Általános Iskola azon 8. évfolyamosok szüleinek a telefonjai, akik hittanra járnak és 2023. májusában bérmálkoztak volna. Sándor atya a szülőkkel közölte, hogy 2023. májusában az Oladi Általános Iskolából senki nem lehet bérmálkozó. A döntését azzal indokolta, hogy a gyerekek nem járnak templomba.” – írta néhány nappal ezelőtt egyik felháborodott olvasónk.

A levélből megtudtuk azt is, hogy a plébános döntése miatt a tanulók legkorábban jövő májusban tehetnek csak vizsgát.

„Mit akar ezzel a plébános úr tanítani a gyerekeknek? Az elfogadást és a bűnbocsánatot biztosan nem! A gyerekek többsége, akik a hittant választották az etika helyett, már óvodában is hittanra jártak. Sokan 7 és fél évig kitűnőek voltak. Talán nem volt ott mindenki minden szentmisén, és sokan nem mentek el az első bérmálási felkészítőre sem, de még csak annak az esélyét sem adja meg, hogy bérmálási vizsgát tegyenek. A plébános úr mérlegelés nélkül, mindenkit ellök” – tette hozzá.

Idén senki nem tehet bérmálási vizsgát az iskolában
Mészáros D. Zsolt

A plébános szerint nincs veszve semmi

Elsőként a plébánia lelkipásztorát, Gaál Sándort kerestük, aki lapunknak megerősítette a fent leírtakat. Hozzátette, a tanulók a későbbiekben bérmálkozhatnak, ehhez viszont

teljesíteniük kell a „minimális feltételeket”, vagyis a templomba járást.

Az atya szerint ugyanis a hitoktatók folyamatosan hívták a tanulókat misére, ők azonban egyéb elfoglaltságaik miatt (rendezvény, verseny, edzés) nem mentek el ezekre az alkalmakra. Ezért döntöttek a drasztikus lépés mellett.

Sándor atya elmondta, előfordulhat olyan eset is, hogy valaki nem az oladi plébániához tartozik, hanem egy másik egyházközséghez. Ebben az esetben adnak igazolást arról, hogy a tanuló hitoktatásban részesült, és ha az adott városrészen/településen rendszeresen járt templomba, akkor ott bérmálkozhat. A plébános viszont úgy véli, ez nem túlságosan gyakori.

Nem egyedülálló probléma

Korábban több olvasónk is jelezte, hogy hasonló problémákkal találták szembe magukat a bérmálási előkészítő során. Volt olyan eset, hogy egy másik szombathelyi iskolában a hitoktató közölte a tanulóval, hogy nem bérmálkozhat abban az évben, hasonló okok miatt.

A szülők és a tanuló viszont úgy döntött, nem adják fel az ügyet, és keresnek egy másik plébániát. Így is történt, ahol aztán később – bizonyos feltételek mellett – a tanuló sikeres vizsgát tehetett.

A tankerület nem illetékes

Az ügyben megkerestük a tankerületet és az Oladi Általános Iskolát is. Kérdéseinkre válaszul ők csak annyit közöltek, a bérmálás egyházi szervezés, így sem a tankerületnek, sem az iskolának nincs hatásköre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet